Het boek reset wordt ook in de retail branche gelezen

Reset in de retail

Groenrijk en Razz! shoes + podcast


Nog steeds staat mijn boek Reset! momenteel op nummer 1 als managementboek bestseller. Het goede nieuws: steeds meer medewerkers lezen het, ook binnen de retailbranche! Tijd om een kijkje te nemen binnen de retailbranche. Want ook in de retail is het lezen van mijn boek relevanter dan ooit. De tijd van aanmodderen is voorbij. Werkelijk verbinding maken en samen verder komen, dat is waar het om gaat. Mijn boek Reset! de 9 stappen om in beweging te komen geeft jou handvatten hoe dit te doen, voor jou persoonlijk , voor jouw medewerkers en jouw klanten. Doe je niets, dan voldoe je zeker niet meer aan de verwachtingen van de consument die steeds meer van je verwacht tegen dezelfde prijs en sneller dan ooit.

Ik ben deze keer op zoek gegaan naar twee verschillende voorbeelden van ondernemers die zich met een product dat overal verkrijgbaar is toch onderscheiden. Dat is gelukt! De ondernemers zijn werkzaam in een verschillende branche, namelijk schoenen en tuinartikelen. Beide keren sprak ik met de directeur/eigenaar. Ik heb gekozen voor één van de mooiste tuincentra van Nederland die ik ken én een nieuw Nederlands schoenenmerk. Ik introduceer je hierbij aan GroenRijk Middelburg en Razz! Shoes. Mocht je contact met mij willen opnemen doet dit gerust! Tips voor medewerkers en managers/bedrijfsleiders binnen de retail tref je hier aan.

 

Groenrijk Middelburg

GroenRijk Middelburg is verspreid over heel Nederland. Het verkoopassortiment bestaat vooral uit planten, bomen, struiken voor zowel binnen- als buitenshuis. Ook uit tuinartikelen zoals bestrating, vijvers, benodigdheden als tuinaarde, tuinturf en mest. Ook dierenvoeding en benodigdheden en woonaccessoires zoals bloempotten, vazen en andere artikelen om een huis aan te kleden. GroenRijk Middelburg heeft diverse seizoenartikelen zoals versieringen voor pasen en tijdens kerstmis wordt er bijvoorbeeld een zeer mooie en grote kerstshow opgebouwd. Een feestje om rond te lopen. Eigenlijk bijzonder dat je geen toegang hoeft te betalen om binnen te komen.

groenrijk middelburg is leuker en leest Reset!

De keten GroenRijk heeft ongeveer veertig vestigingen in Nederland. Ik bezocht Groenrijk Middelburg die in handen is van Michiel Bleijenbergh en Gilbert Geldof. Deze vestiging is al eens uitgeroepen tot ‘Beste Groenrijker van het jaar’. Mijn bevindingen in deze blog gaan dan ook alleen over deze vestiging van GroenRijk in Middelburg, omdat dat de enige is die ik bezocht heb.

 

Medewerker centraal

Al een paar minuten na binnenlopen valt het op: veel draait om de medewerker en de klant, want zegt Bleijenbergh ‘iedere medewerker voegt waarde toe om de externe klant optimaal te kunnen bedienen’. De instelling van Bleijenbergh is identiek als die van hospitality expert Guendaline Stinkens, geïnterviewd in hoofdstuk 1 van mijn boek in het hoofdstuk Hostmanship.

Wat zij en Bleijenbergh allebei erg goed snappen is dat wanneer je als organisatie van binnenuit gastvrijheid uitstraalt, de kans groter is dat de klant dit geweldig vindt en beslist (opnieuw) te kopen en aan te bevelen. Met trots liet hij mij dan ook zijn nieuwe horeca paviljoen zien, waar ik met hem genoten heb van een heerlijk kopje cappuccino met een versgebakken appeltaart. ‘Nee, koekjes komen hier ook niet uit de doos, die bakken we net als de appeltaart zelf’, zegt Bleijenbergh enthousiast. Deze GroenRijk heeft een super offline klantbeleving en doet nog niet veel online buiten leuke kiekjes op Instagram en Facebook delen; wellicht zit daar ook wel de kracht! Misschien doen ze dus wel meer online, dan dat ik me beseft….

