Podcast 6 Schijn bedriegt!
Monique startte Facebook blog Schijn over haar 9-jarige zoon Tijn
Schijn bedriegt!
Op 4 januari 2017 startte Monique met het blog ‘Schijn’, ze besloot iets met de wereld te gaan delen. Iets wat ze allang wilde, maar nooit de tijd voor had genomen. Monique is één van de eerste niet zakelijke lezers die mijn boek Reset! heeft gelezen. Monique werkt als leerkracht op een basisschool en liet mij weten dat men op school ook heel veel aan het boek heeft en dat is fijn. Ik bewonder Monique om wat ze doet en hoop dat velen haar mooie initiatief willen delen. In de hoop dat het mensen bereikt die er steun uit kunnen putten. Ook heb ik een interview met Monique in de vorm van een Podcast online staan, deze vind je door hier te klikken.
Het blog ‘Schijn’ is voor Tijn en gaat over Tijn. Tijn is haar zoon van inmiddels 9 jaar. Samen met haar man Dimitri en oudere zoon Quinten staan ze voor een zware taak. Iedere dag weer. Tijn is namelijk verstandelijk beperkt en heeft een heftig gedragsprobleem met veel agressie. Daarbij functioneert hij als een jongen van ongeveer 3 a 4 jaar. Elke dag opnieuw staan zij voor een enorme uitdaging. Wat brengt hun dag vandaag? In hoeverre hebben ze invloed op zijn gedragingen en stemmingswisselingen? Hoe omzeilen ze het negatieve en buigen ze het om naar positief? Iets dat niet alleen heel veel van Tijn vraagt maar ook zeker van hun gezin. Iets dat ook helaas vaker niet lukt dan wel. En dat doet zeer. Heel veel zeer. Figuurlijk maar soms helaas ook letterlijk.
Ben jij een Facebookgebruiker en wil je de berichten van Monique volgen, vind dan hieronder de pagina ‘Schijn’leuk!
Vallen en opstaan
Agressie die zij dagelijks ervaren is ook op hun gericht. Het is iets dat voor hun als ouders het bijna onmogelijk maakt om als gezin te kunnen functioneren. Elke dag een nieuwe uitdaging. Vallen en opstaan. Liefde krijgen maar ook heel veel liefde geven en incasseren van momenten waarbij je nooit gedacht had dat ze ze mee zouden maken. Positief of negatief. Lachen en huilen staan zo dicht bij elkaar. Momenten van gevoelens van falen van het ouderschap maar ook geweldige momenten waardoor ze kunnen genieten. Monique wilde het van zich afschrijven, gewoon om te laten zien dat het gras niet altijd groener is. Schijn. Uiterlijke schijn bedriegt.
De schijnwereld van Facebook
Facebook staat vol met prachtige foto’s en verhalen die mensen laten denken dat het ergens anders nog mooier, beter, fijner is. Monique wil de mooie kant delen, maar ook zeker de mindere. Misschien geeft het anderen inzichten. Misschien hebben anderen hun oordeel klaar. Monique hoopt dat de lezer door deze kant te belichten in elk geval begrip kan opbrengen en niet te snel je oordeel hebt bij het zien van een soortgelijke situatie. Schijn is positief; geniet, straal, schijn! Dat is iets dat Tijn ook maakt tot wie hij is. Schijn in mooie momenten, stralend en vrolijk. En, omdat je niks aan hem ziet dat hem anders maakt. Schijn, omdat het Tijns uiterlijke schijn is. Want onder het ‘normale koppie’ zit een hele bijzondere jongen.
De man op de fiets
Toen ik Monique voor de eerste keer sprak over haar blog was ik gegrepen. Met name over de verhalen die zij meemaakt buiten huis. Dit was zo vergelijkbaar met hetgeen ik heb geschreven in hoofdstuk 9 van mijn boek Reset! Monique reed met Tijn op een dag richting hun huis. Ze haalden een man in op een fiets. Tijn zat achterin de auto en ineens had hij het raam open. Een draairaampje. Monique kon niet snel het raam omhoog doen, want meestal is het geen goed teken als Tijn het raam opendraait. Het was al te laat.
De man triggerde Tijn op de een of andere manier, geheel onbewust natuurlijk. Die man kon daar niks aan doen. Maar Tijn riep tegen die man “Hee sukkel, wat kijk jij” en daarna volgden er nog een aantal lelijke woorden. Monique schaamde zich kapot en probeerde Tijn onder het rijden te gebieden het raam dicht te doen en toe te spreken zodat hij zou stoppen met roepen. Het hielp niks. Tijn bleef roepen naar die man. Ze reed hun straat in en de man achtervolgde de auto. Luister het gehele interview met Monique hier terug.
