Kevin Kelly STRP Biënnale 2017

STRP Biënnale 2017: het creatief verbinden van zintuigen en sensoren in Eindhoven

‘Senses & Sensors’

 

 

Vanaf 24 maart ben ik weer in Eindhoven te vinden. Reden: de STRP Biënnale in het Klokgebouw in Eindhoven. Als communicatieprofessional moet je het gezien hebben! Ik heb hierbij een selectie voor jou gemaakt van de vele mooie dingen die er te zien zijn. Dit is een lang artikel, maar ik beloof je de moeite waard!

STRP Biënnale 2017

Het thema van STRP Biënnale 2017 is ‘Senses & Sensors’; zintuigen en sensoren. Senses & Sensors gaat over waarneming. Waarneming van onszelf en de wereld om ons heen en de vele manieren waarop technologie die waarneming beïnvloedt en steeds verder oprekt. De STRP Biënnale duurt van 25 maart tot en met 2 april. De STRP Conference for the Curious die er deel van uitmaakt vindt plaats op woensdag 29 en donderdag 30 maart.

Kevin Kelly

Op woensdagavond 29 maart kun je getuige zijn van de keynote van Wired oprichter en vermaard tech-auteur Kevin Kelly. In een uitgebreide keynote met aansluitende Q&A zal hij dieper in gaan op wat hij de twaalf onvermijdelijke ontwikkelingen noemt die het leven van vrijwel iedereen de komende dertig jaar ingrijpend zullen veranderen. En allemaal hangen ze samen met Kevin Kelly STRP Biënnale 2017internet en digitalisering.

Neem interactie, omdat technologie nog dichterbij komt dan een horloge of een telefoon en altijd en overal ‘aan’ staat. Immersie is binnenkort niet langer een vage term waar de culturele voorhoede instemmend bij knikt. ‘Computation so close that we are inside it’. Het wordt de normaalste zaak van de wereld stelt Kelly. En dat is gelet op de sterke opkomst van VR en AR al volop aan het gebeuren.

Maar de meeste impact ziet Kelly in ‘more senses’: ‘We will keep adding new sensors and senses to the things we make. Of course, everything will get eyes (vision is almost free), and hearing, but one by one we can add superhuman senses such as GPS location sensing, heat detection, X-ray vision, diverse molecule sensitivity, or smell. These permit our creations to respond to us, to interact with us, and to adapt themselves to our uses. Interactivity, by definition, is two way, so this sensing elevates our interactions with technology.’

Coders, hackers, kunstenaars en ontwerpers

STRP Biënnale 2017: Senses & Sensors verkent de high touch van de high tech anno 2017. Het zoomt in op de vergaande verstrengeling van het biologische en het technologische, het fysieke en het virtuele. Ook het analoge en het digitale, van touch en tech, van mens en machine vanuit een cultureel perspectief. Ook worden kunstenaars en ontwerpers, coders en hackers bijeen gebracht. Allen zijn ze gefascineerd door de complexe processen waarmee wij de wereld waarnemen, Zij spelen in hun werk vol sensorische technologie met onze waarneming, die vervormen en ontwrichten.

Onze zintuigen zijn het vanzelfsprekende vertrekpunt van deze verkenning. Neurowetenschap en biotechnologie dringen steeds dieper door in de complexe werking van de zintuigen en weten deze ook steeds beter te beïnvloeden. Naast de ‘biosensors’ die wij allemaal met ons meedragen (en die verder gaan dan de klassieke Aristoteliaanse vijf: zien, horen, ruiken, voelen en proeven, maar onder meer ook pijn, evenwicht, hitte en elektromagnetische straling oppikken), omringen wij ons in toenemende mate met technologische sensoren, in en op ons lichaam, maar ook daarbuiten. Al die sensoren meten steeds verfijnder, complexer en specifieker onze behoeften en openbaren tot voor kort onbekende werelden.

Ben jij een Facebookgebruiker en wil je de meer van mijn berichten volgen, vind dan hieronder mijn pagina leuk!

Conference for the Curious

Naast een uitgebreide expositie met ruim dertig interactieve installaties in het voormalige Philips Klokgebouw – een bezienswaardigheid op zich – organiseren STRP en VPRO medialab samen op 29 en 30 maart de STRP Conference for the Curious.  Twee dagen vol inspirerende sprekers die aan de ene kant de werking van onze zintuigen ontrafelen maar deze ook op een creatieve manier linken aan hoe we machines met sensoren beladen, die onze eigen hersenen én kunstmatiger breinen onophoudelijk voeden met data.

