Een jaar reset

Terugkijken op een jaar Reset – samenwerking in Nederland verbetert

 

Wat een geweldig jaar!

Op 14 februari 2017 was het zover. Mijn boekpresentatie bij MU in Eindhoven. Wat keek ik uit naar die dag! Het was een emotionele en inspirerende dag met een geweldige opkomst. Een dag waarop ik mijn ‘kindje’ Reset! aan de wereld mocht presenteren. Nu een jaar later kijk ik terug op een geweldig jaar. Duizenden mensen lezen het boek en ik merk dat mensen daadwerkelijk in beweging komen.

In 2017 heb ik op vele evenementen in binnen- en buitenland mogen spreken en de nieuwe lezing, die gaat over samenwerken tussen mensen, klanten anno nu, wordt geweldig ontvangen. Heb je zelf interesse in een lezing voor jouw organisatie klik dan hier.

Reset! is het nummer 10 best verkochte managementboek boek geworden uit 2017. Ik sta als debuterend auteur tussen auteurs die al vele boeken hebben geschreven. En dat allemaal mede dankzij de lezers, ik hoop ook jij!

Hoe het allemaal begon dankzij Melanie

Als bedrijfsadviseur kom ik veel bij bedrijven waar de technologie leidend is, in plaats van de mens. Terwijl onderzoek in 2014 al aantoonde dat productiviteit binnen topsectoren gemiddeld voor 77% te danken is aan sociale innovaties en voor 23% aan technische innovaties. Slimmer werken en samenwerken worden door de onderzoekers als belangrijkste reden genoemd voor dit positieve resultaat. Het gaat er naar mijn mening dus om hoe mensen met elkaar samenwerken en communiceren.

In 2015 besloot ik, op advies van Melanie, het Leadership Entrepreneurship Advanced Program te volgen om mezelf beter te leren kennen. Melanie werkt als opleidingsadviseur en heb ik leren kennen tijdens een project bij een klant van mij. Vanaf dat moment heb ik grotendeels mijn tijd besteed aan leren en een training volgen. Ik wilde onder andere begrijpen waarom ik soms te direct en scherp communiceerde, aangezien ik merkte dat dit contraproductief werkte. Dit werd me in detail bevestigd door Melanie, zij heeft me daar extra inzichten in gegeven.

Dankjewel Valentijn!

Buiten leren zijn nieuwe inzichten krijgen belangrijk. Dankzij de vision quest heb ik met een open will naar mezelf leren luisteren. Dit hielp mij om te reconnecten met mezelf. Ik maakte een diepere connectie met een groter geheel of een diepere bron.

(foto: (c) 2017 Hanneke Wetzer voor Erik Jan Koedijk - boekpresentatie Reset het boek

Wanneer je dit grotere geheel met de missie van een bedrijf vergelijkt, dan zie je ook dat mensen die zich hiermee verbonden voelen in beweging komen. Reconnecten met mezelf was voor mij de ultieme stap om in beweging te komen! De man die mij daarbij flink heeft geholpen is Valentijn Ouwens. We hebben elkaar uren en uren gesproken. Mooie tijden in India en Portugal meegemaakt en uiteindelijk zelfs mijn vision quest overleefd.

Het boek moest er komen!

Je kent ze vast wel die goede voornemens. Jarenlang liep ik al met het idee rond om een boek te gaan schrijven. Een boek dat voor iedereen makkelijk leesbaar is. Tijdens mijn reis in India heb ik besloten ‘ik ga het doen!’. Geen vakjargon en geen moeilijke taal. Onderwerpen: samenwerken, communicatie, cyber security, vitaliteit, vakmanschap en gastheerschap en het bespreekbaar maken van angst en machtsmisbruik (zoals ‘old boys network’ managers) en werkgeluk.

Ondernemers lezen Reset van Erik Jan Koedijk

Naast het geluk bevorderen is ook het omgekeerde belangrijk: ervoor zorgdragen dat medewerkers niet ongelukkig worden. Belangrijk hierbij is oog hebben voor ongewenst gedrag zoals pesten op de werkvloer, wat vaker voorkomt dan menigeen denkt. Ongewenst gedrag vindt overal plaats, het is niet sectorgebonden. In Nederland wordt 1 op de 6 werknemers gepest op de werkvloer. Dit zijn maar liefst 1,2 miljoen mensen.

