Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?

 

DEZE DIGITALE DETOX EDITIE DRAAG IK OP AAN MIJN OUDERS

Reeds vele jaren schrijf ik – voordat ik van start ga met mijn jaarlijkse digitale detox periode – een artikel omtrent wat me bezighoudt. Deze blogpost is hier één van. In 1995 schafte ik namelijk mijn eerste mobiele telefoon aan, de Nokia 1610. Voor mij leek dit toen werkelijk het begin van een tijdperk vol vrijheid.

Je zou dit ook wel het jaar van de verandering kunnen noemen gezien men vanaf toen eindelijk kon spreken van échte bereikbaarheid. Echter, nu – anno 2021 –, kijk ik daar toch wel anders tegenaan. Ik zou zelfs durven zeggen dat het níet bereikbaar zijn pas lijkt op echte vrijheid. Om me wat meer te verduidelijken, neem ik jullie in deze blogpost graag mee in mijn verhaal over de jaarlijkse digitale detox en de moeilijkheden die ik hierbij de afgelopen editie ervaren heb door een groot verlies.

De ABC-eilanden

Deze blogpost schreef ik deze maand op Aruba om te publiceren op 31 juli, de dag voor aanvang van mijn digitale detox van dit jaar. Het was wederom bijzonder om in juli voor lieve Nederlandse en Arubaanse klanten vanuit Oranjestad mijn werk te kunnen doen. Ik kom al enkele jaren op Aruba, Bonaire, en Curaçao. Voordat Corona zijn intrede deed, was ik hier zelfs twee keer per jaar een kleine maand voor onder andere masterclasses.

Ik geef dan (Incompany) masterclasses over social media, samenwerken, en het veilig omgaan met het internet (Cybercrime Awareness). Dit combineer ik dan ook met het promoten van mijn boek Reset! en het aanbieden van een sessie voor jongeren, gericht op veilig omgaan met internet en het direct – tijdens de les/college – beveiligen van hun smartphone.

Hoe toevallig was het dat ik deze keer mijn boek uit kon reiken aan de minister president van Aruba en alle best graduates van Aruba 2021 en had ik weer leuke ontmoetingen met mensen die enthousiast op RESET! reageerden. Lees verder wat er allemaal daarvoor plaatsvond.

Stay positive and read RESET!

Mijn eerste offline periode

Sedert 2000 maak ik veel gebruik van mijn mobiele telefoon (tegenwoordig smartphone), inclusief alle bijhorende prikkels. Echter, al snel werd mij dat enorm te veel; het maakte me echt benauwd. Om deze reden besloot ik in 2004 van start te gaan met mijn eerste digitale detox, voornamelijk omdat ik mezelf toen zo vaak bezighield met de ‘push e-mail’. In deze periode nam ik ook vier weken vrij, wat meteen mijn eerste volledige offline moment inhield. Ik noem het nu ook wel eens mijn digitale detoxexperiment.

Na negen jaar – van 1995 tot 2004 – op ieder moment bereikbaar te zijn geweest via mijn mobiel was het tijd voor verandering. Ik was in dienst van NOKIA gedurende snelle ontwikkelingen op mobility en cybersecurity gebied en net als mijn smartphone stond ik toentertijd ook ‘altijd aan’. Het was tijd om veranderingen aan te brengen! En nu.. nu besef ik me dat ons team destijds heeft gewerkt om de smartphone zo dominant in ons leven te brengen. Tegenwoordig lijden veel mensen aan FOMO (the Fear Of Missing Out) en ik hoop met dit met deze blog bespreekbaar te maken. Jij kunt zelf morgen al het verschil maken door bijvoorbeeld bepaalde notificaties uit te zetten voor meer rust.

Alle geplande lezingen in een klap weg!

