Zo maakt Zeeland werkstress bespreekbaar
Week van de werkstress
Sinds 2014 zetten werkgevers werkstress en werkplezier op de kaart. In 2016 namen meer dan 160 bedrijven deel aan de Week van de Werkstress (WvdW). Deze week doen veel bedrijven weer mee om werkstress en werkplezier overal in Nederland op de agenda te zetten.
‘Zeeuwen bijna ongezondst van Nederland’
Dit artikel was op 1 november te lezen bij Omroep Zeeland. Vlissingen en Zeeuws-Vlaanderen voelen zich het ongezondst. Wat betekent dat? Omroep Zeeland verwijst naar de Gezondheidsmonitor 2016 waarin een vergelijking is gemaakt per provincie. Van alle Zeeuwen zegt 27 procent dat ze zich niet goed voelen. Wanneer we Nederland als geheel nemen is dat 24 procent. De vergelijking van de regio’s is op 1 november 2017 door het CBS gepubliceerd. Lees het gehele artikel bij Omroep Zeeland.
Wellbeing
In februari 2017 verscheen mijn boek Reset!, dat verdeeld is in de onderdelen Collaboration, Organisation en Wellbing. Onder wellbeing versta ik dat je in optimale conditie verkeert om te kunnen doen wat je wilt doen. Daarvoor is het belangrijk dat je weet je wat je wilt, dat je een gezond lichaam hebt en een gezonde geest.
Ook voor organisaties kan wellbeing meerwaarde opleveren, zoals ik uitgebreid heb beschreven in mijn boek. Helaas komen mensen en organisaties veelal pas in beweging wanneer het te laat is. Net als de piloot van een vliegtuig, die pas ingrijpt als er een alarm afgaat. Bijvoorbeeld als er een ramp dreigt te gebeuren. Vergelijk dit nu eens met jezelf en je organisatie. Leef jij op de automatische piloot? Of heb jij het roer in eigen handen?
Vitaliteit
Binnen het deel wellbeing tref je het hoofdstuk vitaliteit aan. Vraag jij jezelf weleens af hoe jij en je collega’s zichzelf vitaal houden, zodat jullie met een goed gevoel kunnen presteren? Ik geef tips op het gebied van voeding, beweging, herstel en geluk om je bewustwording te vergroten. Ook geeft ex-topsporter Martin Hersman zijn visie op het gebied van energiemanagement in het interview dat ik met hem had. Ik wil je bewust maken en je stimuleren om het roer in eigen hand te nemen. Je gezondheid staat immers voorop! En net als in het vliegtuig geldt: doe eerst het zuurstofmasker om bij jezelf en help dan anderen.
Zo werkt het ook in organisaties: zorg eerst voor jezelf en dan voor elkaar. Jouw leefstijl heeft namelijk directe impact op je:
- ziekteverzuim;
- productiviteit;
- duurzame inzetbaarheid (kun je doorwerken na je 65ste?);
- veerkracht (de manier waarop je met veranderingen en tegenslag omgaat);
- omgeving (klanten, collega’s, familie, vrienden).
Gevaarlijke cocktail liegt er niet om!
Werkstress is per definitie niet slecht, echter daarvoor geldt ook: alles met mate! Ook in Zeeland ontmoet ik helaas steeds meer werknemers die aangeven meer werk op hun bordje te krijgen, dan dat ze aankunnen. Wanneer ik adviseer om dit terug te geven aan hun leidinggevende geeft meer dan 80% aan dit niet te durven en als gevolg daarvan de werkdruk te accepteren. Als twee belangrijkste redenen worden gegeven: bang voor een slechte beoordeling, bang voor zijn of haar baan. En daar komt nog bij: Toen het iets minder goed ging met de economie zijn contracten van werknemers niet verlengd en nu de markt aantrekt neemt de werkdruk harder toe dan ooit.