Van alle werknemers heeft 11,1% te maken met intimidatie, 8% met pesten, 4,7% met discriminatie, 1,8% met seksuele intimidatie en 0,4% met lichamelijk geweld. Sommige medewerkers melden zelfs last te hebben van meerdere vormen van dit ongewenste gedrag tegelijkertijd. Van geluk op de werkvloer kan dan geen sprake meer zijn. Ongewenst gedrag heeft immers een directe impact op de sfeer, de betrokkenheid, ziekteverzuim en de productiviteit. Na geschrokken te zijn van deze cijfers besloten ook dit onderdeel een plek te geven in Reset!

Het schrijven van het boek!

Tijdens mijn SurfControl en NOKIA periode heb ik Marcel Roozeboom (in midden op onderstaande foto) leren kennen. Marcel belde mij in 2015 en gaf aan samen met Maarten Snel een eigen uitgeverij begonnen te zijn. Ik geloof sinds India en de vision quest niet meer in toeval en sprak direct af met Marcel. Kort na het gesprek heb ik besloten de stoute schoenen aan te trekken. Gelukkig draait mijn business goed en kon ik me het permitteren om wederom een lange periode bezig te zijn met iets anders dan mijn core business, dit keer met het schrijven van het boek Reset!

Maarten Snel en Marcel Roozeboom

Waar komt de naam ‘Reset!’ vandaan?

Het grootste gedeelte van 2016 heb ik besteed aan het schrijven van Reset! Ik had nog nooit een boek geschreven en ontdekte dat veel auteurs hun boeken laten schrijven door ‘ghostwriters’. Wist je dat? Kortom: je laat wat interviews afnemen en een paar maanden later rolt je boek van de pers. Ik was perplex. Een speciale wereld. Ik wilde het anders doen.

Tijd voor het bedenken van een titel voor mijn boek. Eén van mijn beste vrienden, Arnout van den Busken, heeft een eigen reclamebureau en samen met hem ook de naam, kleurstelling en logo bedacht. Waarom ‘Reset!’? Er is een Reset van de werkplek in een organisatie en zeker van sommige managers nodig. Als een computer of telefoon het niet goed doet, zet je hem uit en opnieuw aan. Zo helpt dit boek organisaties, teams en mensen om de knop om te zetten. De afgelopen twintig jaar van mijn carrière viel me namelijk één aspect telkens op: hoe we met elkaar samenwerken en communiceren is voor verbetering vatbaar. Tijd voor een reset, zodat we opnieuw verbinding met elkaar kunnen maken.

Het viel niet mee…. dankjewel Eveline!

Het was knap lastig om begrijpelijke taal zonder vakjargon op papier te krijgen. In de afgelopen jaren heb ik het geluk gehad om verschillende experts te mogen ontmoeten, onder meer op het gebied van hospitality, sport, talentontwikkeling, hacken, samenwerken en Secure Base Leadership. Ze hebben allen meegeholpen bij het ontstaan van dit boek en meegelezen tijdens het schrijfproces. Zelfs de beroemdste hacker wereldwijd, Kevin Mitnck, gaf zijn toestemming. Buiten de experts waren er nog acht anderen die feedback gaven. De feedback kwam binnen bij me. Mijn eerste manuscript was inhoudelijk sterk, maar niet ‘lekker’ leesbaar. Dit vond ook Annemieke (boven op de foto). Annemieke en Arnout geven mij altijd goede en coachende feedback en wanneer zij het zeggen neem ik het zeer serieus. Kortom: Tijd voor het zoeken van een schrijfcoach!

EvelineENErikjan

Eveline Broekhuizen kwam op mijn pad op advies van mijn uitgever. Het klikte meteen. Eveline is onder andere schrijfcoach. Maandenlang heeft ze mij bijgestaan, meegelezen, verbeteringen helpen aanbrengen en samen gekomen tot een betere structuur. Eveline, wat ben ik je dankbaar! We hebben heel Nederland gezien, veelal inspirerende locaties waar we ook uiteindelijk de interviews hebben gedaan met de negen experts op de desbetreffende gebieden. We reden van het hoofdbureau van politie in Den Haag, naar locaties in Amersfoort, Apeldoorn, Almere, Driebergen, Noordwijk, Rotterdam en uiteraard Zeeland.