[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Excuses
Hij was woest. Monique begreep waarom. Hij was natuurlijk geschrokken en was boos over wat Tijn allemaal riep. Monique draaide de oprit op en wilde uitstappen om haar excuses aan te bieden voor het gedrag en om uit te leggen hoe het zit met Tijn. Maar in plaats van dat ze ook maar iets kon zeggen kreeg ze de man niet te spreken, want hij had zijn oordeel klaar. Hij schreeuwde naar haar: “GOED OPGEVOED!!!!” Monique kon niks uitbrengen en was even helemaal van de kaart. Die opmerking kwam zo binnen. Als een steek in haar hart. Ze kon nog net roepen voordat de man de bocht om was, “Hij heeft een verstandelijke beperking”, omdat ze toch nog íets wilde terug zeggen.
Verdriet
Deze situaties geven veel verdriet. Na dit voorval heeft Monique de rest van de middag gehuild. Ze had graag uitgelegd dat ze zou willen dat de opvoeding inderdáád hetgeen was waar dit verschrikkelijke gedrag aan te wijten was. Wat had ze graag uitgelegd dat het allemaal veel gecompliceerder in elkaar zit. Dat ze elke dag zo ontzettend keihard knokken om hun kind te vormen, te begeleiden en op te voeden. Dat ze dagelijks de strijd aan moeten gaan omdat niks vanzelf lijkt te gaan… Helaas… deze meneer op de fiets had zijn oordeel klaar en daar moest ze het mee doen….
Fear of Missing Out (FOMO)
In deze sneller wordende digitale wereld wordt de kloof tussen elkaar snel groter en lijkt het alsof we soms niet veel van elkaar kunnen hebben. Met name Social Media zorgen ervoor dat we dag in dag uit sneller gaan oordelen en verslaafd zijn om iets te missen. We lezen minder artikelen maar scannen snel wat woorden en vormen een mening. Het verslaafd zijn om iets te missen noemt men FOMO (the fear of missing out). Je kunt hier een test doen of jij last hebt van FOMO. Het goede nieuws dat je morgen kunt zorgen dat de kloof beperkt blijft, dat je iemand beter probeert te begrijpen door beter te luisteren. De tips in het boek Reset! helpen je bij het in kaart brengen van je gedrag en reiken praktische tips aan om in je kracht te komen en maken van die verandering een feestje!
Podcast
Ik sprak Monique bijna een half uur, luister hier het gehele verhaal terug. Introtekst met link naar Podcast.
Enkele tips om rust in jezelf te houden en succesvol samen te werken
TIP 1: Reflectie
Maak gedurende de dag tijd vrij om even tot jezelf te komen, bijvoorbeeld door elke dag vijf minuten bewust adem te halen of naar je favoriete muziek te luisteren. In de sportwereld wordt veel gebruikgemaakt van de positieve effecten van ademhalingsoefeningen. Heartmath Benelux heeft bovendien aangetoond, dat je al minder stress en meer rust en energie ervaart wanneer je één tot drie keer per dag even aandacht besteedt aan je ademhaling. Ook verbetert hierdoor je immuunsysteem.
TIP 2: Niets doen
Rust en herstel vind je ook door even niets te doen. Hiermee creëer je ruimte voor reflectie. Staar niet op je smartphone maar kijk even naar buiten en je zal het effect merken. Nietsdoen en verveling hebben een belangrijke functie, zegt leiderschapsexpert Manfred Kets de Vries in een interview in Het Financieele dagblad. Verveling kan je verbeelding op gang brengen, onbewuste denkprocessen stimuleren en creatieve ideeën laten opborrelen. Als je met een probleem zit, dan vind je de oplossing meestal door je er met tussenpozen mee bezig te houden en daarnaast aandacht te geven aan alledaagse activiteiten. ‘Leren zonder reflectie is zinloos, reflectie zonder leren is gevaarlijk,’ schreef Confucius immers al.
TIP 3: Geef je eerste indruk meer tijd
Geef je eerste indruk of oordeel even de tijd! Probeer niet direct een invulling te geven die jouw waarheid is. Biedt mensen de kans om te laten zien wat de werkelijkheid is.
TIP 4:Luister met meer diepgang
Als je met iemand in gesprek gaat, probeer dan oprecht te luisteren naar iemand, zonder daar meteen je eigen interpretatie aan te geven. Soms is luisteren al genoeg.
Zie voor de volledige oefeningen pagina 62, 98 en 181. Pas je de tips toe dan ziet je wereld er opeens anders uit en zul je merken dat je mensen mee krijgt
Bestel ook mijn boek Reset!
Andere berichten:
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
De Podcast van deze week: Schijn bedriegt! Over Tijn….
Interesse in de andere Podcasts? Iedere week publiceer ik een nieuwe inspirerende podcast. Klik hier om naar de Podcast pagina te gaan en om je te abonneren via iTunes, Android of Windows.
Podcast: Play in new window | Download
Abonneer: Apple Podcasts | Email | More
Sorry, the comment form is closed at this time.