Tips en trends in 2016

Ieder jaar verspreid ik in januari trends die ik zie voor het nieuwe jaar. Deze zijn veelal geadresseerd aan de zakelijke markt. Ik ben namelijk als digitaal (internet) strateeg en als trainer van Business X-Factor werkzaam.

UPDATE 26 augustus 2016: heb je de nieuwe privacy voorwaarden van WhatsApp geaccepteerd? Je hebt 30 dagen de tijd om ervoor te zorgen dat je accountinformatie niet met Facebook wordt gedeeld. Lees het en klik hier.

Dit jaar kreeg ik in Heerlen eigen “wake-up call”. Op 20 december 2015 stonden Chris Zegers, Joseph Oubelkas, Henkjan Smits , DO en ik in het theater in Heerlen. Wij hebben een inspiratieavond georganiseerd en meer dan tienduizend euro opgehaald voor het goede doel. Klik hier voor een verslag.

 

Ik vertelde de honderden mensen die een kaartje hadden gekocht onder andere hoe ze eenvoudig kunnen blijven communiceren met hun (klein)kinderen en gaf simpele tips hoe om te gaan met de vele uren Youtube, dark social en social mediakanalen en hoe je dat in de juiste banen kunt “coachen”.

 

Dat is de reden dat ik dit jaar begin met wat tips voor de consument, de onderwijzer, de leerling en afsluit met drie tips die meer betrekking hebben op de zakelijke markt.

 

Veel leesplezier! Mocht je een spreker nodig hebben op jouw teambuilding evenement of je organisatie in een volgende versnelling willen krijgen, neem contact met me op.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1. SMS “fraude” zal in 2016 toenemen, hoe gebeurt dit jou niet…

SMS fraude en misbruik zal flink toenemen. Je opent je telefoonrekening en bent verbaasd over het geld aan verstuurde SMS-berichten. Je denkt nu “dat gebeurt mij niet”. Waar je via de e-mail niet meer intrapt, daar trappen de meeste mensen via SMS gewoon in. Reden: SMS-jes worden niet meer als sms-jes gezien, ze verschijnen tussen de tientallen / honderden appjes. Een onschuldige klik kan je honderden euro’s kosten en je telecomprovider doet niets of vergoed slechts een klein deel van de schade. Hieronder een voorbeeld van zo’n bericht dat mij onlangs door een slachtoffer werd toegestuurd.

sms

 

fraudsms

Geïnteresseerd in managementadvies, workshops en brainstormsessies, dagvoorzitterschap of presentaties?

2. Neemt Telegram in 2016 de plaats van WhatsApp in?

 

Je zult momenteel in de media erg veel vernemen over de promotie van buurtpreventie via WhatsApp door de (lokale) overheid. Voor mij een raadsel waarom men zo’n fan is van WhatsApp voor dit specifieke doel. WhatsApp komt mijns inziens nogal wat tekort.

 

Ik denk daarom dat veel gebruikers in 2016 WhatsApp zullen verlaten, omdat ze voor buurtpreventie over zullen stappen op Telegram. Steeds meer burgers die nemen deel aan buurtpreventie via WhatsApp zullen denk ik snel constateren dat WhatsApp het verkeerde medium is. Je kunt er namelijk niet meer dan 100 gebruikers in kwijt (het kan wel maar dan zou je zaken op je telefoon moeten “hacken” en dat kan en wil de consument echt niet).

 

 

Voordelen volgens Telegram:

 

  • het is veiliger en beter (er zijn wel enkele interessante discussies die juist zeggen dat WhatsApp veiliger is).
  • privacy : jouw gegevens zullen worden verkocht / gebruikt voor advertentiedoeleinden.
  • WhatsApp groepen kunnen maximaal 100 mensen aan en Telegram maximaal 200 in de gewone en 1000 in de super groups.
  • WhatsApp is van Facebook en Telegram niet. Telegram zegt niets met jouw gegevens te doen, voor WhatsApp hoef ik dit denk ik niet verder toe te lichten:-)

 

 

Is de inschatting dat jouw woonwijk binnen de komende periode meer dan 100 deelnemers heeft, dan zou ik je adviseren overwegen over te stappen naar bijvoorbeeld Telegram. Extra tip: zorg er in de wijk voor dat je twee app-groepen aanmaakt. Eentje voor chats van bewoners die dat leuk vinden en een andere groep voor alleen de serieuze buurtpreventieberichten.

