Digitale Detox 2018

Reset jezelf volledig met een digitale detox, ik doe het voor de 14e keer

2004 besloot ik mijn digitale detox te introduceren

 

Vanaf begin juli (6 juli 2018) start ik met mijn 14e digitale Detox periode. In mijn bestseller boek Reset lees je ook hoe ik de afgelopen jaren beter naar mezelf heb leren luisteren door te starten met een digitale detox tijdens een zomervakantie. Alleen dan kom je tot die kleine stapjes naar verandering die een ieder van ons vaak herkent als ‘goede voornemens waar je niet aan toe komt’.

Aandacht voor aandacht

Voor mij altijd een periode om extra te genieten van mijn gezin, terug te kijken op het afgelopen jaar en na te denken over nieuwe initiatieven. Mijn digitale detox duurt vijf weken en houdt in dat ik mij volledig afsluit van alle sociale media en geen e-mail lees. Ik heb wel een noodtelefoonnummer bij me voor klanten die een urgente vraag hebben. Wanneer klanten bellen dan factureer ik één dag aan werk zoals van tevoren afgesproken. In de praktijk ben ik de afgelopen jaren slechts een paar keer gebeld in mijn digital detox periode. De reden daarvoor kon ik zoeken bij mijzelf. Kortom: ik heb daarvoor nog nooit een factuur gestuurd.

2004: mijn allereerste digitale detox

Terug naar mijn eerste keer digitale detox: Offline gaan betekende dat mijn telefoon uitging. Ik zou geen telefoontjes plegen of aannemen en geen sms’jes en e-mail lezen of versturen, andere appjes hadden we nog niet. Ook dit had ik keurig aangekondigd binnen NOKIA, waar ik toen werkzaam was. Ik gaf alleen mijn direct leidinggevende een noodnummer. Helaas werd ik die vakantie nog best vaak door mijn leidinggevende gestoord. Ik kwam erachter dat dit in veel gevallen aan mijzelf te wijten was.

Jongeren en digitale detox

Maar een pauze nemen van sociale media is niets nieuws, kijk naar mijzelf: het is mijn 14e jaar. Het maakt deel uit van een grotere trend: de digitale detox, waar jongeren hun sociale netwerken deactiveren en hun technologiegebruik verminderen. In verschillende onderzoeken lees ik terug dat een derde van de jongeren (veelal in de leeftijd tussen de 16 en 25) al een digitale detox heeft ondergaan. Dit houdt in dat ze doelbewust de sociale media hebben opgegeven voor een bepaalde periode. Deze trend is sterker onder geneartie Z en jonge vrouwen (daarvan deactiveerden sommigen hun sociale media-accounts).

Waarom ook jij een digitale detox?

De voordelen lees je ook terug in Reset, denk aan:

 1. Beter voor je lichaam!
 2. Rust in je hoofd!
 3. Je slaapt beter!
 4. Meer plezier en genieten van je omgeving (meer aandacht)!
 5. Oprechter voor je collega’s (het van afstand vanaf de bar reageren op e-mails leidt vaak tot verkeerde beslissingen)!
 6. Jezelf de spiegel voorhouden in hoeverre en hoe ernstig je last hebt van FOMO, lees hieronder!

 

Reset van Erik Jan Koedijk eenn van de best verkochte managementboeken

Fear of missing out (FOMO)

FOMO is een zorgwekkend verschijnsel. Het is een verslaving die wordt aangejaagd door nieuwe technologie en social media. Steeds meer mensen krijgen ermee te maken via de kinderen, via hun vriendenkring tijdens een meeting of in een restaurant. Het woord staat sinds 2013 zelfs in het Engels woordenboek. Ik schreef er begin 2017 dit artikel over dat je hier kunt teruglezen.

