Leiderschap over mijn eigen leven en snelheid maken door te vertragen

Afronden van het Leadership Entrepreneurship Advancement Program

De laatste week alweer van het Leadership Entrepreneurship Advancement Program dat ik de afgelopen 14 maanden volg. Het verbindt sinds 1956 leiderschap met ondernemerschap. In dit kijkje achter de schermen neem ik jullie kort mee in mijn avontuur van vandaag. Mijn eindpresentatie tijdens dit programma. Ik rij deze week tussendoor ook naar Middelburg om de 14e verjaardag van mijn oudste zoon te vieren op 26 oktober 2016. Bij aankomst in Middelburg besloten dit verhaal direct met jullie te delen. Ik ben er zo vol van en hoop dat jullie het leuk vinden!

 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

Het meenemen van mensen van buiten de groep

In de afgelopen 14 maanden mocht ik binnen dit programma, dat we met 14 deelnemers als team doorlopen, af en toe ‘mensen van buiten’ meenemen. Ik heb ervoor gekozen mensen mee te nemen die dicht bij mij staan. Dit zijn onder andere Annemieke, Arnout en Henkjan. Henkjan als mijn manager en Annemieke en Arnout als collega’s. Omdat ik als ondernemer zelf geen personeel op ‘een loonlijst’ heb, was dit de beste oplossing en het meest representatief voor ‘medewerkers uitleap153 mijn organisatie’. Onze studiegroep is geweldig en bestaat uit mensen uit het hoger management en met directieposities. Ook veel verschillende sectoren. Denk aan de overheid, de agrarische sector, de energiesector, de financiële sector om maar eens wat te noemen. Kortom: heel leerzaam voor elkaar en een goed recept voor een mooie tijd met elkaar.

Een intensief jaar

Door de band die we als mensen met elkaar hebben opgebouwd was het afgelopen jaar ook een intensief jaar. Echt werken aan jezelf en ervaringen delen met elkaar. Sommige dingen liggen zo voor de hand zou je zeggen. We zijn onder andere op studiereis geweest naar India en Portugal. Dat laatste was erg confronterend en zul je in mijn boek terug kunnen lezen. Net als de leerdoelen die ik met deze opleiding voor mijzelf had geformuleerd en de resultaten voor mijzelf en mijn omgeving.

Leiderschap over je eigen leven! Click to Tweet

 

 

1. Je geeft elkaar het gevoel van welkom en waardevol zijn: we gaan meer attent zijn voor elkaar door gastvrijheid te tonen.

De finale

Nu de laatste week is aangebroken ook tijd voor de eindpresentatie naar collega’s. Ik was best zenuwachtig en heb deze aan ‘mijn collega’s’ Annemieke en Arnout gepresenteerd. Ook de collega’s van drie andere deelnemers waren erbij. Dit maakte het extra spannend! Ik knoeide zelfs onhandig met water ondanks dat ik vele lezingen geef. Na de presentatie gingen Annemieke, Arnout en ik even rustig in het bos lopen, de spanning was eraf. En wat denk je… hadden ze een grote bos bloemen voor mij gekocht. Sprakeloos was ik.

Zien anderen een verandering?

Ik vroeg Annemieke of ze mij heeft zien veranderen. Haar reactie: ‘Ik denk dat je geleerd hebt om minder snel te oordelen over mensen en ook minder hard. Je bent iemand die altijd zegt wat hij denkt, maar sinds de opleiding merk ik dat je vaker ook weleens iets niet zegt, omdat je beseft dat je met sommige opmerkingen niets bereikt. Of zelfs het tegendeel bereikt van wat je zou willen.

Het is misschien wat makkelijker geworden om te accepteren dat gelijk hebben niet altijd betekent dat anderen je ook gelijk moeten geven. Je gaat nu beter om dan vroeger met het feit dat mensen soms je adviezen niet opvolgen, ook al zijn het goede adviezen. Soms leren mensen het beste door zelf hun eigen fouten te maken. Tenslotte denk ik dat je vaker en meer tijd neemt om goed naar mensen te luisteren. Dat heeft ook te maken met het uitstellen van je oordeel. Het knapste van alles vind ik dat je heel actief aan het werk bent om een betere versie van jezelf te worden. Want het is makkelijk om weer in je oude patronen te vervallen, maar het is moeilijk om vertrouwd gedrag te veranderen. Je zei in je eindpresentatie dat iemand het zo verwoordde: je bent minder fel geworden, maar net zo scherp gebleven. En daar ben ik zo blij om, want ik zou het zonde vinden als Erik Jan Erik Jan niet meer zou zijn!’

Het boek

In mijn eindpresentatie heb ik ook verteld dat het schrijven van het boek al jaren op mijn lijstje stond. Tijdens de opleiding heb ik besloten het dan ook gewoon te gaan doen. Tijd vrijmaken en FOCUS op het boek.  Veel managers zijn verantwoordelijk voor een deel van de organisatie en soms als onderdeel van de directie ook betrokken bij de integrale besluitvorming van hun organisatie.

Organisaties vragen vandaag de dag steeds meer om het hebben van inspirerend en activerend leiderschap en het meer ‘loslaten’.  Deze term hoor ik regelmatig in de directiekamer net als een gewenste besluitvorming die ‘laag’ in de organisatie zou moeten liggen. Op ‘laag’ geef ik altijd als reactie dat die term een belediging is voor de werknemer en tevens ook hiërarchisch van aard. Laten we zeggen dat we de besluitvorming overlaten aan mensen die het dichtst bij de klant staan. Tenslotte zijn termen als ‘zelfsturende teams’ , ‘disruptie’ en ‘holacracy’ aan de orde van de dag. Je zult begrijpen dat ik in RESET! daarop mijn visie zal geven en dieper in zal gaan hoe ik kansen zie om die nieuwe organisatievormen te implementeren zonder aandacht voor de klant te verliezen.

Het volgende kijkje achter de schermen volgt snel weer. Ik hoop van harte dat jullie dit een leuk initiatief vinden en deel het gerust!

Ben je momenteel je seminar, klantendag, teambuilding, strategiesessie of kick-off aan het plannen? Ik kom graag langs!

3d-cover-boek

 

MAAK JE KEUZE:

IK HEB INTERESSE IN EEN LEZING

 

IK KOOP HET BOEK

 

 Laatste berichten:

Reset de 9 stappen om in de beweging te komen

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.