 

Razz! Shoes

Klassiekers met een moderne twist, voor mannen die ertoe doen. Dat is Razz!.  Herenschoenen kunnen leuker, mooier en lekkerder. Mannen mogen er best hip bij lopen, ook in een zakelijke omgeving.

peter muller van Razz! shoes leest Reset!

Peter Muller – Razz! Shoes

Razz! schoenen zijn bedoeld voor mannen die er niet als een stereotype uit willen zien, maar subtiel willen tonen wie ze echt zijn. Voor hen maakt Razz! het verschil tussen binnenkomen en ‘arriveren’. Ook vertelt Peter Muller (oprichter en eigenaar) mij in deze podcast dat hij het mannen makkelijk maakt.

 

LUISTER DE PODCAST

 

Peter Muller van Razz! Shoes leest ook Reset!

3D app voor de juiste maat

Hij lanceerde een app waarmee de online schoenen-shopper eenvoudig de juiste maat kan bepalen. De app maakt een 3D scan van de voet en vergelijkt die met een 3D model van de schoen. Razz! is een van de eerste webshops die haar volledige collectie heeft uitgerust met deze innovatieve tool. Mannen willen best online shoppen, maar hebben geen zin in het gedoe van het retourneren van schoenen die niet passen. Wat vrouwen doen – het bestellen van drie maten en het terugsturen van de maten die niet passen – zit niet in hun systeem. Voor de online retailer is dit in zekere zin ook een zegen… Razz! doet alles online en vermeldt ook dat het best interesse heeft in de leukere spots binnen de offline wereld. Misschien een volgende stap voor de GroenRijk:-)? Een goede zet is trouwens de proeverij die je kunt aanvragen voor Razz! , ideaal tijdens een feestje of misschien wel centraal voor je personeel!

Het verschil tussen GroenRijk en Razz! shoes

Het grote verschil tussen Razz! Shoes en GroenRijk Middelburg is, dat Razz! shoes zich 100% online focust en GroenRijk Middelburg 100% offline. Alhoewel… GroenRijk Middelburg heeft wel een erg leuke Facebook pagina! Vanzelfsprekend doen ze wel iets van beiden, maar het DNA van deze ondernemingen is erg verschillend. De kracht van het verbinden van dit soort ondernemers is denk ik de absolute overleving van ieder goed retailconcept. Ze hebben immers de basis goed op orde en dat merkt de klant. Een belangrijk detail bij GroenRijk Middelburg is dat het bij het mislukte retailconcept ZEP Middelburg bevindt en daar zo te zien geen last van heeft. Dat zegt toch iets over de kwaliteit van de ondernemers en werknemers achter GroenRijk Middelburg!

 

Onvergetelijke ervaring bij Razz! Shoes en Groenrijk Middelburg

Razz! geeft mij een onvergetelijke ervaring door de combinatie van de 3D app, de perfecte fotografie en ‘klantreis’ op de website en de geweldige persoonlijke verpakking die ik ontving na de bestelling. GroenRijk Middelburg geeft de onvergetelijke ervaring door de thema’s in de winkel, het vriendelijke personeel maar ook zeker door de geweldige horeca met verse producten en overduidelijk goed opgeleid horecapersoneel.

 

Tot slot, een Reset?