Aandacht

Wat dacht je van Stefan van der Stigchel. Hij is cognitief psycholoog en leidt de Utrechtse onderzoeksgroep Attentionlab. Dit lab onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn de perceptie van de wereld om ons heen vormen. In zijn recente populair-wetenschappelijke boek ‘Zo werkt Aandacht’ gaat Van der Stigchel in op de steeds heftiger strijd om onze aandacht. Waarom vallen sommige dingen meteen op en andere helemaal niet? HIj laat zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven.

De aandachtsfilters in onze hersenen selecteren de belangrijke zintuiglijke informatie voor verdere verwerking en alle andere informatie wordt genegeerd. Maar wat bepaalt wat je op elk moment in de tijd selecteert? Wat als we de aandachtsfilters  van andere mensen zouden kunnen beïnvloeden en hun perceptie zouden kunnen meten?

Geur

Voor de van oorsprong Noorse geurexpert Sissel Tolaas staat geur gelijk aan informatie. Zij vraagt zich af wat er zou kunnen gebeuren als onzichtbare informatie (geur moleculen) het startpunt zouden zijn van actie, reactie en communicatie? Sissel gelooft dat geuren een cruciaal component zijn in onze definiëring van, begrip voor en oriëntatie in een omgeving. Geuren omringen ons altijd en overal. Per dag ademen we 23.040 keer en verplaatsen we 12,5 kubieke meter lucht. Met iedere ademteug stromen geurmoleculen door ons lichaam. Zelfs als we slapen, ruiken we.

De wereld om ons heen wordt echter in toenemende mate beheerst door antisepsis en continue verhulling van geuren. Homogeniteit overheerst. sissel tolaas STRP Biënnale 2017Omdat niet alle omgevingsgeuren even lekker zijn, lijkt het alsof we ze het liefst allemaal zouden willen elimineren. Maar willen we dat eigenlijk wel? Historische, sociologische en religieuze ontwikkelingen maken dat de hedendaagse mens veel van zijn genetische vermogens ontkent. Alleen educatie kan deze verborgen capaciteiten weer tot leven wekken, omdat de hardware en software nog altijd onderdeel van onze lichamen zijn. We moeten deze alleen weer bewust trainen en gebruiken. Dan is er een wereld te ruiken!

Kunstmatige intelligenties en hun ‘gevoel’ voor muziek

Claire L. Evans is muzikant en schrijver. Zij zoomt tijdens de Conference for the Curious in op kunstmatige intelligenties en hun ‘gevoel’ voor muziek. Het zal namelijk niet lang meer duren voor AI’s ook een aandeel krijgen in de samenstelling – en waardering van – muziek en de kunsten, zelfs zonder de biochemische en culturele beperkingen die het menselijk brein kent.

Wanneer dit gebeurt, zullen AI’s kunst creëren die anders is en op niks lijkt wat we eerder hebben gezien of gehoord. In sciencefiction wordt muziek al gezien als de universele taal, een manier om de emotionele en culturele indrukken van het leven om te zetten naar iets meet- en telbaars. Wat zijn echter de gevolgen als dit levens betreft die geen oren of stem kennen?

Zodra we onze zintuiglijke vooroordelen loslaten zijn we in staat om de volgende generatie elektronische breinen op een manier in te stellen dat ze kunst maken gebaseerd op hun eigen waarheid, en niet de onze.

De toekomst van media en storytelling

Ben je geïnteresseerd in de toekomst van media en storytelling dan kom je ook aan je trekken! Wat dacht je van Lance Weiler en Floris Kaayk. Lance Weiler wordt gezien als een van de belangrijkste makers op het gebied van storytelling in de 21 e eeuw. Wired betitelde hem tot ‘één van de 25 mensen die bijdragen aan het opnieuw uitvinden van entertainment en daarmee het gezicht van Hollywood veranderen’. Op een bepaalde manier is Weiler een storytelling-agnost: hij laat zich niet beperken tot een bepaalde looptijd, medium of platform. Zijn projecten omarmen nieuwe technologie, zolang dit het verhaal en de emotie ervan dient. Hij mixt film, tv, games, kunst, data en code en ontwerpt experiences die miljoenen mensen bereiken via theaters, Lance weiler STRP Biënnale 2017mobiele telefoons en online.