Na mijn bezoek aan de ABC-eilanden eind 2019, vertrok ik vervolgens in januari 2020 met Jasper naar Israël voor Outsight Sales. Er vonden toen leuke en mooie ontmoetingen plaats, en ook de eerste waardevolle contacten waren hierbij toen een feit. Toch bleek er ook iets heel vreemds te zijn; men sprak ineens over Corona. Op de grootste security beurs ter wereld waren stands met Chinese deelnemers al leeg. Niet veel later, na onze terugkeer in Nederland, ging het dan ook helemaal mis. Maatregelen werden aangekondigd en de tientallen lezingen die bij mij als ondernemer ingepland stonden, vielen allemaal in het water en werden door organisaties geannuleerd.

RESET! the workplace

Ik besloot toen – samen met 14 andere sprekers en specialisten op hun vakgebied – allerhande ondernemers gratis te gaan inspireren met Reset the Workplace webinars. Hen daarmee ondersteunen om ze door deze rotperiode heen te halen, maar die periode bleef – als we er nu op terugkijken – langer aan dan we vooreerst gedacht hadden. Net zoals dit voor iedereen het geval is, had Corona ook voor mij een enorme impact op mijn privé leven en dat als ondernemer en wist ik op dat moment nog niet wat ging komen.

Dag mama

We hebben genoten van onze familievakantie in Nederland, maar de thuiskomst op 24 juli 2020 was zwaar. Ik kreeg toen namelijk het bericht dat mijn moeder overleden was. Mijn lieve broer kwam toen overvliegen vanuit de Verenigde Staten, zodat we samen aan de slag konden gaan om alles te regelen.

Dit resulteerde er dan ook in dat ik voor het eerst mijn jaarlijkse detoxperiode heb moeten onderbreken, simpelweg omdat we erachter kwamen dat we wel degelijk het internet nodig hadden om alle zaken in orde te kunnen brengen. Vandaag de dag lijkt het wel alsof je niets meer in orde kan krijgen zonder het internet; we worden verplicht om online te zijn. Is dat niet heftig?

Radisson Blu hotel

Gedurende deze periode ondersteunden we bovendien ook fulltime mijn vader bij het dragen van dit enorme verlies. Tegelijkertijd ervaarden we ook een soort reset terug naar onze jeugd; we bespraken toen allerlei verhalen met onze vader, alleen al naar aanleiding van de vele foto’s en dia’s die we lieten digitaliseren op het moment dat we alles aan het opruimen waren. Die lieten nog eens extra zien hoe mooi en puur de wereld was zonder Social Media.

We verbleven die periode wekenlang in het Radisson Blu Hotel waar het personeel voor ons klaarstond. Het waren emotionele weken waarin werkelijk het hele personeel voor ons klaarstond. De late uurtjes die we doorbrachten met Petros en collega’s van de bediening zullen we nooit vergeten en Paula, die altijd klaar stond tijdens ons ontbijt. We hebben samen gelachen en gehuild.

Dag papa

In de zomer van 2020, toen mijn broer nog maar net teruggevlogen was naar de Verenigde Staten na de crematie van onze moeder, kreeg ik – een vijftal weken na het overlijden van mijn moeder, op 28 augustus 2020 – ineens het bericht dat mijn lieve papa een hartstilstand gekregen had. Hij was overleden.

Het was onwerkelijk en ik kon het niet geloven. De grond zakte helemaal weg onder mijn voeten. Mijn vader, waar ik zoveel liefde voor had en die altijd voor me klaarstond. Waarom hij? Waarom nu? Mijn broer en ik waren de komende periode volledig ontroostbaar en nog.

Vele mensen vroegen mij ook voortdurend of het kwam door Corona. Telkens opnieuw moest ik weer het verhaal vertellen dat dit niet het geval was. Wederom gingen we terug naar Radisson Blu en het gehele verhaal begon van voren af aan. Ik vergeet nooit meer dat Paula mij welkom heette tijdens het ontbijt op 29 augustus met een lach op haar gezicht “Hé Erik Jan, leuk dat je er weer bent. Is je broer weer terug in de States?” Ik: “nee, hij landt straks, onze vader is gisteren overleden”. Paula en ik hebben samen gehuild. Mijn broer landde de dag erop.

