Hoe Uber besloot het voorbeeld van Lyft te volgen

Taxibedrijf Uber moet door de overheden worden opgeheven -aldus Benjamin Edelman van Harvard Business School

‘De collega kan barsten’

 

Langzaam maar zeker verschijnen er steeds meer berichten in de media die mij bevestigen dat ik er goed aan heb gedaan om bijna een jaar te besteden aan het schrijven van mijn boek Reset!  Reset! heb ik geschreven voor jou! Inmiddels door veel medewerkers en managers gelezen. De afgelopen week viel mij een artikel in de Telegraaf op getiteld ‘de collega kan barsten‘. Er komt in naar voren dat je bij teambuildingssessies bijna altijd hetzelfde leert (of dus juist niet) en dat ICT systemen ervoor zorgen dat menselijke verhoudingen worden vergeten.

Ik werd afgelopen week geïnterviewd door MT.nl waar ik ervoor pleit om vooruit te kijken bij het oplossen van problemen en vooral het gesprek met elkaar aan te gaan. Wie medewerkers weet te verbinden en leert respect voor elkaar te hebben, kan makkelijker het roer omgooien. En dat start allemaal bij het hebben van een veilig basis in je onderneming (hoofdstuk 4 uit Reset!).

 

‘Uber is verrot tot in de kern’

Inspiratiesessies worden vaak gebruikt om managers, medewerkers en relaties te inspireren hoe het anders kan, we ons anders zouden kunnen organiseren. En dan worden vele voorbeelden gebruikt. Het bedrijf dat veelal genoemd blijft worden als inspiratie door trendwatchers en leiderschapsguru’s is Uber. Herken je dit? Ik las een artikel, geschreven door de gerenommeerde Universitair hoofddocent Benjamin Edelman van Harvard Business School, waarin onder andere te lezen is dat het bedrijf Uber verrot is tot in de kern. Hij zet uiteen waarom het afscheid nemen van Uber-topman Travis Kalanick en andere top-executives waarschijnlijk wel terecht is, maar niet genoeg is. Hij pleit voor het opdoeken van Uber door overheden!

De top-executives hebben zeker bijgedragen door voorbeelden te geven van niet acceptabel gedrag en ze zijn volgens Edelman duidelijk verantwoordelijk voor de ethisch en juridisch twijfelachtige beslissingen en praktijken die genomen zijn door de organisatie.

 

Het verdedigen van illegaliteit

Bovendien heeft Uber de meest onderscheidende mogelijkheden toegepast om zich te concentreren op het verdedigen van illegaliteit, zegt Edelman. De top-executives bouwden een strategie, waarbinnen het doel was om door personeel, procedures en software systemen de passagiers en chauffeurs zich op een bepaalde wijze te laten gedragen richting toezichthouders en wetshandhavers. Dit bracht politieke schandalen naar buiten voor iedereen die zich maar wilde bemoeien met de handelwijze van Uber. Dit werd versterkt voor de Uber-publicisten die het bedrijf neerzetten als een symbool van innovatie.

 

‘Misdaden plegen’

Uber stond voor een belangrijke uitdaging in de uitvoering van hun strategie: het is niet makkelijk om mensen misdaden te laten plegen. In feite werden werknemers iedere keer weer uitgedaagd om met persoonlijke en professionele risico’s de wet te ontwijken.  Twee Europese executives werden zelfs aangeklaagd en gearresteerd omdat ze werkten zonder de vereiste vergunningen. Maar Uber slaagde erin beschrijft Edelman om het overtreden van de wet normaal te maken. Bij normale bedrijven kijken managers naar hun advocaten om hen te adviseren over hoe ze hun activiteiten binnen de wet kunnen houden. Niet bij Uber, wiens juridisch team, geleid door Chief Legal Officer Salle Yoo de Greyball-software heeft goedgekeurd (die de praktijken van de overheid van de onderzoekers verborgen heeft) en zelf betrokken is geweest bij de aanstelling van een privé-onderzoeker die vrienden en collega’s interviewden van tegenstanders die een zaak tegen Uber een wilde beginnen. Zo keek je wel drie keer uit om dat te doen en ook dat werd vermeld in de pers.

