GenZ generatie, digital natives en wat kunnen wij van ze leren?

GenZ generatie, digital natives en wat kunnen wij van ze leren?

Generatie Z ofwel de GenZ’s

 

 

In een eerder blog van mij over “Vijf Social Media voorspellingen van 2019” noemde ik al de Generatie Z ofwel de GenZ’s. Het is de generatie die komt na de Millennials en zijn geboren vanaf 1995 tot 2010. Nu dat deze groep de arbeidsmarkt steeds meer betreedt zijn ze ook een nieuwe doelgroep aan het worden voor merken en organisaties. En is het daarom belangrijk. Deze generatie leest trouwens ook steeds meer mijn boek Reset!

Digital Natives

Volgens Prensky zijn digital natives de groep mensen die opgegroeid zijn met internet. Zoals iemand ‘native speaker’ kan zijn van een taal, zijn zij native speakers van de digitale taal. Hij stelt dat deze groep significant anders dan alle generaties daarvoor. Die zijn namelijk niet opgegroeid met digitale technologie. Dit opgroeien met digitale techniek (op mobiel, tablet en met mobiele data beschikbaar voor iedereen) heeft invloed op hoe ze denken, gedragen en hoe je hun aandacht vast kan houden. Digitale techniek gaat steeds verder. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Siri, maar ook IOT apparaten zoals een moderne koelkast die aan het internet is verbonden.

Wat is er zo anders aan deze generatie?

Zijn ze niet gewoon opvolger van de Millennials? Nee, zeker niet! GenZ zijn meer realistisch, zelfstandig en houden van hun privacy. Millennials werden gepamperd door de Baby Boomers, zijn meer van het samenwerken en waren ‘Digital Pioneers’. Ze probeerden daarom alles uit wat online beschikbaar was. De digital natives zijn voorzichtiger, bewuster en opgegroeid tijdens de recessie. In veel opzichten zijn ze het tegenovergestelde van de Millennial.

Met betrekking tot marketingstrategie zal deze groep dan ook op een hele andere manier benaderd moeten worden. Om een paar voorbeelden te noemen;

Genderneutraal

94% van de GenZ is van mening dat gender een persoon niet definieert, dat ook culturele verschillen en seksuele voorkeur niet bepaalt wie je bent. Ze kopen net zo makkelijk mannenkleding als vrouwenkleding en bedrijven die hier op inspelen zullen bij deze groep veel sneller het gevoel creëren dat je ze ‘snapt’ en daardoor zal je sneller en een betere relatie hebben met je toekomstige klant.

Maatschappelijk bewust

Deze doelgroep is enorm sociaal en maatschappelijk bewust. Niet alleen zien ze waar het bij oudere generaties mis is gegaan, ze willen ook echt beter doen. Ze kopen graag biologisch en ecologisch en gaan er als het even kan een jaar op uit om vrijwilligerswerk te doen in een ander land.  

Goed geïnformeerd

Opgegroeid met een mobiel of tablet in je hand en om je oren gegooid met fake news. Deze digital natives hebben een perfecte neus voor bullshit en zullen dan ook snel doorhebben of je de schijn ophoudt of dat je authentiek bent en je beloftes nakomt.

Spaarzaam en zuinig

Wij denken vaak dat de jeugd graag geld uitgeeft aan onzin. Niets is minder waar. Het klopt, deze groep heeft meer te besteden, maar daar werken ze hard voor. Opgegroeid tijdens de recessie en tijdens de opkomst van terrorisme, zijn ze heel erg bewust van de noodzaak om geld achter de hand te hebben en om schuldenvrij te zijn. Maar liefst 94% vindt het belangrijk om te sparen voor de toekomst.

En nu?

Hoe speel je nou in op deze veranderingen? En hoe blijf je zorgen voor een authentieke verbinding met je (toekomstige) klant? Hoe zorg je dat je team meewerkt als er grote veranderingen op stapel staan. En hoe kan je ervoor zorgen dat de GenZ medewerker of collega aangesloten blijft bij jouw organisatie?

 

Neem contact op met Erik Jan

    Name

    E-mail (*)

    Messaga

     

     

    Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

      Name

      E-mail (*)

      Messaga

      Bronnen:

      Home

      Laatste berichten

      No Comments

      Sorry, the comment form is closed at this time.