Multi-media kunstenaar en filmmaker Floris Kaayk won onlangs een gouden kalf voor The Modular Body. Dit is zijn nieuwste project op het vlak van online storytelling. Samen met journalist en kunstenares Ine Poppe, vertelt Kaayk met The Modular Body het verhaal van biotechnoloog Cornelis Vlasman en diens mini-Frankenstein OSCAR, ’s werelds eerste levende organisme opgebouwd uit menselijke cellen.

Door middel van een ingewikkeld web van 56 onderling verbonden video’s, soms in de vorm van een videoblog dan weer een nieuwsbericht, onthult elk een intiem detail van de OSCAR-puzzel. The Modular Body treedt in de voetsporen van Human Birdwings en Rayfish Footwear, waarmee Kaayk al eerder speelde met de manier waarop informatie, feit of fictie, wordt verspreid over het internet.

Meet the Maker sessies

Naast keynotes biedt de VPRO Medialab dag een groot aantal Meet the Maker sessies waarin aan ronde tafels in kleine groepen met uiteenlopende makers heel direct van gedachten kan worden gewisseld. Deelnemers daaraan zijn onder vele anderen:

Interaction designer en medeoprichter van Lava Lab (een innovatief design- en technologie lab) Klasien van de Zandschulp. Ze focust zich op het ontwerpen van de manier waarop mensen communiceren met en gebruikmaken van hun digitale omgeving. Dat doet ze door het vermengen van mixed reality en digital storytelling. Ze heeft veel ervaring met het initiëren en opzetten van projecten, waaronder het eerste virtual reality festival. Zo niet, dan toch, het audio platform HearUsHere en de gamified silent disco app DuoDisco. Haar recentste projecten zijn iPerform, waarin je wordt meegenomen op een fysieke expeditie door het Van Gogh Museum, en het cultuureducatie programma #GoldenAge, waarbij jonge museumbezoekers kunnen chatten met 17e-eeuwse portretten uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum.

Big stories in big data

Richard Vijgen is een onafhankelijk ontwerper en programmeur. In 2009 begon hij Studio Richard Vijgen, een ontwerpbureau voor hedendaagseTopaz Adizes STRP Biënnale 2017 informatiecultuur. Vijgen onderzoekt nieuwe strategieën om ‘big stories in big data’ te vinden. Hoewel zijn werk diep geworteld is in het digitale domein, zoekt hij altijd de verbinding met fysieke en sociale ruimtes. Zijn werk Architecture of Radio is een app die alle signalen om je heen zichtbaar maakt. De app verwerkt data van 7 miljoen telefoontorens, 19 miljoen WiFi routers en honderden satellieten. Ook was hij betrokken bij de app Whitespots, een VR app die de elektromagnetische cloud zichtbaar maakt en zo dus ook laat zien waar ter wereld je de informatiestromen kunt ontsnappen.

Topaz Adizes uit Brooklyn is een veelbekroonde maker en regisseur. Zijn interactieve werk heeft hem een Emmy award en twee World Press Photo prijzen opgeleverd. Hij is de oprichter en creatief directeur van The Skin Deep. Een creatieve studio met een focus op de menselijke verbinding in het digitale tijdperk. Hij praat over zijn kijk op Interactive 2.0: een nieuwe vorm van organische, levende content en het proces van creatie.

Podcast

Onlangs sprak ik in een van mijn Podcasts uitgebreid met Angelique Spaninks, directeur van STRP Biënnale. Je kunt dit hier terugluisteren.

Angelique Spaninks (c) 2017 Hanneke Wetzer

Angelique Spaninks (c) 2017 Hanneke Wetzer

Meer informatie?

Meer informatie over STRP Biënnale 2017 is de vinden op hun website. Daar tref je tevens het programma aan. Tickets voor het evenement zijn hier verkrijgbaar tegen een , vind ik, zeer schappelijke prijs waardoor ze het echt voor iedereen bereikbaar maken. Zie ik je daar?

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie
[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Andere berichten:

 

Neem contact op

    Name

    E-mail (*)

    Messaga

     

    No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.