Managementervaring opdoen in India was geweldig

2016 was ook een reis naar India

Om drastisch los te komen uit bekende patronen, normen en waarden ben ik verleden jaar met een groep afgereisd naar India. Samenwerken met het management van een zeer grote organisatie. Ook veel inspiratie opgedaan voor Reset! het boek.  De voorbereidingen in Nederland waren al interessant te noemen… Ik naar de GGD om allerlei spuiten te halen en spullen aan te schaffen zoals een geïmpregneerde klamboe, duct tape, vele flessen desinfectie en deet. Wat stond mij te wachten?

 

Aangekomen in India ben ik onder andere blijven slapen bij een gezin dat op het platteland woonde. Het gezin waar ik mocht overnachten was een klant van het bedrijf. Een ondernemend gezin dat een microfinanciering had ontvangen.Een bijzondere ervaring en ik werd hartelijk onthaald door de kinderen. Ik had speelgoed voor ze meegenomen waar ze zeer blij mee waren. Het was wel wennen. Wat een trotse lieve mensen!

Een emotionele ontmoeting met kinderen op het platteland in India

Samen met 13 anderen

Samen met de dertien andere deelnemers reisden we af naar een omgeving waar niets werkte zoals wij gewend waren en aangeleerd zijn. Dit was Trichy in India. Zonder de taal te spreken of de cultuur te kennen, gingen we met medewerkers van één van de grootste microfinancieringsbedrijven samenwerken aan verschillende organisatievraagstukken. Hieronder zie je mij ik in overleg met de CEO van Grama Vidiyal. Grama Vidiyal is een microfinancieringsorganisatie die sinds 1993 kleine leningen verstrekt aan vrouwen die een lager inkomen hebben dan twee dollar per dag. Bij deze organisatie werken ruim 3300 mensen. Grama Vidiyal heeft ruim 1,2 miljoen klanten.

Erik Jan Koedijk met de CEP van Grama Vidiyal

Managementervaring opdoen in India is geweldig! Click to Tweet

Indrukwekkend om te zien hoe je samen aan ingewikkelde organisatie vraagstukken kunt werken, terwijl je elkaar nog nooit hebt ontmoet.  Het samenwerken met de directie van Grama Vidiyal was eerzaam en een geweldige ervaring. India en Nederland staan namelijk lijnrecht tegenover elkaar staan voor wat betreft managementstijl. Waar er in India een sterk hiërarchische cultuur is kennen wij als Nederlanders polderen. Ook met elkaar communiceren doen wij Nederlanders nogal direct. Tegenovergesteld aan wat men in India is gewend. Welke aanpak is dan de juiste? Ik koos er voor om de mensen eerst beter te leren kennen. Immers onderwerpen als school, kinderen, eten en wonen zijn laagdremplig om een connectie met elkaar te maken. Ik werd thuis bij de medewerkers uitgenodigd en families hadden voor ons gekookt. Ik mocht zelfs mee naar de Ranganathaswamy tempel.

Een bijzondere ervaring bij de Ranganathaswamy tempel

Die reis heeft veel met mij gedaan. Je leest dit uitgebreid terug in mijn boek Reset!


 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 
 

Laatste berichten

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.