Ik constateer dit met name in bedrijven met minder dan 50 werknemers. Bedrijven met 50 werknemers of meer hebben doorgaans een andere problematiek: Teveel meetings en teveel e-mail, waardoor werkdruk groter wordt, het overzicht er vaak niet is en de kans op uitval waarschijnlijk groot is.
Samen krijgen we Zeeland vitaal!
Omroep Zeeland publiceert dat Zeeuwen zich, op Limburg na, het ongezondst van Nederland voelen. Echter tussen ongezond voelen en ongezond zijn zit een groot verschil. Daarom is het tijd voor inspiratie. Tijd voor actie! Dat is hard nodig, want:
- 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten.
- 16% van alle verzuimde werkdagen had werkstress als reden.
- 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen.
- 45% van de werknemers ervaart een lage autonomie.
- Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers twee miljard.
(bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO / CBS) & Werkgevers Enquête Arbeid (TNO)).
Reset the Workplace!
Tijd voor inspiratie en actie voor alle medewerkers en ondernemers! Tijd om je eigen werkstress te herkennen. Ben jij ook een bevlogen medewerker of ondernemer? Mensen die bevlogen zijn, die hart voor de zaak hebben en passie voelen voor hun baan zijn immers het visitekaartje van de organisatie. Een onderzoek (Van Wingerden, Erasmusuniversiteit Rotterdam uit juni 2016) toont aan dat het werkt om met gerichte interventies (bijvoorbeeld inspiratie events en trainingen) prestaties van mensen duurzaam te vergroten. Tevens leidt dat tot meer organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Interesse in inspirerende lezingen, klik hier voor de verschillende mogelijkheden!
Stress volgens Lifeguard
Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard. Stress is subjectief. Een gevoel. Een gedachte. En daarom te beïnvloeden. Werkstress is ook niet per definitie slecht. Het helpt je om scherp te blijven en beter te presteren. Pas als iemand structureel negatieve stress ervaart, wordt het een probleem. Bewustwording speelt daarbij een belangrijke rol.
Beter omgaan met werkstress bestaat volgens de visie van Lifeguard uit het versterken van vijf processen:
- Een positiever beeld van stress creëren.
- Onnodige energielekken voorkomen.
- Snel en effectief herstellen.
- Mentale kracht versterken.
- Mobiliseren van sociale steun.
TOP 10 voor jou!
- Samen met je leidinggevende aan het begin van de week een haalbare planning opstellen maakt knelpunten direct zichtbaar en geeft overzicht.
- Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af voordat je aan een nieuwe taak begint.
- Door te bekijken waarom je sommige taken niet afkrijgt kun je de oorzaak aanpakken of het bespreken met je leidinggevende.
- Pauze nemen helpt om je hoofd leeg te maken.
- E-mailberichten die op je telefoon binnenkomen, kunnen stressverhogend zijn. Zet als het nodig is je telefoon of mail even uit, zodat je je beter kunt concentreren.
- Door je agenda niet helemaal vol te plannen, hou je meer ruimte open en ben je flexibeler. Plan bijvoorbeeld 60% van je agenda in, en houdt de overige 40% flexibel.
- Als je reeële doelen stelt in je werk, heb je eerder je werk af en hou je er een voldaan gevoel aan over.
- Als je druk bent, heb je de neiging om als eerste de taken weg te laten waar je het meeste energie van krijgt. Probeer hier juist tijd voor te maken in je planning.
- Plan tijd tussen afspraken in. Zo kun je je hoofd leeg maken en ren je niet van de ene afspraak naar de andere. Door de verwachtingen van je collega’s en leidinggevende te managen, zorg je voor meer rust.
- Geef je grenzen aan. Soms is nee zeggen niet zo erg.
Bron: duurzameinzetbaarheid.nl
Contact opnemen?
Neem contact op wanneer je specifieke vragen hebt over bijvoorbeeld lezingen of trainingen binnen uw organisatie.
Laatste berichten
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
Sorry, the comment form is closed at this time.