In mijn boek Reset! lees je een compleet interview over vitaliteit met Martin Hersman. ‘Fit is het nieuwe rijk.’ Vitaal zijn wil zeggen dat je mentaal, emotioneel en fysiek fit bent en vanuit bevlogenheid functioneert. Goed slapen, slim omgaan met voeding en beweging zijn de basis ingrediënten. Gelukkig zijn is wat Martin Hersman betreft een resultaat van vitaliteit, zoals je uitgebreid in het boek zult lezen.
Op deze pagina vind je extra inspiratie over vitaliteit, voeding en werknemersgeluk, lees Reset en kom in beweging.
In mijn boek Reset! lees je een compleet interview over vitaliteit met Martin Hersman. ‘Fit is het nieuwe rijk.’ Vitaal zijn wil zeggen dat je mentaal, emotioneel en fysiek fit bent en vanuit bevlogenheid functioneert. Goed slapen, slim omgaan met voeding en beweging zijn de basis ingrediënten. Gelukkig zijn is wat Martin Hersman betreft een resultaat van vitaliteit, zoals je uitgebreid in het boek zult lezen.
Op deze pagina vind je extra inspiratie over vitaliteit, voeding en werknemersgeluk, lees Reset en kom in beweging.
Martin Hersman gebruikt zijn ervaring als olympisch schaatser in zijn werk als managing partner bij Lifeguard om het Nederlandse bedrijfsleven te vitaliseren. Hij brengt individuen, teams en organisaties mentaal, fysiek en emotioneel in balans, zodat ze weerbaar en veerkrachtig zijn. Martin stelt regelmatig dat organisaties te maken hebben met energielekken. De vitaliteit vloeit dan weg. Dat heeft directe impact op de productiviteit en kan rampzalig zijn voor de bedrijfsresultaten.
In mijn boek Reset! lees je veel over werkgeluk, vitaliteit en ook werknemers bevlogenheid. Ik ga uitgebreid in op het JD-R-model. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de oorzaken en gevolgen van een negatieve psychologische toestand, maar ook naar de effecten van positieve emoties en attitudes, zoals bevlogenheid, die de kans op chronische stress weer verkleinen.
In deze inspiratievideo (onderdeel van de online promotie van Reset!) zie je een interview met Arnold Bakker – hoogleraar Werk & Organisatiepsychologie (Erasmus Universiteit) – over zijn onderzoek naar bevlogenheid, presteren met passie en plezier. Waar staat die 12% bevlogenheid voor? Wat is het verschil tussen werkverslaving en werkplezier? Hoe moet je leidinggeven? Waarom boeren het hoogst scoren op bevlogenheid.
DEEL 1
Over het percentage Nederlanders dat elke dag met veel enthousiasme naar het werk gaat.
Wat is er precies gemeten, en wat zijn de factoren die bevlogenheid en enthousiasme bepalen?
Hoe bevlogen ben je zelf?
DEEL II
Over verschil in bevlogenheid. Tussen ondernemers en werknemers. Tussen Japanners en Nederlanders.
Over het verschil tussen werkplezier en werkverslaving, tussen harmonieuze en compulsieve passie.
DEEL III
Over werkverslaving en bedrijfscultuur, lange werkdagen maken, vermoeidheid, energielek.
Voorbeeld: advocatenkantoren.
DEEL IV
Over werkplezier in Rotterdam, tips voor werkgevers om mensen te laten pieken met hun passie.
Over de behoefte aan: vrijheid, verwantschap en laten zien dat je iets goed kunt.
Over de invloed van instructies en kwaliteitscontrole.
DEEL V
Over de invloed van werkplezier op: verkoop, zelfvertrouwen en klanttevredenheid, ziekteverzuim.
DEEL VI
Over de fit van een hobby en werk met passie.
Waarom boeren het hoogst scoren op bevlogenheid en het laagst op burnout.
Kun je pieken zonder werkplezier?
Bron: YouTube videowerkt
In mijn boek Reset! lees je veel tips waarmee je het e-mailverkeer kunt verminderen. Sommige organisaties blokkeren de e-mail tussen 18.00 uur en 07.00 uur, noodgevallen uitgezonderd. In Frankrijk is sinds 1 januari 2017 een nieuwe werknemerswet van kracht. Daarin wordt iedere organisatie met meer dan vijftig werknemers zelfs verplicht om met de werknemer in gesprek te gaan om hem aan te geven dat hij het recht heeft om zijn smartphone te negeren.
