Trends en tips in 2017 – het jaar van de Reset

Een gelukkig en succesvol 2017 gewenst! Hier tips en trends voor 2017.

Wat een jaar was 2016! Het is voorbij gegaan voordat ik er eigenlijk erg in had.. Wat betekende 2016 voor jou? Voor mij een jaar om nooit te vergeten. Het afronden van een training van zo’n 14 maanden aan persoonlijke ontwikkeling. Ook reizen naar India en Portugal om tot een dieper begrip te komen wat er nu gaande is in de wereld en wat mijn rol is daarbinnen. En ook het jaar dat ik erg veel tijd heb geïnvesteerd om mijn boek Reset! te schrijven. Dit is eind januari 2017 verschenen. Ik had al jaren voorgenomen een boek te schrijven (en dit zelfs al in 2012 aangekondigd). Dit jaar de stoute schoenen aangetrokken, veel tijd vrij gemaakt en het ook daadwerkelijk gaan doen. Trouwens: schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspiratiemail.

Tips en Trends voor 2017!

2017 zal een jaar gaan worden om tot elkaar te komen. Dat is nodig. Kijk wat er gebeurt in de wereld. Begrijpen we elkaar nog wel?

Ik geef je negen trends waarvan ik hoop dat ze ook daadwerkelijk (deels) plaats gaan vinden. Bij alle trends heb je zelf de invloed in handen, samen kunnen we het! Hier volgen de eerste drie trends! Doe er je voordeel mee en heb je behoefte aan contact, vul hieronder je gegevens in!
 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

 

Bijzondere tips en trends voor 2017 deel 1 Click to Tweet

 

1. Je geeft elkaar het gevoel van welkom en waardevol zijn: we gaan meer attent zijn voor elkaar door gastvrijheid te tonen.

We vechten om de aandacht van elkaar, ook de aandacht van de klant. De definitie van klant is hier de kopende klant of bijvoorbeeld je interne collega waarvoor je iets gaat aanleveren. Maar krijgen we wel de aandacht van elkaar? Zo niet, waarom niet? Veel communicatie vindt via de smartphone online plaats. Klanten kopen tegenwoordig online vanwege de laagste prijs en snelle levering. Offline (in de winkel) zien klanten vaker de toegevoegde waarde van een winkel niet, vanwege het gebrek aan gastvrijheid in die winkel. Online (Internet) word je twee weken lang achtervolgd door rode laarzen omdat je die ooit gezocht hebt. Zelfs als je ze hebt gekocht, duiken er overal advertenties van op. Dit is het tegenoverstelde van attent zijn en lijkt meer op stalking. Consumenten hebben er steeds vaker genoeg van.

 

TIPS:

  • Denk niet meer in offline of online. Online bestaat niet langer.
  • Bedenk telkens hoe je de dag van je klant nog mooier kunt maken.
  • Wie is het gezicht van jouw organisatie / jouw organisatie-onderdeel? Hoe kun je ervoor zorgen dat diegene (nog meer) gastvrijheid uitstraalt?
  • Zorg ervoor dat medewerkers contact hebben met de klant. Als dit niet direct kan, schep dan een contextrijke omgeving die de betrokkenheid vergroot.
  • Weest attent door mobiel relevante informatie te bieden.
  • Geef elkaar vaker complimentjes!

 

2. Je gaat bewuster om met ICT, zeker in het jaar van de verkiezingen! Dat faciliteert samenwerken en digitale veiligheid.

Steeds meer zal worden geautomatiseerd, of gerobotiseerd. Niet bang voor zijn, dit brengt mooie nieuwe mogelijkheden met zich mee! Er valt veel te winnen waar mensen vastzitten in procedures en te veel taken op hun bord krijgen door bezuinigingen. Kijk maar naar de zorg, waar op de minuut af wordt berekend hoelang een medewerker bezig moet zijn om iemand aan te kleden. Hier kan robotisering juist een oplossing bieden. Door schoonmaak- en tilrobots in te zetten, zullen er geen banen verdwijnen, maar maak je juist mensen en tijd vrij voor échte zorg: een praatje maken, een hand vasthouden, er voor iemand kunnen zijn.  Robots kennen geen emoties, de mens wel, dus daar moeten we gebruik van maken. Urgent is dat die digitale transformatie in de top van de organisatie wordt gezien en gedragen. Daar wordt de wereld alleen maar mooier van.

Waar ik ook kansen zie is door in 2017 nog meer gebruik te maken van samenwerktools en zo meetbaar minder te doen met e-mail. Door bijvoorbeeld meer samen in documenten te werken verklein je het maken van fouten, verminder je meetings, verminder je e-mails en neemt de mogelijkheid tot zelfcorrectie toe.

