© Fotografie: Evert-Jan Daniels

Topevent door strategisch communicatie-advies

Wat doe je als je een topman als Ricardo Semler een podium mag geven? Dan bedenk je een inspirerend concept: ‘Ricardo Semler & friends’. Omringd door zijn vrienden – ondernemers Carlos Verkaeren, Ghislaine Duymelings en Arend van Randen – deed hij zijn verhaal. Dat had impact! De 1600 deelnemers zorgden ervoor dat we de hele dag trending topic op Twitter waren met #SemlerNL. Inspirerend voor mij: niet alleen de strategie bedacht, maar ook ‘hands on’ achter de knoppen om het echt te laten werken. En zo de marketeers alle details van de complexe uitvoering te leren. Mooi, als je als communicatiestrateeg écht het verschil kunt maken!

Dit was de opdracht

De Baak, een klant van me, had al geruime tijd de wens om een grote, toonaangevende spreker naar Nederland te halen. De Baak richt zich op de ‘human side of enterprise’, op de ontwikkeling en effectiviteit van mensen in organisaties. Het is de plek voor leiders, ondernemers, professionals, managers en organisaties die op zoek zijn naar inspiratie, motivatie, kennis en nieuwe inzichten. Voor dit event viel hun oog op de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Normaal ondersteun ik de directie van de Baak bij het ontwikkelen en integreren van de internetstrategie. Nu vroegen ze me om strategisch mee te denken bij dit event. Het bedenken van het format en het organiseren van de strategische communicatie van een event met zo’n grootheid, was voor mij een enorm compliment.

Dit is Ricardo Semler

Ricardo Semler (1959) is vooral bekend van zijn boek ‘Maverick!’: het verhaal over Semler & Co (Semco). Hoe de Braziliaanse onderneming zich ontwikkelde van een hiërarchisch, naar een democratisch bedrijf. De inzichten van Semler waren indertijd revolutionair en dat zijn ze nog steeds. Vooral omdat hij de mensen in zijn bedrijven in hun kracht zette en ze veel verantwoordelijkheid gaf. Hij zette vraagtekens bij de klassieke managementdogma’s en keerde de pyramide bij Semco om: de medewerkers aan het stuur en voor de directie een faciliterende rol. Semler is een visionair, overtuigd van zijn aanpak. Zelfs als het economisch tegenzit. Het resultaat? En een ongelooflijk sterke onderneming.

Waarom Semler naar Nederland?

De keus voor Semler was op zich een logische. Hij onderkent als geen ander dat we leven in een tijd waarin in hoog tempo veel verandert. Nieuwe technologie zorgt voor heel veel kansen. Vooral ‘game changing’ bedrijven en diensten breken snel door, terwijl gevestigde bedrijven moeite hebben om aangehaakt te blijven. Het karakter van ‘leidinggeven en medewerken’ is voorgoed veranderd. Managen is nu aanspreken, coachen en mogelijk maken. Mensen in hun kracht zetten, hun talenten ontwikkelen en effectief samenwerken. Zo doen ze hun werk met plezier. Eigenlijk is dat niet meer dan normaal, maar er heerst een remmende bedrijfscultuur waar we eerst vanaf moeten. Semler doorvoelt dit als geen ander.

De juiste communicatiestrategie voor de verkoop van toegangskaarten was daarom heel belangrijk

Dit was de uitdaging

Begin 2014 namen de Baak en Leen Zevenbergen dus het besluit om Ricardo Semler naar Nederland te halen. Semler is echter een zeer kostbare spreker. De juiste communicatiestrategie voor de verkoop van toegangskaarten was daarom heel belangrijk. TV-reclame? Radioreclame? Mijn advies: 100% online. In samenwerking met partners, met effectieve offline ondersteuning voor partners (bijvoorbeeld flyers voor de beurs de ‘Week van de Ondernemer’).

Programma ‘Semler & friends’

Semler is bekend als de man die medewerkers aan het stuur zet van de organisatie, ze in hun kracht zet en de directie alleen een faciliterende rol laat vervullen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de CEO’s van bedrijven die Semler’s gedachtegoed min of meer implementeren of reeds geïmplementeerd hebben.


Ghislaine Duymelings (managing director Manutan Benelux), Carlos Verkaeren (CEO Groupe Poult) en Arend van Randen (directeur Arpa) werden benaderd om hun verhaal te doen. Zij hebben hun bedrijf in handen gegeven van hun medewerkers. Ze bieden ze de ruimte om te groeien, hun talenten te ontplooien. Dat klinkt simpel, maar durf het maar! Leen Zevenbergen (auteur & serial entrepreneur) en Arko van Brakel (directeur de Baak) waren ook aanwezig om hun visie te delen. Charles Groenhuijsen was de perfecte dagvoorzitter.