Beide bedrijven hebben het begrepen. Ze heten de klant welkom, gaan goed in gesprek, gaan inhoudelijk aan het werk, zeggen professioneel ‘tot ziens’ en houden tot het volgende bezoek contact. Eigenlijk volgens het boekje zoals je kunt lezen in het hoofdstuk hostmanship in mijn boek Reset! Zij geven de klant het gevoel dat hij welkom en waardevol is. Het is duidelijk hun mentaliteit of mindset die de doorslag geeft. Waar de concurrentie snel is, zowel de producten van GroenRijk Middelburg als die van  Razz! overal verkrijgbaar zijn, lukt het ze toch om onderscheidend te zijn! Niet zo vreemd dat zij beiden enthousiast zijn over het boek Reset! Tot zover specifiek over Razz! Shoes en Groenrijk Middelburg. Luister de Podcast!

 

Heb jij een veilig basis?

Voor mij is het duidelijk dat beide managers die ik sprak (Peter van Razz! Shoes en Michiel Bleijenbergh van Groenrijk Middelburg) alles op alles zetten om een veilig basis te creëren voor de mensen met wie ze werken. Maar wat bedoel ik nu met een veilige basis?

Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat 80% van de mensen zijn baas of leider niet vertrouwt. Ze denken vooral aan wat er kan misgaan en zijn bang om te verliezen wat ze hebben. Daardoor vermijden ze risico’s en staan ze niet open voor nieuwe mogelijkheden. Door veel sluitingen van winkels in Nederland zou dit ook weleens aan de hand kunnen zijn binnen de retailsector in Nederland, denk je niet? Als de werkomgeving daarentegen veiligheid biedt, die beschermt en inspireert waardoor de mensen kansen willen grijpen, dan is er sprake van een veilige basis. Hoe een medewerkers en manager dit voor elkaar krijgen beschrijf ik uitgebreid in hoofdstuk 4. De veilige basis is als een fundering onder een gebouw. Wanneer die veilige basis ontbreekt is het over en uit met de onderneming en daar zijn denk ik legio voorbeelden van.

5 TIPS voor managers en medewerkers binnen retail

Ik kan me nog levendig herinneren hoe een geschiedenisleraar op de middelbare school zich naar ons als leerlingen opstelde. Als leerling durfde ik niets te zeggen of te vragen, uit angst dat hij boos op me werd. Is dit een omgeving waarin je als puber goed kunt leren en presteren? Een puber heeft een veilige omgeving nodig om te kunnen leren. Veiligheid en vertrouwen op de werkvloer vormen een betere basis om uitdagingen aan te gaan en te presteren. Dit geldt zowel voor medewerkers en leiders, als voor teams en organisaties. Om die reden geef ik tips die te maken hebben met mogelijke spanningen op de werkvloer.

Lees je mijn boek Reset! dan  zul je merken dat dat positief bijdraagt voor jouw persoonlijke en professionele groeisprong. Hoe je je communicatie verbetert en beter samenwerkt. Vele kleine ondernemers en retailers zijn razend enthousiast over Reset! , omdat het praktisch is en morgen al toepasbaar tegen weinig of geen investering. Geen ‘hoog over modellen’ of belerende teksten wat je allemaal moet verbeteren, maar activatie door inspiratie en aandacht voor jezelf! Geschreven voor jou!

Dan enkele tips voor de manager / leider en tips voor de medewerkers.

 

Managers en bedrijfsleider:

 • Lees Reset en houd je zelf de spiegel extra goed voor bij hoofdstuk 4!
 • Stel je dan de vraag: ‘creëer ik een veilige basis voor mijn personeel?’ Zo niet, direct tips opvolgen en het gesprek aangaan  met je medewerkers. Pas daarna tips toe die je aanspreken uit overige hoofdstukken en maak van veranderen een feestje!
 • Zorg ervoor dat je je medewerkers voldoende ondersteund en stel jezelf de vraag: ‘wanneer gaf ik hen voor het laatst een compliment’.
 • Spreek je gevoelens uit als leidinggevende. Je gevoelens uitspreken kan ook betekenen dat je heel pijnlijke feedback geeft of toelaat. Je zal soms keihard de waarheid vertellen en te horen krijgen. Maar wat heb je liever, dat je in je gezicht wordt geslagen door de waarheid, of gekust wordt door een leugen van je medewerker(s)? Jouw medewerkers leren het meest van de strenge leraar van wie je weet dat hij het beste met je voorheeft. Het is als spierpijn, je zult erdoorheen moeten om fitter te worden. Maar het moet wel chic blijven. Tenslotte gaat het bij communiceren ook om de verpakking.
 • Neem per dag 5 minuten helemaal voor jezelf. Bepaal zelf hoe! In hoofdstuk 9 van Reset! staan diverse tips.