 

Hoe komt het dan dat je veel overheidsinstanties WhatsApp ziet promoten zul je denken?

 

Net als in veel bedrijven is er wellicht geen internetstrategie. Ze starten enthousiast met een tool of automatiseringssysteem en komen er na korte tijd achter dat een verkeerde keuze is gemaakt. Tools en apps die in het privéleven worden gebruikt worden met alle gevolgen van dien in de professionele context gebruikt, omdat dezelfde consumenten in hun professionele rol dat als de oplossing zien.

 

Door het niet hebben van een internetstrategie wordt vaak “de tool als doel” gekozen. Heeft jouw organisatie ook hulp nodig bij haar internetstrategie? In een workshop van een dag ben je al een heel eind en bespaar je veel frustratie, negatieve energie en geld. Neem dan contact met mij op!

 

Is Telegram de beste oplossing? Nee, zeker niet. Ik denk dat Threema de beste oplossing is, echter dat kost geld (twee euro) en heeft momenteel nog gelimiteerde groepsmogelijkheden. En consumenten hebben nu eenmaal liever gratis apps waar hun data wordt verkocht dan de beste apps:-) In 2011 heb ik er in detail al op gereageerd bij BNR, luister maar eens terug als je geïnteresseerd bent vanaf de 10e minuut.

Buurtpreventie tips

 

TIP 2a : Heb je meer dan 100 geïnteresseerden in deelname aan een buurtpreventie App, stel dan voor binnen je woonwijk om over te stappen op Telegram, zo kunnen er meer dan 100 gebruikers in de groep.

 

TIP 2b: maak gedragsregels om frustratie onder bewoners te voorkomen. Maak daarom altijd twee groepen aan: 1 voor de serieuze berichten en 1 waar iedereen lekker veel kan delen. Maak binnen de gedragsregels ook afspraken wat te doen wanneer zich iets voordoet. Ik heb voorbeelden van dit soort gedragsregels.

 

TIP 2c: Zorg ervoor dat in een woonwijk de jonge generatie is aangehaakt. Nodig een paar pientere 12+ jarigen uit en laat ze deelnemen in de groepsapp. Zorg dat ze de regels goed begrijpen en naleven. Deze generatie heeft zeer veel impact in de voor volwassenen “vreemde” internetkanalen zoals Snapchat.
whatsapptelegram

 3. Wees op je hoede, bedrijven willen intieme profielen van jouw gedrag bouwen! Hoe wapen je je hier tegen en waarom…

Veel organisaties hebben medewerkers op een afdeling die vaak marketing & communicatie heet of huren externe bedrijven. Zij zijn verantwoordelijk voor websites en apps. Vaak weten de bazen (directeuren) van deze organisaties niet wat deze afdelingen digitaal uitvoeren. Bedrijven hunkeren naar jouw digitale gedrag (data) en proberen zoveel mogelijk over jou te weten te komen. Zelfs als je klant bent en je bent ingelogd bij een groot warenhuis. Deze bedrijven maken vaak gebruik van (voor hun gratis) diensten waar JIJ als bezoeker van de website de rekening voor betaalt, namelijk: jouw gedrag wordt door de bedrijven die achter die diensten zitten verhandeld. Daar kun je nu wat tegen doen!

