Erik Jan Koedijk vliegt met KLM naar Curacao

De gehele KLM 747 City of Hongkong crew aan Reset; wanneer wordt de directie wakker?

De gehele KLM City of Hongkong crew aan Reset – respect voor al het cabinepersoneel

UPDATE 23 maart 2018: inclusief podcast!

 

Heb je dit artikel reeds gelezen klik dan hier om naar het nieuwe gedeelte te scrollen. Zo niet, lees het gehele bericht en je komt vanzelf bij de podcast en de aanvulling op dit artikel.

Vroeger als kleine jongen ging ik met mijn vader naar vliegshows. Ik ben vliegtuig fan! Het lievelingsvliegtuig van mijn vader is de KLM ‘superconnie’. Mijn favoriet is de F-14. Ook verzamelde ik als kleine jongen vliegtuigstickers. Ik had alle Fokker en KLM stickers die er waren. Van jongs af aan ben ik fan van het mooie merk KLM.

In 1988 heb ik ook iets vreselijks meegemaakt dat impact had op mijn liefde voor vliegtuigen. Ik was ooggetuige van het vliegtuigongeluk op Ramstein waar ik met 300.000 anderen naar een vliegshow keek en een straaljager brandend het publiek in vloog. Zo’n 50 meter langs mijn vader en ik. Ik zal de details besparen over wat ik als 16-jarige destijds heb meegemaakt, maar heb jarenlang gedroomd van crashende 747’s. Desondanks een grote vliegtuig fan gebleven, vliegshows blijven bezoeken en nog steeds grote fan van KLM.

 

KLM wordt uiteindelijk gerund door het (cabine)personeel

Het merk KLM is in handen van het (cabine)personeel. In mijn boek Reset lees je ook:  ‘Zoals je omgaat met de klant, zo moet je ook met elkaar omgaan. De basis ligt bij jezelf en de eigen organisatie. Als de bodem van je grond niet goed is, kun je zaaien wat je wilt, maar dan zal er nooit een boom uit groeien, laat staan dat je fruit kunt oogsten.’

Het nieuws dat ik de laatste maanden uit de media verneem over het cabinepersoneel bij KLM, zoals dit bericht, doet mij dan ook erg veel. Het raakt me. Tijdens mijn carrière bij Nokia heb ik veel gevlogen en meegemaakt. Zo tonen passagiers soms geen begrip tijdens vertragingen en hebben veel mensen een snel een oordeel klaar. Ze kennen het verhaal (of de pijn) achter de vertraging misschien niet. Regelmatig heb ik reizigers aangesproken op hun onacceptabele gedrag richting medewerkers van een vliegtuigmaatschappij. Alsof zij er iets aan kunnen doen dat een vertraging door het zoveelste computerprobleem ontstaat. Maar wat is er nu echt aan de hand bij KLM anno 2017?

KOOP HET BOEK RESET

 

Erik Jan Koedijk en Marylyn Alcalá-Wallé

Erik Jan Koedijk en Minister van onderwijs Marylyn Alcalá-Wallé

 

Een cadeautje om een beweging in gang te zetten

Vrijdag 8 september begon mijn trip. De KL735 vertrok om 10.00 uur. Tijd om een cadeautje te geven aan de KLM crew, als steun voor de moeilijke tijd en als gebaar en signaal naar de top. Aangekomen in het vliegtuig vroeg het vriendelijke KLM personeel of mijn trip vakantie of zakelijk was. Ik vertelde enthousiast over de boekpresentatie die ik in Curaçao had gepland en het universitaire jaar dat ik samen met de minister zou gaan openen. Ik straalde de trotsheid uit hoorde ik 😊

De purser keek naar mijn stoelnummer en  kwam na een tijdje langs. Ik gaf aan dat ik al van jongs af aan fan ben van KLM en kort voor de vlucht een reactie van KLM kreeg via Twitter die mij verbaasde.

tweet van klm

 

