2 belangrijke cybersecurity vakantietips voor werknemers

Twee vakantietips op het gebied van internet veiligheid

 

1)  Installeer een VPN op al je apparaten

2) Draai bij terugkomst eerst updates op je smartphones, tablets en laptops en doe daarvoor helemaal niets!

TIP 1: Installeer VPN op al je apparaten

We gaan op vakantie en nemen veelal onze laptops, smartphones en tablets mee. Ik gebruik ze niet tijdens de vakantie, want ik geniet van mijn digitale detox.

Deze blog schrijf ik voor je, omdat ieder jaar weer thuisnetwerken en netwerken van bedrijven worden besmet, nadat de medewerkers het werk hervatten. Dit heeft te maken met vakantiebesmettingen. Je zou ze digitale SOA kunnen noemen die je tijdens vakantie oploopt, omdat je geen (volledige) digitale bescherming hebt. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de ondervraagden zich weleens zorgen maakt zelf te maken te krijgen met een cyberaanval. Kortom: dit artikel zal voor velen interessant zijn.

Reden om een VPN te installeren

 

Er zijn veel redenen om VPN’s te installeren. De voornaamste redenen zijn:

 1. Veilig gebruik te kunnen maken van een publieke WIFI hotspot. Je wachtwoorden zijn niet af te luisteren, omdat alles dat je doet versleuteld is. Dit gaat verder dan het bekende ‘slotje’ in je browser, want de slimme hacker kan daar zelfs soms iets mee.
 2. Buitenlandse blokkades omzijlen. Ben je bijvoorbeeld in een land als China, dan is er veel onmogelijk. Met een VPN kun je bijvoorbeeld kiezen om verbinding te maken via Nederland en zo in dit voorbeeld fysiek in China zitten en toch via Amsterdam het internet op.
 3. Privacy gerelateerde redenen. Je bent minder ‘te volgen’ en kunt anoniemer van het internet gebruik maken. Wil je echt veel privacy hebben, installeer dan nog additioneel bijvoorbeeld Ghostery.

 

Heb je trouwens mijn boek Reset! al gelezen? In hoofdstuk twee geeft de meest bekende hacker (en goede kennis van mij) Kennis Mitnick jou dit advies: ‘Je moet gemotiveerd zijn om de data van je bedrijf, klanten en partners te beveiligen en goed te behandelen. Je wordt immers betaald door de organisatie. Aan de andere kant moet je jezelf bewust zijn, of worden gemaakt, van het belang van databescherming. Ook bewustwording van de potentiële bedreigingen voor je eigen persoonsgegevens en de data van het bedrijf is een belangrijk aandachtspunt.‘ Heb je interesse in een inspiratielezing nee contact op of klik hier en maak een keuze

Reset van Erik Jan Koedijk eenn van de best verkochte managementboeken

Welke VPN is geschikt/betrouwbaar?

Er zijn vele merken VPN-apps, betaalde en gratis versies. Ik adviseer zelf altijd om een betaalde app te nemen. Tenslotte is niets gratis en betaal je wellicht de rekening, omdat je data (deels) wordt doorverkocht. De consumentenbond schreef een erg goed artikel over VPN-apps, dus wil je nu aan de slag lees dit dan hier door. Hieronder zie je wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld op de camping zonder een VPN een publieke hotspot gebruikt. Niet doen dus!

 

BOEK EEN LEZING!

TIP 2: Draai updates bij terugkomst!

Wanneer je terugkomt van vakantie en je zet thuis de computer aan, is de kans groot dat er nieuwe kwetsbaarheden zijn gevonden in de software die je gebruikt. Veel mensen zijn echter geneigd snel alle mail op te halen of om direct TV te gaan kijken. Mijn advies is om dat niet te doen. Zorg er eerst voor dat je de computer alle updates laat draaien alvorens je andere zaken doet. Tegenwoordig geldt dit dus ook voor smart tv’s. Zorg ervoor dat je ook je TV’s update voordat je ze bij terugkomst gebruikt.

 

 

Na de zomer inspirerende voorlichting voor jouw organisatie?

De eerste helft van 2018 zit erop. Een geweldige periode waar ik duizenden werknemers en leiding van organisaties heb mogen inspireren. Bijna altijd eindig ik voor mijn klanten met een interactieve quiz waar de drie beste spelers mijn gesigneerde boek winnen. De meest recente inspiratiesessies gaf ik voor banken, gemeenten, MKB ondernemingen en brancheverenigingen. In kwartaal 1 van 2018 ook aan meer dan 10 organisaties op de Antillen. Aan het einde van de inspiratiesessie leer ik mensen afscheid te nemen van hun wachtwoorden en Internet veiligheid serieus te nemen. Dit alles op een niet belerende en vooral begrijpelijke manier. Cybersecurity gaat namelijk over communicatie, vooral interne communicatie,

(boven een strategiediner over Reset! georganiseerd door CHATA (Hospitality & Tourism Association, ondernemer Nevita Mezas en ikzelf).

Een digitale detox?

Gezonde en vitale medewerkers

Buiten digitale vitaliteit (jezelf goed beschermen online) neemt de behoefte bij organisaties toe om sessies te organiseren die medwerkers energie en concrete tips geven. Liefst direct toepasbaar! Hiertoe ontwikkelde ik samen met slaap-expert en psycholoog Annemieke Deiman Reset! Energize Yourself. In een masterclass van een kleine dag aandacht voor social media, samenwerken, voeding, herkennen van werkstress en Cybersecurity. De deelnemers gaan concreet aan de slag en leren van elkaar.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de splinternieuwe Reset! Energize Yourself masterclass en naar de ervaring van de deelnemers, kijk gerust hieronder. Deze masterclass is inCompany in groepen van maximaal 25 deelnemers. Verkrijgbaar in de Nederlandse en Engelse taal. Bij boeking vanaf zes groepen bieden we gratis de unieke Slaap-masterclass aan. Gemiddeld 20 tot 25% van de medewerkers kampen met slaapproblemen.

Bij interesse klik hier en vul even je contactgegevens in. Veel dank!

 

Interesse in een inCompany training of lezing? Neem contact op:

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.