TIP 3: download Ghostery als en bepaal zelf wat je toelaat
nieuweconsument

4. Ga bewuster om met het Internet of Things (IoT), tips om er veilig mee om te gaan…

Je zult vast weleens gehoord hebben van het Internet of Things, het internet der dingen. Denk aan camera’s van snelwegen die op het internet zijn aangesloten, bruggen die worden bediend via het (beveiligde) internet en thuis de videocamerabewaking die aan het internet hangt. Maar ook steeds meer andere apparaten zoals verlichting, rolluiken, alarmsystemen en ook koelkasten hangen binnenkort aan het internet. Geloof me, dit gaat ook in jouw huis gebeuren. 2016 wordt het jaar van de algehele doorbraak van het internet der dingen. We komen dus een stap dichterbij de koelkast die zelf kan bestellen wanneer er zaken op zijn, of dat er een speciaal biertje besteld kan worden wanneer de koelkast ziet dat er een weekend later vrienden langskomen die dat lekker vinden.

TIP 4:  zorg dat je van IoT apparaten zoals een camera altijd het standaard wachtwoord vervangt, anders sta je straks ook op deze website voor iedereen in de wereld… Vanzelfsprekend geldt dit advies voor alle toekomstige apparaten die van een wachtwoord zijn voorzien. Wist je trouwens dat we vanaf 2017/2018 waarschijnlijk geen wachtwoorden meer hebben?
iot

5. Juice Jacking op publieke locaties zal vaker voorkomen, hoe bescherm je je ertegen?

Iedereen weet dat je een smartphone kunt opladen met een USB stekker. Maar weet je ook dat die USB kabel vier draadjes in zich heeft? Met twee draadjes laadt de smartphone zich op en met twee kun je er gegevens uit halen. Juice jacking houdt in dat wanneer je je telefoon ergens oplaadt mensen je gegevens stelen, of nog erger, via jouw telefoon informatie van anderen stelen. Ook kan kwaadaardige software worden achtergelaten waardoor hackers jouw smartphone kunnen beheersen. Dit kan gebeuren wanneer je je telefoon oplaadt via de laptop van een vreemde, in de trein of bij publieke laadstations.

TIP 5: reis je niet veel neem dan een mobiele accu mee en laad je telefoon nooit op in de trein of publieke laadstations en zelfs niet op de computer van een vreemde. Reis je wel veel, schaf dan Synstop aan!

Tenslotte hieronder enkele tips en trends voor bedrijven:

Heb je als bedrijf interesse in contact, laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

identity

6. De nieuwe consument gaat door, dit raakt waarschijnlijk ook jouw business. Sta er zo snel mogelijk écht bij stil!

 

De volgende V&D verdwijnt en de volgende Uber verschijnt in 2016. De wereld van alles dat “op aanvraag” gaat neemt sneller toe dan je denkt. Consumenten willen nú een taxi, nú een glazenwasser, nú een lening, nú een laptop lenen en nú nieuwe zolen onder hun schoenen.

 

Met name in de financiële sector verwacht ik dat er een grote verandering gaat komen in 2016. Hierop inspringen kan simpeler zijn dat je aanvankelijk denkt. Of zal Facebook dan uiteindelijk toch ook bank en verzekeraar worden?
TIP: stop dus als medewerker van een bedrijf om alleen lezingen te gaan bijwonen waar je van alles te horen krijgt over Airbnb, en Uber, maar doe er zelf iets aan en sta erbij stil! Veel organisaties zijn helaas van binnen een “Powerpoint organisatie” geworden waar meetings de waan van de dag bepalen en het managen van je zinloze e-mail box. Neem het heft in eigen handen en vraag je manager om verandering.

 

Heb je als bedrijf interesse in contact, laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

disrupt

 7. Het einde van de geautomatiseerde content kalender

Veel marketing afdelingen en MKB ondernemingen zijn verandert in “content fabrieken” of hebben bedrijven ingehuurd die namens hen content produceren en plaatsen . Allerlei tools zijn aan elkaar verbonden om (vaak) volledig geautomatiseerd content te plaatsen binnen de kanalen die passen binnen de klantreis van de doelgroep (vb. Twitter, Facebook, Instagram). Was goed tot 2015, in 2016 fout! STel je dus de vraag hoe je voor jouw doelgroep de content die je wilt aanbieden meer “snappable” maakt. Waarom denk je dat snapchat zo’n grote hype is en blijft onder de jeugd? Content die op maat voor de doelgroep is gemaakt, leuk is, relevant is en op het juiste moment wordt geplaatst wordt gewaardeerd. Wie weet doe je er goed aan om er nog af en toe een  “koop knop” bij te plaatsen…

Meer weten? Neem contact op!

