Digital detox 2018

Mijn ervaring met het 14e jaar digitale detox – verandering

DIGITALE DETOX 2018

 

Deze week was ik weer voor het eerst in een lange periode de gehele dag online en dat was best wennen na een periode van 7 weken ‘vrijheid’. Moeilijk bereikbaar, geen internet, niet opwinden wanneer je een wachtrij ziet in een pretpark. Gewoon genieten.

Vanaf 6 juli 2018 tot deze week startte ik aan mijn 14e digitale detoxperiode. Heerlijk de tijd om dingen in en om het huis af te maken en alles in het teken van aandacht. En daar past bijvoorbeeld geen smartphone bij.

Tegenwoordig hoef je de zoekterm digital detox of digitale detox maar in te geven en je ziet tientallen artikelen. Zelfs een groot bedrijf als Interpolis heeft het al opgepakt in haar campagnes. Is het nieuw? Ik denk van niet. Is het een hype? Ik denk van wel😊

Het jaar van de verandering

Bellen deed je nog niet zo lang geleden met een vaste telefoon of onderweg in een telefooncel. In het begin met muntjes en mocht je ouder zijn dan 35 dan herinner je je vast nog wel alle verschillende telefoonkaarten waar je mee kon bellen in alle telefooncellen zonder contant geld op zak te hebben. Je was niet makkelijk bereikbaar.

Op vakantie was je zo goed als onbereikbaar, tenzij je op je werk het telefoonnummer meegaf van bijvoorbeeld de camping waar je zat in het buitenland. Maar zelf dan was er geen garantie dat je daadwerkelijk bereikbaar was.

In 1995 schafte ik mijn eerste mobiele telefoon aan, een Nokia 1610. Het begin van een tijdperk van vrijheid voor mij. Je zou dit mijn jaar van de verandering kunnen noemen, wanneer je spreekt over bereikbaarheid.

Vrijheid en bereikbaarheid

Best vreemd om een mobiele telefoon in één adem te noemen met het woord vrijheid, daar denk ik nu heel anders over. Nu vind ik vrijheid juist het niet beschikken over een verbinding met het internet. Na de Nokia 1610 kwamen mobiele telefoons met steeds meer functionaliteiten. Spelletjes, MMS, mobiel internet na introductie van de snellere smartphones ook vele apps. En die apps werden steeds irritanter. Vandaag de dag leven we in een wereld waar blijkt dat Instagram de meest schadelijke app is voor je gezondheid en waar we verslaafd zijn aan het gebruik van de smartphone met alle gevolgen van dien.

2004 was mijn eerste digtale detox

Ik 2004 was ik al bijna 9 jaar mobiel bereikbaar. Het was geweldig om in dienst van NOKIA aan de wieg gestaan te hebben van de (door)ontwikkeling van de smartphone en alle diensten er omheen, zoals we deze vandaag kennen. Sinds 2000 gebruik ik mobiele e-mail inclusief alle prikkels om steeds weer online te gaan. Als snel werd mij dat teveel. Het benauwde me.

2004 was dan ook het jaar dat ik vier weken vrij nam én voor het eerst volledig offline ging. Dit was mijn eerste digitaledetoxexperiment. Offline gaan betekende dat mijn telefoon uitging. Ik zou geen telefoontjes plegen of aannemen en geen sms’jes en e-mail lezen of versturen, andere appjes hadden we nog niet. Ook dit had ik keurig aangekondigd in de organisatie. Ik gaf alleen mijn direct leidinggevende een noodnummer.

Digitale detox in 2018

Vlak voordat ik dit jaar op vakantie vertrok had ik mijn Nokia 6820 opgeladen. Om bereikbaar te zijn in noodgevallen voor familie en klanten. Emoties kwamen naar boven toen ik de 6820 opstartte. Ik zag de foto van mijn oudste zoon (nu 15 jaar oud) als kindje van 4. Die foto dateerde uit 2006. Gemaakt met de 6820 toen ik deze voor het laatst dagelijks in gebruik had. Op dat toestel was uiteraard WhatsApp onmogelijk, geen spellingschecker et cetera. Heerlijk! En bij EEN Nokia is het gewoon opstarten en werken en de batterij functioneert ruim een week op één lading.

Aandacht

Zoals ook in mijn boek Reset! naar voren komt, is het hebben van aandacht voor elkaar cruciaal. In feite ga ik jaarlijks met mijn digitale detox terug naar het jaar 1994. Het jaar dat ik nog (mobiel) onbereikbaar was. Ik kon kiezen wanneer ik naar een telefooncel liep om iemand te bellen. Sloot je de deur achter je op kantoor dan was deze ook écht dicht. We hadden privacy! Nu checken veel mensen zelfs e-mails stiekem thuis tijdens het eten op de toilet. Mensen, waar gaan we naartoe?

RESET! Energize Yourself

Voor mijn vakantie heb ik nieuwe trainingen gelanceerd op Curaçao en Aruba, RESET! Energize Yourself. Samen met mijn collega Annemieke Deiman (psycholoog en gespecialiseerd in orthomoleculaire voedingsleer en behavioural sleep medicine) organiseer ik masterclasses waarin samenwerken, internetveiligheid en wellbeing centraal staan. In onderstaand filmpje zie je de ervaringen van de deelnemers en vertellen we meer over de inhoud van de training. Interesse? Klik hier en neem contact op.  (tekst gaat onder verder)

 

De trainingen slaan aan en we hebben daarom besloten deze ook in bedrijven in Nederland te gaan organiseren vanaf oktober 2018. Zie onderstaand filmpje voor een greep uit de vele enthousiaste reacties van de deelnemers. In groepen van 25 inspireren en activeren we medewerkers en nodigen wij hen uit belemmeringen voor optimaal functioneren bespreekbaar te maken, met als resultaat een flinke dosis extra motivatie en energie om met persoonlijke en zakelijke doelen aan de slag te gaan. Interesse? Bekijk bovenstaande ervaringen van deelnemers aan deze nieuwe trainingen.

 

Neem contact op met Erik Jan

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.