 

Medewerkers

 • Lees Reset en ga het gesprek met elkaar aan. Laat je inspireren en start morgen met enkele tips!
 • Heb jij een veilige basis in je werkomgeving? Werk je vanuit angst, ben je onzeker of maak je je zorgen op het werk, dan kun je concluderen dat je geen veilige omgeving hebt. Word je gepest of nog erger beledigd door je leidinggevende? Onderneem actie! Dit is onacceptabel en moet je bespreekbaar maken.
 • Onthoud dat je leidinggevende ook maar een mens is. Zie hem niet enkel als autoriteitsfiguur, maar ook als gelijkwaardig gesprekspartner. Ga het gesprek met hem aan. Toon respect en af en toe een complimentje mag best!
 • Onuitgesproken gespreksregels en gezagsverhoudingen kunnen belemmeringen vormen, waardoor je je doelen uiteindelijk niet haalt. Breng dit juist wel ter sprake en kijk hoe het beter kan, in plaats van doelloos door te modderen. Geef aan op welke gebied je duidelijke afspraken wilt maken of wat er wellicht niet lekker voelt. Stel je kwetsbaar op!
 • Maak jezelf aanspeelbaar! Als medewerker heb je invloed in het organiseren van een veilige basis op je werk. Maak jezelf aanspeelbaar, kom met suggesties, wees empathisch, leef je in. Gijzel jezelf niet binnen je werkomgeving! Meer inspiratie over een veilige basis vind je hier.

 

INTERESSE IN EEN LEZING?

Winnaars van mijn boek! Wil jij ook kans maken?

Tot en met 3 juni kon je mee doen met een actie via Twitter. Er waren maar liefst 5 Reset! exemplaren te winnen. De winnaars van mijn boek maak ik hierbij bekend. Zie je jouw naam staan, neem dan contact met mij op en laat mij weten waar ik het boek naartoe kan sturen! Hierbij de winnaars.

 • Ruud van den Broek
 • Leonie Otto
 • Theo Roelofs
 • Robin Hofmann
 • Natanja de Bruin

 


 
Ben jij werkzaam in de retailsector en wil je ook kans maken op een gesigneerd exemplaar, dat kan. Deel dit artikel via Twitter door onderstaande voor 10 juni 2017 of deel het via Facebook of LinkedIN met de hashtag #resetretail:

 

Tijd voor Reset! in de retailsector #resetretail Lees dit artikel van @erikjan Click to Tweet

 

Klik hier om dit artikel vanaf het begin te lezen!

Mijn boek bestellen?

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

Volg mij via Facebook…

SPONSOR DE PODCAST

 

Contact opnemen:

  Maak je keuze. Ik neem vervolgens binnen 48 uur persoonlijk contact met je op:

  Ik wil graag een Cybersecurity podcast opnemen
  SPONSOR de podcast!
  Gesigneerde Reset! boeken voor mijn team/klanten
  Inspiratielezing over Cyber Security
  Keynote over Trends 2020
  Een Reset! inspiratielezing
  Organiseren van een een workshop
  Ik maak graag een afspraak

  Overige

  Naam

  E-mail (verplicht veld)

  (mobiele) telefoonnummer

  Opmerkingen

  Inspiratie:


  Podcast:

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.