 

‘De wet van Gresham klopt voor illegale businessmodellen’

Een voorbeeld aangehaald door Edelman is de wet van Gresham die stelt dat ‘slecht geld’ ‘goed geld’ verdringt. Edelman gaat ervan uit dat ditzelfde opgaat voor illegale businessmodellen, zoals die van Uber. ‘Wanneer we illegale businessmodellen tolereren om te floreren in een bepaalde sector, dan zal het gevolg zijn dat bedrijven in diezelfde sector zien dat de sluwe strategie is om de wet te negeren. Dan ga je uit van het zoeken naar vergeving in plaats van het vragen van toestemming voor het uitoefenen van je business en hoop je dat je ermee weg komt’. En dat Edelman daar denk ik een absoluut punt heeft blijkt uit het onderstaande voorbeeld wanneer we teruggaan in de tijd toen Uber startte met Uber black, een dienst die was gelicenseerd.

 

Hoe Uber besloot het voorbeeld van Lyft te volgen

Ook heeft Edelman een document gevonden, dat je hier kunt downloaden. Later is het geheel verwijderd door Uber. Wanneer je bovenstaande leest dan verwacht je wellicht dat Uber een zaak was begonnen tegen Lyft maar niets is minder waar. Uber heeft de strategie van Lyft overgenomen en zelfs nog verder uitgebreid. Anderen volgden dit voorbeeld. Conclusie die Edelman stelt is dat anderen volgden, omdat overtredingen als normaal werden bevonden. Zo heeft Uber een voorbeeld gemaakt voor andere sectoren. Daar heeft hij een goed punt. Laat je dus niet te makkelijk inspireren met dit ‘voorbeeldbedrijf.’  Ik zie best overeenkomsten met het emissieschandaal, jij ook?

 

Lees Reset!

Mensen laten zich vaak leiden door invloeden van buitenaf. Ik heb een keer op Raad van Bestuur niveau meegemaakt dat een zoon van de voorzitter de beste man influisterde. Iemand is naar een seminar geweest en ziet dat iets anders kan, of een nieuwe concurrent begeeft zich op de markt en daardoor is de klant minder geïnteresseerd in wat jij biedt. Kortom, er gebeurt iets onverwachts wat alles in beweging brengt. Ik constateer dat dit vooral gebeurt bij organisaties waarin weinig transparantie is, die veel met standaardoplossingen werken en moeite hebben om aan de wensen van de klant te voldoen. Een dergelijke onverwachte gebeurtenis wordt ook wel aangeduid met de term ‘disruptie’.

Disruptie kan het einde betekenen van jouw verdienmodel. Een voorbeeld hiervan is het (ooit zelf disruptieve) sms-bericht. Door gratis apps als WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger verdween dit bekende verdienmodel in zeer korte tijd van het toneel.

De vraag is hoe je reageert op onverwachte gebeurtenissen. Schiet je in de stress of zie je mogelijkheden? Luister je naar de voices (stemmen), zoals Otto Scharmer ze noemt, dan is de kans groot dat je ontkent dat jouw verdienmodel in gevaar is. Dit kan leiden tot onduidelijkheid, extra werk, overbelasting, medewerkers en managers die in de waan van de dag leven en niet kunnen vertellen waar ze trots op zijn. Kortom, je reageert dan met stilstand. Reset!, intussen door veel medewerkers en managers gelezen, is hier te bestellen. Alvast dank daarvoor!

 

BRONVERMELDING: Het gehele artikel van Edelmen vind je hier. Daarin tref je nog meerdere links naar documenten en website over Uber.

 

INTERESSE IN EEN LEZING?

 

 

Uber is verrot tot in de kern, alsus Benjamin Edelman (via@erikjan) Click to Tweet

 

Klik hier om dit artikel vanaf het begin te lezen!

Mijn boek bestellen?

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

Volg mij via Facebook…

SPONSOR DE PODCAST

 

Contact opnemen:

  Maak je keuze. Ik neem vervolgens binnen 48 uur persoonlijk contact met je op:

  Ik wil graag een Cybersecurity podcast opnemen
  SPONSOR de podcast!
  Gesigneerde Reset! boeken voor mijn team/klanten
  Inspiratielezing over Cyber Security
  Keynote over Trends 2020
  Een Reset! inspiratielezing
  Organiseren van een een workshop
  Ik maak graag een afspraak

  Overige

  Naam

  E-mail (verplicht veld)

  (mobiele) telefoonnummer

  Opmerkingen

  Inspiratie:

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.