De elevator pitch aan de purser

Hij vroeg mij waar het boek over gaat. Ik gaf mijn ‘elevator pitch’ en we hadden gelijk een klik. Hij bood aan gedurende de trip naar Curaçao te peilen bij het voltallige personeel of ze interesse hebben in het boek. Ik vond het namelijk zonde van mijn centjes wanneer ik iemand een cadeau zou geven waar hij/zij toch niets mee zou doen. Nadat hij de crew had verteld over het boek kwam hij terug met een lijstje. Alle crew members reageerden enthousiast  (ik geloof 15 man en vrouw aan crew). Ik schrok van het aantal, want was er van plan om drie cadeau te geven, maar gelukkig had ik de rest in mijn handbagage zitten. De gehele KLM bemanning van de 747 City of Hongkong heeft Reset! cadeau gekregen.

 

BLOG:MENSELIJK LEIDERSCHAP

 

Een gesprek met de gezagvoerder

Weer een uur later kwam de gezagvoerder langs. Hij had via diverse collega’s vernomen over het boek. Ook hij was geïnteresseerd in de inhoud, want hij had vernomen dat het over communicatie en samenwerken gaat. We hebben het over vele onderwerpen gehad. Ook over het prille begin van Twitter, toen ik KLM heb geholpen deze digitale snelweg te verkennen. Ik liet hem bladzijde 9 zien waar dat staat toegelicht.

Op zo’n moment besef ik dat ik het boek niet voor niets heb geschreven. Deze crew maakt het verschil. Maar wat is er nu exact aan de hand? Mist er soms een secure base in de organisatie? (lees hoofdstuk 4, dat gaat daar over).

 

De aankomst op Curaçao

Bij uitstappen was het werkelijk geweldig. Lopende langs het personeel herkende alle personeelsleden me. Ze hadden de achterflap van het boek (waar mijn foto op staat) gelezen. Ze straalden en bedankten voor het cadeau. Dit was denk ik de eerste 747-crew ever die een boek kreeg van een passagier en ik heb bijgedragen aan een positief moment vertelden ze me. Bij de bagageband zwaaiden we nog naar elkaar. Dit was mijn bijdrage om KLM voort te laten bestaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de organisatie van onder naar boven veranderen kan.  En Webcare medewerkers van KLM: het cadeautje dat ik jullie collega’s aan boord wilde aanbieden op een grappige manier, heb ik uiteindelijk zelf gegeven.

 

De gehele KLM crew in mijn 747 leest nu Reset

 

De terugreis

Ik vernam via het nieuws dat het cabinepersoneel misschien één uur zou gaan staken op Schiphol, precies op de dag dat ik zou terugkeren naar Amsterdam. Door de successen op Curaçao had ik helaas niet genoeg boeken mee op de terugreis om ook deze crew mijn cadeautje te geven voor extra inspiratie en veranderen ‘vanaf de cabine naar boven’. Ik had er slechts drie over, die ik heb overhandigd aan de bemanning. Daarvan was er één bestemd en persoonlijk gesigneerd voor de stewardess die mij met veel humor bediende. De andere twee hebben ze onder de bemanning verloot.

Ook op deze vlucht heb ik weer lang gesproken met het cabinepersoneel. Ik heb gesproken met bevlogen, lieve mensen die al 15+ jaar voor KLM werken en er zichtbaar doorheen zitten. Ook vrienden van mij die bij KLM werken geven identieke verhalen.

De strekking van de gesprekken die ik had tijdens de terugvlucht zijn één op één vergelijkbaar met de heenvlucht. De directie van KLM zou onmiddellijk hoofdstuk 4 moeten gaan lezen. Is secure base leadership wat er mist? Ik weet het niet, want ik heb de huidige directie nog nooit gesproken. Wat ik wel weet is dat een secure base essentieel is om uit deze impasse te komen.

Reset! in een kort filmpje.