In een via Harvard Business Review gepubliceerd artikel staat en onderzoek over dat het gevoel dat ontstaat binnen social media (dus ook WhatsApp), zo belonend kan zijn dat je het besef van tijd kwijtraakt. Er wordt een goed gevoel in de hersenen geactiveerd, er komt dopamine vrij. Het voelt heerlijk om antwoord te ontvangen en te geven in de vorm van een like, retweet, share of bericht. Dit gevoel wordt normaal gesproken in verband gebracht met seks, geld en eten.

Uitslagen van de Nederlandse FOMO- enquete

In 2017 publiceerde ik Reset! Als onderdeel daarvan heb ik een FOMO-test online gezet. Een simpele test waar iemand binnen een paar minuten kan kijken of ze trekjes hebben van FOMO. Ook heb ik een doorlopende test gemaakt, waarin mensen een test doorlopen door 10 vragen te beantwoorden. Mensen zijn daar via Google search, Frankwatching of mijn blog opgekomen. Ik zou dus zeggen een representatieve afspiegeling van internet gebruikers die van dit onderwerp hebben gehoord. Hieronder de uitslag van het jaar 2017 en jet jaar 2018 tot heden. Je kunt de test zelf doen door hier te klikken.

Help de medewerker!

Steeds meer medewerkers worden ziek, of hebben weinig tot geen plezier meer in het werk. Veelal zit de ‘always on’ in de cultuur van de organisatie. Denk aan frustratie over computersystemen, eindeloze meetings, e-mails en whatsapps. Er is niet doorheen te komen. Ook zijn er managers die maar blijven mailen en app-en. Mocht je een manager hebben met een ‘always on’ mentaliteit dan kan dit de organisatie veel schade brengen. Dit type manager start namelijk op zondagavond een mailstroom richting de organisatie. Zo’n mail die bijvoorbeeld door de medewerker (die op de bank zit met de familie) wordt gelezen start dan al de werkweek met de vaak bijbehorende spannende, frustrerende of schadelijke stress.

Reset Energize Yourself!

Om de balans terug te vinden hebben mijn college Annemieke (o.a. slaappsycholoog) en ik in maart de Reset! Energize Yourself masterclass ontwikkeld, waar de deelnemers het boek meekrijgen na afloop om praktisch aan de slag te kunnen. Het onderzoek van McKinsey laat zien dat 70% van de bevraagde leidinggevenden zou willen dat er cursussen slaapmanagement zouden worden aangeboden.

Organisaties die meer dan vijf groepen laten deelnemen aan de Reset Energize Yourself masterclasses ontvangen de masterclass Slaap kosteloos voor de medewerkers die slaapproblemen ervaren! Tekst loopt onder verder.

Masterclass Slaap

Kantar TNS heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat 1 op de 6 werkende Nederlanders kampt met serieuze slaapproblemen. ’De invloed van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat,’ stellen de onderzoekers.  ‘Terwijl juist op het werk we sterk de nadelige gevolgen van slaapproblemen ervaren, variërend van concentratieproblemen (59%) tot zelfs het maken van fouten (25%).’  Dit lees je ook uitgebreid terug in hoofdstuk 7 van Reset!

Tijdens onze InCompany Reset! Energize Yourself masterclasses blijkt dat er per masterclass zo’n 4 mensen behoefte hebben aan de masterclass Slaap. Op deze wijze doe je als organisatie echt iets terug voor je medewerker. Daarom geven we de masterclass slaap kosteloos aan organisaties die met tenminste 100 deelnemers (4 masterclasses) inschrijven voor de Reset Energize Yourself masterclass.

Interesse in een inCompany training of lezing? Neem contact op:

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

  Fear of missing out test

  Tijdens de test heb je antwoorden op de stellingen kunnen geven vanuit je gevoel. Je hebt de keuze voor het aangeven van vijf verschillende gevoelens. Per stelling kent het systeem een aantal punten toe. Deze punten worden tenslotte bij elkaar opgeteld. Hoe minder punten je hebt, hoe minder je voelt bij de stellingen. Klik hier om de stellingen anoniem in te vullen.

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.