Jan-Willem politie vlogger en Erk Jan podcast

Podcast 5 Deel 2 interview politie vlogger Jan-Willem

Deel 2 van een exclusief interview met de bekende politie vlogger Jan-Willem

Met bijna 100.000 abonnees op zijn YouTube kanaal is hij naast politieman ook een bekende YouTuber geworden. Jan-Willem is als politie vlogger werkzaam als politieman bij het basisteam van Almere Buiten Hout. Ook wel bekend als #PAB247. Luister naar deel 2 van het interview dat ik onlangs had met Jan-Willem. In deze podcast zit een kleine storing van een minuut ( bij de 14e minuut tot de 15e minuut).

Uit- en aanzetten

Als een computer of telefoon het niet goed doet, zet je hem uit en weer opnieuw aan. Zo helpt mijn boek Reset! organisaties, teams, verenigingen, vrijwilligers en ook politiemensen de knop om te zetten. De afgelopen twintig jaar van mijn carrière viel me namelijk één aspect telkens op: de manier waarop we met elkaar samenwerken en communiceren is voor verbetering vatbaar.

Het is tijd voor een reset en daarom schreef ik het boek. Het boek is bijvoorbeeld te bestellen via bol.com en is interessant en inspirerend voor iedereen. Het is toegankelijk geschreven en bevat geen vakjargon. 75% van de inhoud gaat over jouw eigen rol binnen het communiceren en samenwerken met anderen in deze snel veranderende wereld. Hoe raak je minder snel in de stress, hoe geef je ruimte voor de ideeën van anderen, hoe verbeter je de kwaliteit van hoe je naar iemand luistert. Ik bezocht Jan-Willem om hem een gesigneerd exemplaar te overhandigen van mijn boek. Hij is een geweldig voorbeeld binnen bijvoorbeeld samenwerken en communiceren. Hij laat zien hoe hij naar de burgers van Almere heeft geluisterd. Zijn voorbeeld kan voor vele organisaties inspiratie opleveren. Klik hier om direct naar de podcast te gaan.

[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jan-Willem: de Reset! van de politiecommunicatie

Het goede werk dat de politie doet wordt vind ik weleens geremd door een soort van ‘krampachtige vorm’ van communicatie. Dat is vreemd, want politiewerk is grotendeels communicatie. Innoveren in communicatie en samenwerken is dus essentieel voor de politie om te overleven. Kortom: alle politieambtenaren werken als communicatiemedewerker. Tijd om talenten van politiemedewerkers goed in kaart te brengen (zie ook hoofdstuk 8 in het boek). Plotseling was daar ‘cameratalent’ Jan-Willem met zijn vlogs. Van jongs af aan al geïnteresseerd in computers en techniek. Politie vlogger Jan-Willem vind ik (zelfs wereldwijd gezien) een voorbeeld van iemand die een Reset! brengt voor de organisatie waar hij voor werkt: de politie. Niets houdt hem meer tegen. Jan-Willem bewijst dat de doelgroep toe is aan een dialoog met de politie. Het is een verbreding die door zijn teamchef wordt ondersteunt. De ruimte krijgen van je leidinggevende is essentieel om je organisatie wendbaar te houden.

 

Een voorbeeld van een vlog van Jan-Willem de politie vlogger

 

Vooroordelen

Het maken van de vlogs (video’s) kan ook tot vooroordelen leiden bij kritische burgers en journalisten. Want…. moet Jan-Willem van de politie nu wel deze video’s maken en ‘kan hij die tijd niet beter besteden om boeven te vangen’? Wanneer je naar deel 2 luistert zul je merken met hoeveel passie en toewijding Jan-Willem dit doet en dat hij tijdens de video’s ook bezig is met zijn werk. Daar kunnen geen tien medewerkers van de afdeling communicatie tegenop. Jan-Willem ‘is de politie’ en krijgt daardoor de gunfactor van de doelgroep ook als ‘medewerker communicatie nieuwe stijl’.