Ik heb dit boek geschreven voor jou! Zowel voor medewerkers als managers. Maar ook consumenten halen er inspiratie uit. De inhoud van dit boek heb ik in hoofdlijnen doorgenomen met sommige crewleden en daarna als cadeau op de heenreis gegeven aan de volledige bemanning van de City of Hongkong. Neem even de moeite om er twee minuutjes naar te kijken.

 

Foto en de gesprekken met de crew

Tijdens mijn reis naar Curaçao en op Curaçao heb ik veel foto’s gemaakt tijdens de heen- en terugreis. Foto’s met ondernemers, met de minister van onderwijs, meer dan honderd selfies met mensen die het boek kochten, maar één foto ontbreekt. Die met de KLM crew. Die mogen namelijk van het hoofdkantoor niet meer op de foto naar ik heb begrepen. Dat is jammer, want ik gebruik vaak foto’s tijdens de lezingen die ik doe en dat is toch mooie reclame voor het merk.  Ik heb mijn charmes dan ook niet in de strijd gegooid om toch mijn zin te krijgen, want dan breng ik ze wellicht in de problemen. Na het spreken met meer dan 10 crewleden denk ik dat het tijd is voor Reset! bij KLM.

 

Reset! Laten we weer normaal doen – Tips voor een flexibele organisatie

Beste KLM directie en managers binnen KLM. Ik hoop dat jullie blij zijn met dit artikel, want van binnen kunnen jullie onmogelijk tevreden zijn over wat er momenteel allemaal gebeurt. Tijd om het roer om te gooien en voor zelfreflectie, want het is nog niet te laat denk ik. Gaan we het gesprek aan met elkaar?

Mijn gelijknamige nieuwe lezing ‘Reset! Laten we weer normaal doen’ heb ik toegelicht aan jullie cabinebemanning. Ik was namelijk naar Curaçao onderweg om samen met de minister van onderwijs het nieuwe jaar van de universiteit te openen, mijn boekpresentatie te geven en diverse Social Media Masterclasses te organiseren. De bemanning die ik sprak was vol geïnspireerd en straalden nog meer dan dat ze al deden bij binnenkomst. Diep, diep van binnen heb ik verdriet gevoeld bij het cabinepersoneel en dat mag niet de bedoeling zijn. Het lijkt mij geweldig wanneer ik de inspiratiesessie Reset! Laten we weer normaal doen aan jullie (cabine) personeel mag geven. Check het inhoudelijk met de crew van de KL735, want dit is niet bedoeld als een ‘goedekope salespitch’. Nee, dit is een KLM-fan dien niet kan toezien wat er gebeurt.

  Uw naam

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw bericht

   

   

  BOEK EEN LEZING

   

  De gehele KLM City of Hongkong crew aan Reset Click to Tweet

   

   

  Update 30 december 2017 en daarna maart 2018: unieke podcast met Eduard van Brakel + update

  Op 16 september publiceerde ik dit artikel al. Tienduizenden mensen hebben het bezocht en ik heb veel reacties ontvangen van cabinepersoneel. Naar aanleiding van die reacties heb ik een ontmoeting gehad met cabinepersoneel. Wil jij reageren, doe het gerust en klik hier. Alles blijft anoniem. Ik sprak dus recent met cabinepersoneel van KLM over de situatie en een brief die ze hadden ontvangen van de allerhoogste man bij KLM verantwoordelijk voor het cabinepersoneel. Het was een vlam in de pan volgens hen. Recent had ik ook een gesprek met Eduard van Brakel. Eduard is naast redacteur van Management Impact ook oud-militair en hoofdredacteur van de defensie-platform. Eduard schreef eerder het artikel de paradox tussen loyaliteit en integriteit bij defensie.

  Met hem nam ik deze podcast (luister hier gerust naar, duurt een kwartier) op over o.a. de situatie bij KLM. In de podcast proberen we te analyseren wat er aan de hand is dat de directie van het cabinepersoneel zo ver van medewerkers af schijnt te staan, aldus alle medewerkers van het KLM cabinepersoneel die ik sprak. Met de tip aan hem: kom uit je CEO-bubble en ga de echte wereld in en ga voor je personeel staan en zeg : ‘sorry, zo heb ik het niet bedoeld”.