 

Heb je als bedrijf interesse in contact, laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

content

8. Twitter zakt verder in en is niet langer het primaire kanaal voor webcare (digitale klantenservice)

Webcare afdelingen maken steeds meer grapjes via met name twitter, trekken veelal consumenten die digitaal impact hebben voor en zijn eigenlijk veelal een “call center in een nieuw jasje”. Valt het je bijvoorbeeld niet op dat de jeugd steeds meer platformen zoekt waar volwassenen ontbreken:-), hoe zou dat toch komen. Ik verwacht dat in 2016 consumenten Twitter massaal in wil ruilen voor WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger, wanneer het gaat om bereikbaar zijn voor klantenservice. Hou hier dus rekening mee afdeling ICT.

Wil je meer uit jezelf en uit je bedrijf halen? Lees over de Business X-Factor!

 

Heb je als bedrijf interesse in contact, laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

custserv

 9. IoT wordt massaal omarmd en de Smart TV neemt een centrale rol in

Ik ben trots zelf al een actieve rol te mogen spelen vanaf 1992 tot heden om de smartphone wereldwijd zoveel gebruikt te laten worden en het Internet geweldig geïntegreerd te laten worden binnen bijna alles. Zo sceptisch als velen waren over het toenemend gebruik van de smartphone, zo sceptisch zijn velen momenteel over onderwerpen als robotisering en Internet of Things (IoT). Momenteel zien we IoT toegepast in relatief weinig consumentenproducten, het bekendste voorbeeld is bijvoorbeeld de Nest thermostaat. Nu er steeds meer producten met sensors en RFID tags komen zal de vraag snel stijgen. Samsung ziet zelf het jaar 2016 als het jaar dat de TV het centrum gaat vormen bij alle extensies die te maken hebben binnen de huisomgeving voor wat betreft IoT en lanceert daartoe Samsung GAIA dat beschikbaar komt vanaf alle Samsung SUHD TV’s in 2016. Bij toepassingen kun je denken aan: watermelders, rookmelders, lichtsensoren, rolluiksensoren, lichtdimmer, anti diefstal rookmachines, spelcomputers, zonnepanelen, thermostaten, aan/uit switches, CV installaties en noem maar op. De koelkast zal er ook snel op aangesloten worden!

Meer weten? Neem contact op!

Heb je als bedrijf interesse in contact, laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

smart home

10. Facebook en Google nemen de rol over van content publisher over

2016 gaat een spannend jaar worden voor uitgevers. Steeds meer consumenten installeren ad-, en contentblockers. Hierdoor is het niet meer aantrekkelijk om te adverteren bij dergelijke organisaties, want je bereikt de doelgroep niet. Tegelijkertijd is Facebook het kanaal geworden voor online en nieuwscontent en doet Facebook er alles aan om haar bezoekers geen enkele externe bron meer te laten bezoeken wanneer men binnen de Facebook omgeving. Recent is Facebook gestart met het testen van Instant Articles waar alle content binnen het Facebook platform blijft. TIP voor publishers: hou generatie Z goed in de gaten, pas je content aan voor de nieuwe nieuws consument en denk in andere business modellen!

Meer weten? Neem contact op!

Tenslotte hieronder nog enkele innovaties die in 2016 zullen doorbreken!

identity


ionVR

Quell zegt chronische pijn te verlichten!

 

 

De toekomst van fitness!

Wil je direct contact opnemen, laat dat hieronder je gegevens achter.

CONTACTFORMULIER

    Uw naam

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw bericht