In dit boek hoop ik de lezer te inspireren met concrete voorbeelden en inzichten die ik zelf in de afgelopen jaren heb opgedaan. Voor mij voelt het als een rijkdom aan ervaringen en observaties die ik graag deel met de lezer. Tegenwoordig krijg ik feedback van klanten dat ik ze nu nog beter ondersteun dan voorheen en met vernieuwende inzichten voor ze kom. Prettig voor de organisatie, mijzelf én de omgeving!

Het voorwoord, dankjewel Esther!

Ik vroeg Esther Raats-Coster het voorwoord te schrijven. Esther Raats­-Coster (1969) bezocht na de middelbare school de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Meteen na afronding van de opleiding vertrok zij naar Aruba om daar drie jaar verschillende horeca managementfuncties te vervullen. Zij keerde in 1997 terug naar Nederland om het bedrijf van haar vader, Micro­Mel Nederland, over te nemen. In 2003 kocht zij het internationaal opererende bedrijf waar Micro­Mel Nederland deel van uitmaakte en werd CEO van Eurochannels. In 2006 werd zij verkozen tot Zakenvrouw van het jaar, in 2008 verkocht zij haar bedrijf om als zzp’er verder te gaan. (bron: wepaypeople.nl). Esther werd in 2006 benoemd tot Zakenvrouw Van Het Jaar.

Esther snapt dus als geen ander wat ondernemen is. Ze heeft gastvrijheid in haar genen en bekleedt momenteel verschillende raad van commissarissen posities en is bijvoorbeeld lid van het bestuur van Achmea. Esther is superkritisch en neemt geen blad voor de mond. Precies wat ik nodig heb.

Esther Raats-Coster

Trots was ik dan ook toen ik haar eerste feedback ontving. Esther schreef onder andere: ‘Managementboeken zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn goed en nuttig, andere zijn interessant en weer andere niet door te komen zo saai. Dit boek van Erik Jan valt in een buitencategorie. Het is leuk, boeiend en fijn leesbaar. Erik Jan is een ervaringsdeskundige, een boeiende man die het wonderwel gelukt is om zijn ervaringen te koppelen aan goede adviezen. Hij durft zich in dit boek kwetsbaar op te stellen en geeft aan hoe hij zijn leerweg naar een betere communicatie heeft gemaakt. Hij levert eyeopeners waarin je jezelf kunt herkennen en geeft concrete tips waar je je voordeel mee kunt doen.’ Ben jij geinteresseerd in een inCompany lezing/keynote van mij met het boek als cadeau voor je medewerkers klik dan hier en ik neem contact met je op.

RESET! is geen managementboek!

Reset! is één van de 10 best verkochte managementboek boeken geworden van 2017 met een dubbele nummer 1 notering. Daar ben ik zeer trots op. Maar toch is het geen managementboek. Het boek is geschreven voor alle lagen van een organisatie/bedrijf, maar ook wanneer je bijvoorbeeld gepensioneerd bent. Reset! wordt momenteel door een zeer brede groep aan lezers gelezen. Denk aan leden van een raad van bestuur, CEO’s, leraren, medewerkers van de landelijke overheid zoals het OM, politie en ministeries. Ook premier Rutte, ex-minister Hennis en minister van onderwijs mevrouw Alcalá-Wallé (zie hieronder op de foto) mag ik tot de lezersgroep rekenen. Binnen de onderwijswereld lezen inmiddels al studenten van de Fontys hogeschool en het CIOS mijn boek.

Erik Jan Koedijk en Marylyn Alcala Walle

Het moment van beter samenwerken is NU

Wellbeing in business, zou dat niet de nieuwe mores moeten zijn? Medewerkers blij en tevreden houden, dat is eigenlijk waar je dagelijks mee bezig bent. Veerkrachtige mensen helpen de organisatie immers wendbaar te maken én te houden. Het boek Reset! geeft handvatten hoe dit te doen, voor jou persoonlijk, voor jouw medewerkers en jouw klanten. ‘Disruptie’ lijkt het nieuwe modewoord. Leidinggevenden maken zich druk over de vraag hoe zij hun businessmodellen kunnen vernieuwen. Iedereen is op zoek naar de echt grote businessklappers, maar hoe die er precies uitzien is nog onduidelijk. De inbreng van je medewerkers is dan juist essentieel. Zij weten precies waarom jouw klanten jouw producten kopen.