In deze Tedtalk met Nigel Marsh wordt duidelijk dat de balans die je dient te hebben tussen werk en privé te belangrijk is om te worden overgelaten aan je werkgever. Marsh geeft richtlijnen voor een ideaal evenwicht tussen gezin tijd, persoonlijke tijd en productiviteit en biedt een aantal handvatten aan om het ook concreet voor je te maken.
Ik schrijf regelmatig een artikel dat een raakvlak heeft met de inhoud van mijn boek. Het gaat dan over samenwerking, organisaties of welbevinden van mensen. Heb jij een leuk idee dan sta ik daar altijd voor open. Mijn meest recente podcasts vind je hier.
Ik schrijf regelmatig een artikel dat een raakvlak heeft met de inhoud van mijn boek. Het gaat dan over samenwerking, organisaties of welbevinden van mensen. Heb jij een leuk idee dan sta ik daar altijd voor open. Mijn meest recente podcasts vind je hier.
Wat houdt ons gelukkig en gezond terwijl we door het leven gaan? Als je denkt dat het gaat om roem en geld dan ben je niet de enige aldus Robert Waldinger. Maar daar gaat het volgens hem niet om. Robert is een Amerikaanse psychiater en hoogleraar aan de Harvard Medical School. Hij is eindverantwoordelijk voor een onderzoek op het gebied van persoonlijke ontwikkeling onder volwassenen dat 75 jaar lang heeft gelopen.
Hij heeft toegang tot een gigantische hoeveelheid gegevens op het gebied van echt geluk en tevredenheid van volwassenen. Hij deelt in deze Tedtalk de drie belangrijkste lessen uit het onderzoek en enkele praktische tips.
Daniel Pink bracht in 2010 zijn New York Times Bestseller (en één van Amazons top 100 boeken) met de titel ‘Drive’ uit. Pink combineert wetenschappelijke kennis van de laatste 30 jaar met wat bedrijven vandaag de dag willen op het gebied van medewerkersbetrokkenheid. Ik heb dit fragment geselecteerd, omdat het mooi aansluit bij hoofdstuk 7 uit mijn boek Reset!
Het boek staat boordevol met inspiratie, tips en praktijkvoorbeelden die jou morgen in beweging zetten. Hieronder lees je een korte uiteenzetting van het boek. Klik op de hoofdstukken om een kijkje te nemen bij het onderwerp waar jouw interesse naar uit gaat. Mocht je gesigneerde boeken willen bestellen, bijvoorbeeld voor je team of je klanten, dan kan dat.
Reset bestaat uit drie delen (collaboration, organisation en wellbeing) met daarbinnen totaal 9 hoofdstukken. Aan het einde van ieder hoofdstuk tref je een uitgebreid interview aan.
Samenwerking tussen mensen kan plaatsvinden op teamniveau, maar ook met collega’s van andere afdelingen of vestigingen. Of tussen bedrijven onderling. Juist nu kun je door slim samen te werken boven de concurrentie uitstijgen. Hoe kun je dat voor elkaar krijgen?
Vaak zijn bedrijven complex ingericht waardoor beweging geremd of zelfs tegengehouden wordt. Hoe kun je je organisatie zo inrichten dat mensen juist ondersteund worden om in beweging te komen? Je wordt veerkrachtiger door een veilige basis te vinden.
Wellbeing betekent dat je in topconditie verkeert om te kunnen doen wat je wilt doen. Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat je wilt en dat je een gezond lichaam en een gezonde geest hebt. Helaas komen mensen en organisaties vaak pas in beweging als het te laat is. Als de alarmbellen afgaan. Leef je op de automatische piloot of heb je het roer in eigen handen?
Ik publiceer iedere week een inspirerende Podcast. Nederlanders zijn gemiddeld anderhalf uur per dag onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld en het langst van de inwoners van zestien onderzochte EU-landen. Die tijd kan worden ingevuld met inspiratie!
Podcasts zijn gratis geluidsopnames die ik verspreid over het internet. Ik publiceer elke week op de vroege maandagochtend een nieuwe versie, zodat je met veel inspiratie jouw werkweek kunt starten. Je kunt de podcast downloaden en luisteren in bijvoorbeeld de auto, de trein op de fiets of tijdens de vakantie. Of: zoek een fijne plek uit waar je naar mijn podcasts kunt luisteren. Op de pagina 100% inspiratie en activatie podcasts kun je zelf onderwerpen indienen. Wil je samen een podcast opnemen? Dat behoort tot de mogelijkheden. Dan kunnen we samen luisteraars inspireren!