De heropstart in 2021

Door deze moeilijke periode heb ik toen besloten om het de rest van 2020 volledig rustig aan te doen; mijn energie was dan ook volledig weg. Het gevoel van verlies was compleet nieuw voor me. De rest van het jaar heb ik toen enkel nog gebruikt om foto’s te herbekijken, mooie herinneringen op te halen, alsook te proberen genieten van alle momenten samen.

Begin 2021 kondigde ik tenslotte aan mijn netwerk aan dat ik terug van start zou gaan met mijn werk en ben in januari dan ook weer direct aan de slag gegaan. Ik werk met heel veel hele mooie mensen aan één van de mooiste projecten uit mijn carrière waarbinnen ik al mijn vaardigheden in kan zetten.

De heropstart van mijn jaarlijke digitale detox periode

Ondertussen ga ik nu jaarlijks – met mijn digitale detox – terug naar het jaar 1994; het jaar dat ik (mobiel) nog volledig onbereikbaar was. Ik vond het toentertijd namelijk heerlijk om mijn kantoordeur te sluiten gezien deze dan ook werkelijk voor iedereen dicht was. Nu checken heel wat mensen zelfs stiekem hun e-mails als ze thuis zijn, tijdens het eten, of op het toilet. Mensen, waar gaat dit naartoe? Ook tijdens de vakantie staan mensen aan en checken ze mails…

In plaats van voortdurend bezig te zijn met social media, zou ik jullie graag eens willen vragen om naar de omgeving te kijken met een frisse blik, een open mind.

Luisteren met een open mind

Luisteren met een open mind wil zeggen dat je zonder oordeel je omgeving bekijkt, met een frisse blik. Om drastisch los te komen van bekende patronen, normen en waarden, werd ik eens in India samen met dertien andere deelnemers naar een omgeving gestuurd waar niets werkte zoals wij gewend zijn. Dit was Trichy in India. Zonder de taal te spreken of de cultuur te kennen, moesten we (onder andere) met medewerkers van een van de grootste microfinancieringsbedrijven samenwerken aan verschillende organisatievraagstukken. Ons groepje van veertien deelnemers werd gekoppeld aan veertien medewerkers.

(lees onder verder!)

INCOMPANY MASTERCLASS?

 

INTERESSE IN EEN INCOMPANY TRAINING CYBERCRIME AWARENESS OF SAMENWERKEN VOOR JOUW TEAM MET HET BOEK RESET ALS CADEAU? NEEM CONTACT OP EN WE PLANNEN HET IN!

 

Verdiep je in elkaar

Vervolgens werden er drie groepen gemaakt met een evenredige verdeling van Nederlanders en Indiërs. Wij kozen ervoor eerst de Indiërs in ons groepje te leren kennen. Waar wonen ze, hoe leven ze samen, hoe ontstaan vriendschappen, wat is de relatie tussen ouders en kinderen, welke rol speelt hun religie? We namen waar, we observeerden en stelden vragen, zonder gelijk een oplossing te zoeken voor de vraagstukken.

Een van de opdrachten was ook dat we zelf overnachtten bij een klant thuis. Een klant van dit microfinancieringsbedrijf is een gezin dat een microkrediet aangaat om een eigen onderneming te kunnen voeren. Deze klanten zijn vaak arm en wonen op het platteland. Ze kunnen  dankzij deze ondersteuning in hun onderhoud voorzien. Bij het gezin waar ik verbleef, sprak slechts de dochter Engels. Ik raakte snel met haar in gesprek. Ze was opgeleid als Java-programmeur en wachtte tot ze uitgehuwelijkt zou worden. Tot die tijd woonde ze bij haar ouders en werkte ze op een administratiekantoor in de buurt. Met haar softwareskills deed ze niets.

Eenmaal terug in het hoofdkantoor van het bedrijf in de grote stad, inspireerde ik, los van de oorspronkelijke opdracht, het management met het idee om te verkennen of het een idee zou zijn om met een telefoniemaatschappij samen te werken. Plaats extra datazendmasten op het platteland, zodat mensen zoals die dochter online thuis konden programmeren voor het bedrijf. Een onvergetelijke herinnering en ik heb nog steeds contact met haar.

Lees je RESET! al?