De aanpak

De communicatie moest glashelder zijn. We hadden een klein marketingteam, dus de plannen moesten efficiënt en behapbaar zijn. Daarom hebben we gekozen voor enkele essentiële uitgangspunten. Ik heb voor dit event deels ‘zelf achter de knoppen gezeten’. Een greep uit de ingrediënten en voorbereidingen:

 

 • De naam van het event als een richtinggevend merk neerzetten: ‘Ricardo Semler & friends’.
 • Een duidelijke subtitel: ‘making people powerful@work’.
 • De juiste online tools geselecteerd en deels op maat laten maken.
 • De juiste persona’s en online klantreis geheel uitgeschreven, waardoor we binnen de social media gericht en persoonlijk doelgroepen hebben kunnen aanspreken op het juiste moment (context) met de juiste inhoud (content).
 • Een op maat gemaakte contentmarketingstrategie, die tot in detail in verschillende onlinekanalen op maat werd gepubliceerd.
 • Visueel de boodschap vertalen: Jefta Bade benaderd om tijdens het evenement vier bijzondere tekeningen te maken die de kernboodschappen van Semler & friends goed weergeven.
 • Tot in detail met het team alles duidelijk communiceren. Focus als magic word en ‘denken doen denken’ in de gehele aanpak.
bg03
Ook advies nodig voor strategisch communicatie-advies? Hulp nodig bij het organiseren van een spectaculair event? Neem contact met me op voor meer informatie of een afspraak!

Resultaten

De exacte resultaten zijn vertrouwelijk. Wat ik kan zeggen is:

 

 • 1600 Betalende deelnemers op 24 juni.
 • 5000 Tweets wonnen het van populaire discussie rond het WK voetbal 2014 als trending topic.
 • Het was zó gaaf om te doen.
 • Miljoenen mensen zagen tweets, Facebook-berichten, mooie artikelen in de media en LinkedIn-berichten.
 • Enthousiaste reactie op de live gemodereerde Twitter wall die aan de zijkanten hing en waar Charles Groenhuijsen als dagvoorzitter gebruik van maakte.
 • Een gemiddelde evaluatie die hoger lag dan een 8 (N=710).

VIP-Event

Naast het evenement in Nieuwegein hebben we ook een VIP-evenement georganiseerd. Een klein evenement met 99 deelnemers die tijdens een diner met Ricardo Semler in gesprek konden gaan. Naast Ricardo Semler waren alle friends aanwezig en kwamen genodigden van de Baak en gelieerde partners. De avond vond in een muzikale sfeer plaats en Ricardo Semler pakte zelfs zijn gitaar.

Team

Het was een genot om met mensen als Ricardo Semler, Leen Zevenbergen, Annemieke van Herk, Arko van Brakel, Arend van Randen, Jefta Bade, Charles Groenhuijsen, Astrid Zevenbergen, Carlos Verkaeren, Ghislaine Duymelings en alle lieve medewerkers van de Baak te mogen samenwerken. Het was zó gaaf om te doen!

leen
Geïnteresseerd? Neem contact met me op voor meer informatie of een afspraak!

Er is ook veel over geschreven:

Nuzakelijk.nl: Flexibele schil bedrijven moet veel groter http://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/3811324/flexibele-schil-bedrijven-moet-veel-groter.html

 

De Baak: Laat je personeel vrij! http://www.debaak.nl/artikelen/nieuws/semler-personeel-vertrouwen-en-loslaten

 

Nieuwsuur: Semler: de managementdogma’s voorbij http://nieuwsuur.nl/video/665752-semler-de-managementdogmas-voorbij.html

 

HR Praktijk: Elk bedrijf is geschikt voor de Semlerstijl http://www.hrpraktijk.nl/topics/strategisch-hr/nieuws/elk-bedrijf-geschikt-voor-de-semlerstijl

 

Managementsite: Ricardo Semler in Nederland https://www.managementsite.nl/nederland-ricardo-semler-principes

 

De Optimist: Organisaties moeten de kostschoolcultuur afschaffen http://theoptimist.nl/ricardo-semler-organisaties-moeten-de-kostschoolcultuur-afschaffen/

 

Sprout: Grote bedrijven zijn ten dode opgeschreven http://www.sprout.nl/artikel/ricardo-semler/grote-bedrijven-zijn-ten-dode-opgeschreven

 

Management Team: Grote bedrijven zijn dood http://www.mt.nl/574/86964/ondernemender-worden/ricardo-semler-grote-bedrijven-zijn-dood.html