Menselijk leiderschap

Hoe menselijk is de leider? 3 x aandacht voor jezelf

Om menselijker leidinggeven onderdeel te maken van jezelf is de kern dat je aandacht geeft. Wanneer heb je het laatste complimentje gegeven en wanneer heb je het laatste complimentje ontvangen? Het zit vaak in de kleine dingen die een groot verschil maken. Ik noem het ook weleens ‘aandacht voor je aandacht’. Stel jezelf enkele vragen op het gebied van je aan­dacht voor anderen, aandacht voor jezelf binnen een team en aandacht voor jezelf binnen de organisatie als geheel. In deze podcast ga ik er uitgebreid op in.

1. Jezelf en je aandacht voor anderen in het algemeen: Hoe zet jij je aandacht in wanneer je werkt? Waar heb je vooral oog voor en heb je misschien ook blinde vlekken? Wat zijn de meest fundamentele veronderstellingen die ertoe leiden hoe jij dagelijks plant, beslissingen neemt en acties uitvoert?

2. Jezelf binnen een team: Hoe effec­tief communiceer je over je ideeën en emoties? En hoe doen de andere teamleden dit? Door je dit af te vragen komt naar voren hoe jullie interacties interpreteren en hiermee omgaan. Zijn jullie bereid om attent te zijn naar elkaar en alert te zijn op elkaars behoeften? Bezit het team de kwaliteiten om goed naar elkaar te luisteren?

3. Jezelf binnen de organisatie: Hoe kun jij de organisatie op de lange termijn ondersteunen, zodat de samenwerking intensiveert? Kun je nieuwe business­ modellen ontwikkelen of de organisatie een transformatie door laten maken?

De leiderschapsparadox

Als je leest wat er zoal over leiderschap aan de top staat geschreven, dan is de rode draad zo’n beetje dat je goed moet luisteren, observeren en het overzicht moet houden. Maar als je nog geen toppositie bekleedt, dan is het de vraag of je met zo’n houding en zulk gedrag kunt opklimmen tot die top. Om dat voor elkaar te krijgen kun je beter je nek uitsteken, opvallen en enthousiast zoeken naar oplossingen, lastige klussen willen doen en goed afronden. Om in de top te komen moet je dus eigenlijk tegengesteld gedrag vertonen van wat succesvolle eigenschappen van leiderschap worden genoemd. En ben je eenmaal leider op een zware positie, dan is toch vooral beschouwend te werk gaan de succesformule, als je veel literatuur mag geloven. Dat zou je de leiderschapsparadox kunnen noemen.

Veel plezier van bij het luisteren van de podcast!

 

Menselijk leiderschap begint bij jezelf (artikel en #podcast) Lees dit artikel van @erikjan Click to Tweet

 

Klik hier om dit artikel vanaf het begin te lezen!

Mijn boek bestellen?

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

Volg mij via Facebook…

SPONSOR DE PODCAST

 

Contact opnemen:

  Maak je keuze. Ik neem vervolgens binnen 48 uur persoonlijk contact met je op:

  Ik wil graag een Cybersecurity podcast opnemen
  SPONSOR de podcast!
  Gesigneerde Reset! boeken voor mijn team/klanten
  Inspiratielezing over Cyber Security
  Keynote over Trends 2020
  Een Reset! inspiratielezing
  Organiseren van een een workshop
  Ik maak graag een afspraak

  Overige

  Naam

  E-mail (verplicht veld)

  (mobiele) telefoonnummer

  Opmerkingen

  Inspiratie:


  Podcast:

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.