Specifiek naar mijn lezers toe, wil ik jullie vragen om minimaal één keer per week eens naar een ander te luisteren zonder een welbepaald doel te willen bereiken, je eigen mening in te brengen, of te gaan oordelen. Ik beloof jullie dat er werkelijk een wereld zal opengaan! Mocht je RESET! nog niet gelezen hebben, het staat boordevol tips die je direct morgen kunt toepassen. Wanneer je vijf, tien of twintig RESET! boeken bestelt voor jou en je collega’s signeer ik ze en stuur ik ze op vanaf begin september.

Fijne vakantie!

Graag wil ik, zeker binnen deze turbulente tijden, afsluiten met een kleine tip die afkomstig is van een sjamaan die ik enkele jaren terug gesproken heb: 

Kijk naar jouw kracht, potentie, en hoe jij optimaal kunt ontwikkelen. Wat heb jij nodig? Wat blokkeert jou en wat kun je daaraan doen? Durf hier volledig voor open te staan. Durf dingen te vragen en laat je in ieder geval niet leiden door angst. Iedere crisis biedt namelijk wel iets moois! 

Dit is voorlopig mijn laatste bericht op Social Media. Vanaf begin augustus tot eind augustus 2021 ben ik volledig offline en ga ik genieten. Genieten van een wereld zonder Social Media en irritante notificaties op mijn smartphone. Verdere tips lees je onder.

Ik wens jullie bij deze graag nog een fijne vakantie toe en blijf gezond!

Erik Jan

Digitale Detox tips

Uiteraard is het heel persoonlijk of jou het idee van een digitale detox aanspreekt. Probeer het eens…

 1. Disconnect to reconnect, oftewel: ga af en toe bewust offline. Neem afstand en bedenk waarom je eigenlijk zo vaak je smartphone checkt.
 2. Wees dankbaar voor ‘het gewone’. Vaak zijn dit de kleine dingen waar je niet meer bij stilstaat. Je familie, je vrienden, voetballen met je kinderen op het strand. Stel je voor dat je die dingen morgen verliest. Je zult ze nu extra gaan waarderen en aandacht willen geven.
 3. Draag een ‘gewoon’ horloge.
 4. Communiceer naar je omgeving (vrienden, klanten etc.) wat jouw digitale detox inhoudt. Krijg je reacties, luister dan zonder direct te oordelen.
 5. Ben je voor mensen altijd bereikbaar per e-mail, maak dan een bijzondere out of office. Wil je die van mij weten, stuur een mailtje aan erikjan @ koedijk.com en laat weten wat je ervan vindt.
 6. Neem gezelschapsspelen mee op vakantie en geniet van de mooie momenten met elkaar.
 7. Bespreek met je reisgenoten hoe zij de smartphone gebruiken, of juist niet.
 8. Kun je echt niet zonder je smartphone: zet al je notificaties uit en bepaal zelf wanneer je kijkt.

 

hoe het met mij gaat…..

Dit jaar is het gedicht in mijn out of office reply van Jozef Eijckmans. Stuur je mij een bericht, dan geef ik je een andere out of office reply dan je over het algemeen bent gewend.

RESET! the workplace masterclass

Op de ABC-eilanden gaven we de bekende Reset! Energize yourself masterclasses. Op verzoek geven wij deze nog steeds aan organisaties. Over teambuilding, communicatie en veilig samenwerken, social media gebruik, cybercrime awareness en persoonlijke vitaliteit en slaap. Een inspirerend programma inclusief persoonlijk actieplan. Kijk onderstaande video van deelnemers die de masterclass hebben bijgewoond. Per sessie maximaal 25 medewerkers.

Neem contact op met Erik Jan

Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity en cybercrime bewustwording of een andere vraag? Laat het weten en ik neem na mijn digitale detox (eerste week september) contact met je op!

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

   

  incompany training social media en cybersecurity

  Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

  Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity en cybercrime bewustwording of een andere vraag? Laat het weten en ik neem na mijn digitale detox (eerste week september) contact met je op!

   Name

   E-mail (*)

   Messaga

    

   Laatste berichten

   No Comments

   Sorry, the comment form is closed at this time.