Live streamen

Live streamen, the next step!

Live streamen met een plan

In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over de toegevoegde waarde van Social Video’s. In het verlengde daarvan is een belangrijke ontwikkeling de live video’s. Deze winnen terrein op de gewone video’s. Waar het vroeger ging om het streamen van grote evenementen op tv en internet bedoelen we in dit artikel livestream video’s als onderdeel van je marketingstrategie op social media.

 

Wat houdt dat in: live streamen?

Zoals het woord al zegt, je gaat live met video op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of kids via TikTok. Vaak zijn de video’s maar 24 uur beschikbaar. Dit wordt ‘ephemeral content’ genoemd. Deze laatste speelt in op de Fear of Missing out (FOMO). Doordat de video maar 24 uur beschikbaar is wordt het sneller bekeken. Verder is de video authentiek omdat het live is. Er gaat nog wel eens wat verkeerd en dat is niet erg. Dat houdt het juist persoonlijk en het zorgt voor een hoge betrokkenheid (engagement). De combinatie zorgt ervoor dat de kijkers zich sneller met je kunnen identificeren en versterkt daardoor de relatie met je doelgroep en met je merk en organisatie.

 

Welke social media gebruik je daarvoor?

Facebook Live

Na het succes van andere Social Media kanalen kon Facebook niet achterblijven. Op Facebook kan je heel makkelijk ‘live’ gaan met video. Mensen kunnen real-time reageren (anderen zien dat) en je kunt de video daarna op je pagina plaatsen. Je kunt het zo instellen dat je een bericht krijgt als iemand live gaat. Voordelen van FB Live is het hoge bereik 2.23 miljard gebruikers wereldwijd.

 

In Nederland gebruiken 7,6 miljoen mensen dagelijks Facebook. Het totaal aantal gebruikers van Facebook ligt op 10,8 miljoen.

 

Cijfers ABC-eilanden:

 • Aruba 100.000 actieve Facebook gebruikers
 • BES 17.000 actieve Facebook gebruikers
 • Curaçao 130.000 actieve facebook gebruikers

 

Bron: “Digital in 2018 in the Caribean” via Hootsuite

 

Daarnaast kan de live stream ook in Facebook groepen getoond worden. Het heeft een uitgebreide analyse tool om te zien wanneer je het beste live kan gaan. Nadelen zijn dat je maar 90 minuten live kan gaan en het publiek steeds ouder wordt (de jonge generatie vertrekt naar andere media en steeds meer ouderen komen op Facebook).

 

Instagram Live

Instagram heeft een functie binnen Instagram Stories om live te gaan. Het werkt eigenlijk net als bij Facebook. Je kuntook real-time een reactie sturen als kijker en daar kan je terwijl je live bent ook weer op reageren. Op het moment dat je live gaat, gaat er een melding naar al je volgers. Daarna is de video nog 24 uur te zien in je Instagram Stories. Instagram heeft 800 miljoen gebruikers wereldwijd.

 

Insta live

 

In Nederland gebruiken 2,1 miljoen mensen dagelijks Instagram. Het totaal aantal gebruikers van Instagram ligt op 4,1 miljoen.

 

Cijfers ABC-eilanden:

 • Aruba 49.000 actieve Instagram gebruikers
 • BES 6.700 actieve Instagram gebruikers
 • Curacao 57.000 actieve Instagram gebruikers

 

Bron: “Digital in 2018 in the Caribean” via Hootsuite

 

Direct contact?

Ik geef regelmatig lezingen voor klein en groot publiek. Onderwerpen: Reset! Connecting People (n.a.v. mijn boek), Cybersecurity awareness en digitale transformatie. Heb je interesse stuur me gerust een WhatsApp.

 

YouTube Live

YouTube heeft net als Facebook mooie analyse tools en extra functies voor live streamen, zoals een multi-camera event functie. Het heeft live chat (real time comments van kijkers in het scherm) en er kan maar liefst tot 3 uur materiaal van de live stream opgeslagen worden. Nadeel van YouTube is dat het wat meer promotie nodig heeft dan Instagram en Facebook wanneer je niet veel subscribers hebt om je YouTuba kanaal. Ook open je YouTube over het algemeen minder vaak dan Instagram of Facebook.

 

In Nederland gebruiken 2,12 miljoen mensen dagelijks YouTube. Het totaal aantal gebruikers van YouTube ligt in Nederland op 8 miljoen. Cijfers van de ABC-eilanden rondom het gebruik van YouTube heb ik op het moment van schrijven van dit artikel niet kunnen vinden.

 

youtube live

Het heeft wel 1.8 miljard gebruikers wereldwijd en er wordt per dag 150 miljoen uur video gekeken (bron: YouTube). 

 

Onderstaand overzicht zijn cijfers uit 2017 om te laten zien hoe de applicaties zich tegenover elkaar verhouden in het aantal gebruikers. Vergis je niet, meer gebruikers is niet altijd beter.

monhtly users

Bron: (2017) TechCrunch

 

Waar kun je nog meer aan denken?

 • Waar zit je doelgroep?
 • Welke content ga je streamen?
 • Wat is de toegevoegde waarde voor je doelgroep (stream niet om te streamen!)?
 • Wat verwacht je voor actie van je doelgroep?
 • Hoe positioneer je je organisatie?
 • Wat maakt de content leuk voor je doelgroep?
 • Wat verwacht je aan interactie?

 

Door deze vragen vooraf onderdeel te maken van jouw persoonlijke livestreamplan kun je achteraf meten of het zinvolle tijdsbesteding is.

 

Voorbeelden van live stream soorten

 • Een webinar organiseren als teaser voor je evenement
 • Q&A met veelgestelde vragen uitgelegd met als extra voordeel dat als het nog niet duidelijk is mensen kunnen reageren en je het on the spot kan uitleggen voor een groter publiek.
 • Opnames tijdens een evenement om een impressie te geven.
 • Als social media take-over, zet een buitenstaander in om je social media voor een dag of een week over te nemen. Zij posten berichten en comments in lijn met de visie van je organisatie. Gebruik hiervoor een influencer, een bekende Nederlander, een medewerker of een klant.
 • Kijkje in de keuken, laat je achterban zien waar je werkt, hoe je werkt en waar jullie gezamenlijk lunchen. En denk eraan, maak het leuk voor de kijker!

Inspiratie

How To Make Live Streams Look Professional by Nick Nimmin

 

 

INTERESSE IN EEN INCOMPANY WORKSHOP DIGITALE TRANSFORMATIE?

 

Neem contact op met Erik Jan

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.