Tenslotte is het bewust omgaan met je digitale identiteit een must. Klik nooit meer op links en laat je ook op je werk niet voor de gek houden! De essentie is dat jij als bijvoorbeeld medewerker bij een grote onderneming met je tienduizenden euro’s aan beveiliging, morgen een security risico kan lopen door je eigen medewerkers die in trucjes trappen die er normaal uitzien. Voordat je het weet ben jij een target. Voorbeelden van ‘targets’ : ICT, inkoop, HR, finance en directie. Werknemers in deze functies worden steeds vaker via WhatsApp en bijvoorbeeld LinkedIN in de val gelokt. Meer info, neem gerust contact op.

TIPS:

  • Maak iedere week een back-up van je bestanden (ook al staan ze online op b.v. Dropbox).
  • Heb je kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 en hebben die een laptop, installeer de laptop maandelijks opnieuw en neem hem nooit mee naar je werkomgeving.
  • Wees duidelijk welke regels er binnen jouw bedrijf gelden wanneer mensen hun eigen technologie meenemen op de werkplek.
  • Probeer jezelf een doel te stellen om je aantal e-mails te verminderen door gebruik van samenwerkingstools zoals Dropbox of Google docs.
  • Vervang je creditcard minimaal iedere drie maanden, wanneer je deze gebruikt om online te betalen.
  • Start binnen bedrijven een awareness training rondom Cyber Security.

 

3. Je gaat anders luisteren en verbindt mensen met elkaar.

Op meerdere momenten in mijn leven probeerde ik te werken aan enkele ‘oude patronen’. Met name oude patronen die terugkwamen in mijn communicatie en geen schoonheidsprijs verdienden. Het grootste leermoment was het luisteren. Ik luisterde vaak om te reageren, vanuit mijn gewoontes. Niet vanuit mijn hart. Vaak ingegeven door de snelheid waarmee we vandaag de dag werken. Maar dat is geen excuus. Samenwerken met elkaar zal vele malen effectiever en duurzamer zijn (zoals je uitgebreid in mijn boek Reset! zult teruglezen) wanneer je luistert vanuit je hart. Je laat wat de ander zegt echt binnenkomen zonder oordeel. Kijk eens om je heen hoeveel we oordelen over de ander. Social Media staan er vol mee. Probeer dat oordelen eens los te laten.

Wanneer je gaat presenteren aan een groep, neem dan ook mee wat je exact komt brengen en wat de doelgroep komt halen. Ben best wat jaren in de US wezen kijken bij Plug and Play, een wereldwijd platform dat investeerders, bedrijven en start-ups bij elkaar brengt. Ik was vooral benieuwd wat het verschil maakt of iets wel of niet interessant is om in te investeren. Ik constateerde dat de start-up-pitchers soms het belangrijkste waren vergeten: het land waar de investeerder vandaan komt. In dit geval was dit Amerika en hadden veel pitchers het alleen over wat hun product of dienst of idee zou betekenen in het land of gebied van herkomst (b.v. Europa). Als ze zich in de achtergrond van de investeerders zouden hebben verdiept en hun dienst of product zouden hebben vertaald naar de context van de investeerders, hadden ze meer bereikt.

TIPS:

  • Organiseer minder vergaderingen in de traditionele vorm. Vergader bijvoorbeeld eens buiten. Zo voorkom je dat mensen ergens anders mee bezig zijn op hun laptop of wellicht ‘half luisteren’. Heerlijke buitenlucht in plaats van muffe airconditioning. Dat geeft energie!
  • Ga samen 1x per maand als team samen buiten een uurtje of twee lopen om de maand te evalueren.
  • Neem minimaal 1x per dag even vijf minuten helemaal voor jezelf. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?
  • Meer tips en een aanpak om succesvoller samen te werken tref je uiteraard aan in mijn boek Reset!

 

Tenslotte

Het zou geweldig zijn wanneer we deze trends waarnemen in 2017 vind je niet? Mijn volgende drie trends deel ik begin februari. Daarin aandacht voor angst op de werkvloer, online verslaving en vitaliteit. Over online verslaving schreef ik trouwens al in januari bij Frankwatching.

3d-cover-boek

 

MAAK JE KEUZE:

IK HEB INTERESSE IN EEN LEZING

 

KOOP HET BOEK
Snel contact opnemen? Vul onderstaand formulier in en druk op verzenden

 

Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

    Name

    E-mail (*)

    Messaga

     

    Laatste berichten

     

    No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.