Ik zou Jan-Willem willen adviseren zijn kennis verder deelbaar te maken binnen de organisatie en nog veel meer de communicatie met andere veiligheidsorganisaties op te zoeken.  En aan de eenheidschef het advies dat hij zelf de strategie mag blijven maken en niet als intern reclamekanon wordt ingezet. Er is immers geen betere strategie dan die vanaf de werkvloer.

 

Strategie voor veiligheidsregio’s

Wat ik merk bij Jan-Willem is dat we hier te maken hebben met een bevlogen politieambtenaar. Die bevlogenheid werkt ook aanstekelijk voor zijn collega’s, de kijkers van de filmpjes en de burgers van Almere. Hij luistert naar de doelgroep, want zoals je in het eerste deel hebt kunnen horen is hij dit allemaal begonnen op verzoek van inwoners van Almere die aan hebben gegeven dat de jongere doelgroep beter bereikt zou moeten worden door de politie en dat dat niet alleen via de social media kanalen Facebook en Twitter werkt.

Wellicht dat Jan-Willem wel meedenken met de communicatie voor veiligheidsregio’s. Nog steeds zijn die bij het grote publiek onbekend en is de samenwerking essentieel in geval van rampen en nood. Kortom: kan Jan-Willem een inspiratiebron zijn voor brandweerlieden en ambulancepersoneel? Klik hier om direct naar de podcast te gaan.

 

Samenwerken

Uit de interviews die ik heb gehad met Jan-Willem blijkt ook dat een burger een grote rol heeft gehad (en nog steeds heeft) bij het tot stand brengen van de video’s en de coaching van Jan-Willem om zoveel mogelijk zaken (zelfs monteren) zelf te doen. Het betreft Lex Wind die werkzaam is bij Omroep Flevoland. Geweldig Lex!

 

Nog een interview met politie vlogger Jan-Willem?

Naar aanleiding van het eerste deel kwamen geweldige reacties binnen. Zijn jullie ook zo enthousiast over dit deel laat me dit weten en wie weet nemen Jan-Willem en ik er dan nog eentje op, want ik heb nog veel vragen voor Jan-Willem!

 

Luister deze tweede #podcast met #politievlogger Jan-Willem @janw_pab247 en @erikjan over Politie Almere en YouTube om jeugd te bereiken Click to Tweet

 

In dit tweede deel:

In het tweede interview met Jan-Willem spreek ik verder met hem over veel onderwerpen en draag ik hem nog wat extra ideeën aan, zoals het maken van lesmateriaal voor scholen naar aanleiding van de door hem gecreëerde filmpjes.

  • Hoe gaat de politie in Almere om met Social Media. Antwoorden ze op alles?
  • Hoe laat de politie in Almere zien dat ze Social Media berichten hebben gezien?
  • Plaatsen burgers urgente berichten op de Social Media kanalen en wat vindt Jan-Willem ervan
  • Hoe voelt het om opeens communicatiemedewerker te zijn?
  • Promoot politie vlogger Jan-Willem de politie ook tijdens evenementen?
  • Wanneer kwam Jan-Willem erachter dat hij fans heeft.
  • Hoe stelt Jan-Willem zijn grenzen met fans als politieambtenaar?
  • Hoe lang mag Jan-Willem bezig zijn tijdens zijn werktijd?
  • Het lijkt alsof Jan-Willem 7 dagen per week bezig is met zijn politie vlogger werkzaamheden, is dat zo?
  • Verdient de politie geld met het YouTube kanaal?
  • Hoeveel geld wordt er gestoken in het maken van deze video’s?
  • En nog veel meer!

 

Organisaties

Advies aan organisaties. Luister naar Jan-Willem hoe ook jullie kunnen zien wat doelgroep gericht werken oplevert. Veel luisterplezier!

 
 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 
 

Andere berichten:

 

 

De Podcast van deze week:

Interesse in de andere Podcasts? Iedere week publiceer ik een nieuwe inspirerende podcast. Klik hier om naar de Podcast pagina te gaan en om je te abonneren via iTunes, Android of Windows.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.