Hans Hamburger foto (c) Matty van Wijnbergen

World Sleep Day – 4 tips tegen slaapproblemen

Foto van Hans Hamburger (c) Matty van Wijnbergen

Vandaag is het World Sleep Day – 4 tips voor organisaties

 

In mijn boek Reset! lees je in hoofdstuk 7 veel bruikbare informatie over het belang van slaap. Vandaag, 17 maart 2016, is het World Sleep Day, een mooi moment om even stil te staan bij dit belangrijke onderwerp.

Een groot deel van het herstel vindt plaats tijdens de slaap. Uit onderzoek van Kantar TNS (voorheen NIPO) blijkt echter dat een op de zes werkende Nederlanders kampt met serieuze slaapproblemen. ’De invloed van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat,’ stellen de onderzoekers. ‘Terwijl juist op het werk we sterk de nadelige gevolgen van slaapproblemen ervaren, variërend van concentratieproblemen (59%) tot zelfs het maken van fouten (25%).’ ‘Eén slapeloos nachtje is geen ramp, maar chronisch slaapgebrek leidt niet alleen tot problemen op het werk, maar ook verkeersongevallen en agressie,’ stelt slaapdeskundige en neuroloog dr. Hans Hamburger van het Boerhaave WaakSlaapcentrum in Amsterdam.

Oorzaken

De meestgenoemde oorzaak van slaapproblemen is dat 40% van de deelnemers aan het onderzoek zijn werk niet kan loslaten, 36% zegt te veel werk te hebben, 21% heeft geen plezier in zijn werk. Overwerk en krampachtig contact met collega’s worden door 11% van de ondervraagden genoemd als oorzaken.
Ben jij een Facebookgebruiker en wil je de meer van mijn berichten volgen, vind dan hieronder mijn pagina leuk!

De verantwoordelijkheid van organisaties

Welke invloed hebben organisaties op de slaap van medewerkers? De scheiding tussen werk en privé wordt steeds minder strikt, doordat mensen ’s avonds thuis nog even de werkmail bekijken,  elk moment en overal kunnen inloggen in het systeem en overwerk er in sommige organisaties ‘nu eenmaal bijhoort’. Dit betekent ook dat organisaties hun medewerkers kunnen stimuleren om wat meer rust te nemen. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat 70% van de bevraagde leidinggevenden zou willen dat er cursussen slaapmanagement zouden worden aangeboden, net zoals er cursussen in timemanagement zijn.

 

4 tips

 1. Maak slim gebruik van teamwork. Dat organisaties 24/7 bereikbaar zijn, wil niet zeggen dat elke medewerker dat ook moet zijn. Zorg dat teams hun taken naadloos kunnen overdragen aan een ander team.
 2. Verminder het e-mailverkeer. In dit boek heb je al veel tips kunnen lezen waarmee je het e-mailverkeer kunt verminderen. Sommige organisaties blokkeren de e-mail tussen 18.00 uur en 07.00 uur, noodgevallen uitgezonderd. In Frankrijk is sinds 1 januari 2017 een nieuwe werknemerswet van kracht. Daarin wordt iedere organisatie met meer dan vijftig werknemers zelfs verplicht om met de werknemer in gesprek te gaan om hem aan te geven dat hij het recht heeft om zijn smartphone te negeren.
 3. Slaapcabines in het kantoor bieden de mogelijkheid voor werknemers om voldoende slaap en rust te nemen tussen de werkzaamheden door.
 4. Maak slim gebruik van een app als f.lux, die het blauwe licht van laptops, tablets en smartphones dimt. Door dit blauwe licht werkt het hormoon melatonine namelijk minder goed, waardoor je geen seintje van je lichaam krijgt dat het tijd is om te gaan slapen als je tot laat achter je laptop zit. Dankzij deze app werkt dit natuurlijke seintje wel.

 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Andere berichten:

 

Neem contact op

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

  De Podcast die bij deze blog hoort: Reset! de peilingen voor jezelf!

  Interesse in de andere Podcasts? Iedere week publiceer ik een nieuwe inspirerende podcast. Klik hier om naar de Podcast pagina te gaan en om je te abonneren via iTunes, Android of Windows.

   

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.