Digitale Detox voor de 12e keer was heerlijk voor brein en lichaam

In juli 2016 ben ik voor het 12e jaar mijn digitale detox periode ingegaan en dat doe ik in 2017 weer! In januari 2004 (ja bijna 13 jaar geleden) besloot ik ‘minder’ bereikbaar te zijn via e-mail. Ik herinner me nog goed dat ik, jawel, een e-mail de organisatie instuurde (ik werkte toen voor NOKIA) waarin ik aangaf dat ik vanaf direct minder bereikbaar zou willen zijn per e-mail. Vanaf dat moment zette ik iedereen die mij in de CC plaatste automatisch in mijn “CC-map”. Dit gaf een enorme rust en liet het aantal e-mails met 40% afnemen.

Die zomer van 2004 heb ik voor het eerst besloten om drie weken niet bereikbaar te zijn per e-mail en telefoon. Ik gaf alleen mijn leidinggevende mijn ‘nood-telefoonnummer’ in geval van spoed. Op dat moment had ik een erg leuke leidinggevende die mij nog steeds iets te vaak belde, maar daar moest ik wel om lachen. Het was tenslotte maar één persoon.

Teruggekomen van vakantie trof ik een volle mailbox aan, ik besloot mijn gehele mailbox leeg te maken en een mapje aan te maken ‘vakantie2004’. Vervolgens besloot ik niet meer naar deze volle mailmap te kijken. Dit gaf wel een paar punten ter verbetering en ik miste wat acties, maar dat gaf niets. Mensen kwamen vanzelf naar mij toe en ik heb het toen uitgelegd. Velen volgden mijn aanpak.

Rust in mijn hoofd

Vandaag de dag zijn we ‘always connected’. Zoals Nicholas Carr in zijn boek The Swallows als voorbeeld noemde: “Probeer eens een kruiswoordpuzzel te maken terwijl je een boek leest, dat is wat Internet met ons doet.”  Carr zegt ook terecht dat internet gebaseerd is op interruptie en de wijze waarop mensen met informatie omgaan drastisch verandert.


Na ‘The Swallows’ was het voor mij volledig duidelijk waarom ik al in 2004 intuïtief de juiste beslissing nam. Tegen alle groepsdruk in! Iedereen vroeg me om maar alsjeblieft bereikbaar te blijven.

Nu, in 2016, ben ik voor het 12e jaar mijn digitale detox periode ingegaan. Tegenwoordig duurt deze zelfs vier weken. Vier weken per jaar ben ik dus totaal niet bereikbaar per telefoon en alle appjes die aangesloten zijn op het internet. Geen Vine, geen Whatsapp, geen Twitter (waar ik overigens augustus 2017 mee ga stoppen) , geen NOS app, geen Telegram, geen Musical.ly, geen Periscope, geen messenger, geen Wechat, geen Trello, geen Dropbox, geen Polarsteps, nee helemaal niets. Foto’s maken doe ik tijdens deze periode niet met de smartphone. Wanneer ik een krantje wil lezen dan koop ik die. WiFi op mijn vakantielocatie: onbelangrijk.

Digitale detox voor de 12e keer was heerlijk voor brein en lichaam! Click to Tweet

 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

Wat heeft de Digitale Detox periode mij gebracht?

Mijn magic word is “focus” en dat is ook het centrale woord dat mij als eerste te binnen schiet. Ik kom meer tot mezelf, krijg veel energie en geef me voor de volle 100% aan de familie. Ook kan ik genieten van het kopen van een krantje, het bezoeken van een markt of heerlijk met de kids fun hebben in een pretpark zonder selfies. Alle andere 11 maanden van het jaar zijn altijd zo druk, de boog kan niet gespannen blijven!

Doe je mee? Vertel het wel aan anderen…

Sommige mensen zullen denken: “Wat is er met hem of haar aan de hand?” Voordat je jouw digitale detox periode start adviseer ik je wel om duidelijk naar je omgeving te zijn. Zeg waarom je het doet, leg uit dat je écht niet bereikbaar bent en geniet met volle teugen. Ik kan me herinneren dat ik in 2004 toch even snel iemand wilde bellen of toch even mijn mail wilde checken, maar ik deed dat niet. Het gevoel verdween pas na een week tot anderhalve week. Nu in 2016, met al die honderden apps, zal het alleen nog maar moeilijker zijn. Toch even snel checken is er niet meer bij, wees sterk!

Enkele tips

Buiten de digitale detox periode is het ook belangrijk regelmatig af te kicken van de connecties met het internet.

  • Begin de dag met rek- en strekoefeningen.
  • Zonder je per dag minimaal 5 minuten af (ga bijvoorbeeld op je werk eens heerlijk uit het raam kijken zonder er iets bij te bedenken). Hierdoor word ik creatiever, denk ik minder oppervlakkig, blijf ik relaxed en krijgt stress geen toegang tot me.
  • Laat je niet langer afleiden door appjes en e-mails. FOCUS!
  • Maak meer gebruik van Skype / Facetime / ooVoo en stap minder in de auto.

 

Laatste berichten

3d-cover-boek

 

MAAK JE KEUZE:

IK HEB INTERESSE IN EEN LEZING

 

IK KOOP HET BOEK NU
Snel contact opnemen? Vul onderstaand formulier in en druk op verzenden

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.