  Is er een vergelijking te trekken tussen wat bij defensie aan de hand is en bij KLM? Commando’s die aan de bel trokken bij defensie vergelijken met hoe het cabinepersoneel graag gehoord zou willen worden door de directie. Hebben leiders meer zelfreflectie nodig? Is er een ‘undercover boss actie’ vanuit Air France nodig? Of is het nog eenvoudiger: begrijpen of er niet bezuinigd is op verkeerde dingen en dat terugdraaien. Het nu anders doen gaan doen en het verleden telt niet meer. Luister de aflevering hier.

  UPDATE Maart 2018: Ik ben wederom met KLM naar Curacao gevlogen!

  Wauw! De helft van de crew herkende mij bij binnenkomst op 5 maart 2018 aan boord van de KL735. Omdat ik een schaarste aan boeken had heb ik helaas maar 1 boek uitgedeeld aan het personeel in de KL735, maar ik heb een verrassing, lees verder!

  OPROEP aan KL736 cabinepersoneel van 26 maart 2018 (CUR > AMS)

  Op 26 maart vlieg ik van Curacao terug naar Amsterdam met de KL736. Hint: stoelnummer onder rij 10. Zeg je het woord RESET! tegen me dan krijg je het boek gesigneerd en voor niets. Waarom? Ik heb nog steeds met jullie te doen! En daar zijn genoeg redenen voor. En weten jullie: de directie heeft nog steeds niets van zich laten horen:-) Ze hebben vast hoofdstuk 4 nog niet gelezen. Ik las onlangs nog dit artikel.

  Wil je trouwens reageren met nieuwe berichten berichten, ik heb daar interesse in. Heb al veel reacties van cabinepersoneel binnen. Waar ik met name benieuwd naar ben, is het nu al veranderd? Voelen jullie je wederom ok of zijn er nog steeds issues? En zo ja, wat dan? KLIK HIER en vul het in.

  Hieronder enkele leuke foto’s van de trip naar Aruba en Curacao waar ik meer dan 250 heb getraind. Teamspirit, wellbeing, aandacht en investering in werknemers. Immers: investeer je niet in het welbevinden van je medewerkers dan ben je een zeer slechte werkgever.

   

  Hoe reageren deelnemers op de masterclass Reset! Energize Yourself?

  Het is tijd voor een RESET! We moeten een andere richting inslaan, terug naar de basis, anders is de kans op slagen voor organisaties en voor uzelf erg laag. Het kan veel efficienter en minder stressvol! Erik Jan and Annemieke zullen u een dosis inspiratie geven en vertellen u, vol passie, over de verschillende onderwerpen uit het boek RESET! en de trends op het gebied van persoonlijke gezondheid, social media en vitaliteit op de werkvloer. Ze laten u zien hoe energielekken op te sporen en te fixen en hoe focus u en uw collega’s kan helpen efficienter en met meer bezieling te werken, wat bijdraagt tot persoonlijk geluk en werkplezier.

   

  Heeft u mijn boek Reset! al gelezen?

  Reset van Erik Jan Koedijk eenn van de best verkochte managementboeken

  Als een computer of telefoon het niet goed doet, zet je hem uit en opnieuw aan. Het boek Reset dat ik dit jaar heb gepubliceerd helpt organisaties, teams en mensen om de knop om te zetten. De afgelopen twintig jaar van mijn carrière viel me namelijk één aspect telkens op: hoe we met elkaar samenwerken en communiceren is voor verbetering vatbaar. Tijd voor een reset, zodat we opnieuw verbinding met elkaar kunnen maken. Het is tijd voor menselijk leiderschap!

   

  3d-cover-boek

   

  MAAK JE KEUZE:

  IK HEB INTERESSE IN EEN LEZING

   

  IK KOOP HET BOEK NU
  Snel contact opnemen? Vul onderstaand formulier in en druk op verzenden

   

  Laatste berichten

  Tags:
  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.