Disruptie
De wereld om ons heen verandert op technologisch vlak continu. Voor velen zijn de mogelijkheden niet meer bij te houden. Door die toenemende mogelijkheden verandert het gedrag van iedereen rap. Gevestigde processen zijn plotsklaps achterhaald. Consumenten worden slimmer en sneller, mede ondersteunt door technologie. Bedrijven en vooral overheidsorganisaties raken steeds meer verlamd. Verlamd in hun eigen over-geautomatiseerde wereld, ver weg van de klant.
Er wordt veel over disruptie geschreven, vaak gaat dit over technologie. Ik bedoel met disruptie niet dat bestaande producten of technologieën snel veranderen, maar juist dat bestaande processen, werkwijzen of businessmodellen opeens door bijvoorbeeld nieuwe producten of technologieën veranderen. Voordat je het weet, is het er. En hoe harder de concurrent zich verzet, hoe beter het nieuwe presteert. Denk aan de taximarkt door Uber. Lukt het ze niet met taxi, dan worden ze wel de grootste concurrent van PostNL.
Live uitzending: Periscope vervangt het camerateam
Wat dacht je van disruptie van de processen/protocollen of workflows van redacties van nieuwsorganisaties of hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance)? Consumenten zijn vandaag de dag compleet uitgerust met moderne smartphones met vaak goede kwaliteit camera’s, snelle mobiele internetverbinding en een variatie aan apps. Camerateams die live kunnen uitzenden zijn altijd paraat. Welkom burgerjournalist!
Het enige dat nog ontbrak, was een goede livestream-app. Bambuser heeft het geprobeerd, maar opeens waren daar Meerkat en Periscope, waarvan Periscope (eigendom van Twitter) de laatste periode flink doorbreekt.
Consumenten gebruiken het al volop, maar de traditionele media (nieuwsorganisaties) hebben het nog niet in hun workflows en processen zitten.
Wijzigen werkwijze
Op basis van hetgeen Rianne Schuurman op 6 juni liet zien, kunnen nieuwsorganisaties veel leren.
Rianne’s samenvatting van deze enerverende dag beschreef ze naar mij als volgt:
“Nog even mailen wat er door me heen gaat, zo’n dag waarop ik voor het eerst via Periscope heb gefilmd? Het is nu 01.00 uur en nog steeds komen er berichten binnen via Twitter, FB, Whatsapp, waar ik natuurlijk nog op reageer, want het blijft leuk! Hier in huis ligt iedereen al op één oor, maar bij mij giert de adrenaline nog door het lijf. Straks maar even een meditatie-appje aan zetten… Nooit gedacht dat mijn eerste ‘uitzending’ via Periscope zoveel teweeg zou brengen. Volgens de media ‘schrijf ik geschiedenis’, ‘ben ik een internetfenomeen’ en beschik ik over ‘oprechte nieuwsgierigheid, liefde voor haar volgers en de nodige zelfspot’. Ik weet het niet. Ik heb gewoon iets uitgeprobeerd wat via social media beschikbaar was en hiermee is het bewijs wel weer geleverd dat je heel ver komt met een portie enthousiasme, spontaniteit, lef, jezelf zijn en samenwerking/verbinding. Want zonder tips en trucs van bijvoorbeeld de volgers, de medewerking van de laiverds van RTV Noord en de politie en brandweer, was dit natuurlijk niet zo’n succes geworden. Ik zeg laiverds, omdat ik ergens in de media als ‘nuchtere Groningse’ werd omschreven. Daar moesten mijn kinderen toch wel heel erg hard om lachen. Ik ben geen Groningse en ‘mam, jij kent nog geen woord Gronings!’ Dus wel.”
Vijf tips voor nieuwszenders
Hieronder volgen tips voor nieuwsorganisaties en hulpdiensten die hierdoor bij dit soort gebeurtenissen effectiever kunnen communiceren en samenwerken.
1. Wees betrokken en aanwezig en werk samen met burgers
Bij grote gebeurtenissen en bijvoorbeeld evenementen zijn veel burgers aanwezig. Er loopt dus veel talent en kennis rond. Maak daar gebruik van. In geval van Rianne: RTV Noord deed er alles aan om haar te ondersteunen. Heel slim van ze om samen met Rianne op te trekken.
De NOS deed het geweldig door haar livestream te delen. Veel andere journalisten ter plekke hadden overduidelijk niet door wat er gebeurde. Dat Rianne de mediawereld heeft wakkergeschud blijkt uit alle aandacht, zo ook uit een tweet van Margreet Fernhout die voor de NOS werkzaam is.