Herken je ook dat jouw medewerkers, met de beste bedoelingen, langs elkaar heen werken? Wil jij ook medewerkers die samenwerken? Laat mij jouw medewerkers, klanten of partners een inspirerende sessie geven met als cadeau een gesigneerd exemplaar van Reset! Veel organisaties gingen je al voor. Klik hier om in contact te komen met mij.

Wat doet het KLM vliegtuig op de foto?

Het nieuws dat ik maanden lang in 2017 vernam  uit de media over het cabinepersoneel bij KLM, zoals dit bericht, deed mij erg veel. Het raakte me. Tijdens mijn carrière bij Nokia heb ik veel gevlogen en meegemaakt. Zo tonen passagiers soms geen begrip tijdens vertragingen en hebben veel mensen een snel een oordeel klaar. Ze kennen het verhaal (of de pijn) achter de vertraging misschien niet. Regelmatig heb ik reizigers aangesproken op hun onacceptabele gedrag richting medewerkers van een vliegtuigmaatschappij. Alsof zij er iets aan kunnen doen dat een vertraging door het zoveelste computerprobleem ontstaat. Maar wat is er nu echt aan de hand bij KLM anno 2017?

Vrijdag 8 september 2017  begon mijn trip richting Curacao. De KL735 vertrok om 10.00 uur. Tijd om een cadeautje te geven aan de KLM crew, als steun voor de moeilijke tijd en als gebaar en signaal naar de top. Aangekomen in het vliegtuig vroeg het vriendelijke KLM personeel of mijn trip vakantie of zakelijk was. Ik vertelde enthousiast over de boekpresentatie die ik in Curaçao had gepland en het universitaire jaar dat ik samen met de minister zou gaan openen. Ik straalde de trotsheid uit hoorde ik 😊

Zij vertelden mij welke passie ze hebben voor KLM en hoe de huidige directie daarbij omgaat. De tranen sprongen in mijn ogen. Ik schreef er dit blog over dat door meer dan 35.000 unieke mensen werd gelezen. De directie van KLM, die heeft tot de dag van vandaag nog niets van zich laten horen. Wel heb ik veel reacties ontvangen van het cabinepersoneel. Zo ontroerend dat ik er een brok van kreeg in mijn keel en uiteindelijk ook een tiental crewmembers heb ontmoet die mij brieven van de directie heeft laten lezen. In maart 2018 vlieg ik weer met ze!

Curacao en Aruba 2018

In maart 2018 ga ik weer terug naar Curacao en dit keer bezoek ik ook Aruba. Samen met drs. Annemieke Deiman geef ik daar diverse workshops, hieronder meer informatie en de mogelijkheid tot de aanschaf van tickets indien je toevallig in de buurt bent! Dankjewel voor het lezen van deze blog! De volgende blog die verschijnt zal gaan over de negen experts die ik in mijn boek heb ondervraagd!

 

Incompany workshop voor jouw organisatie?

Ben jij werkzaam voor een bedrijf of ben je manager bij een bedrijf en heb je interesse in een inCompany training. Klik hier en vul het formulier in. Tussen 17 en 25 maart geven Annemieke en Erik Jan enkele inCompany trainingen. Vanzelfsprekend kunnen zij dit ook aanbieden als b.v. teambuilding of inspiratiedag voor uw klanten. Je hebt een keuze uit onderwerpen zoals: een Social Media Masterclass, Samenwerken anno 2018, Masterclass SLAAP of de Reset! Energize Yourself Masterclass exclusief voor bijvoorbeeld uw klanten en/of medewerkers.

Bestel hieronder tickets voor de Aruba en Curacao masterclasses in maart 2018

 

 

GRATIS BIJ DEELNAME BESTSELLER RESET!*

* bij Masterclass Slaap is het boek niet inbegrepen en los aan te schaffen voor NAF 50,- of AWG 50,-

 

 

 

Interesse in een inCompany training/teambuilding of lezing?

Neem contact op!

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

   

  BESTEL JE TICKETS
  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.