Krijgt jouw iPhone en iCloud straks een hacker reset – backup
TIP: Maak direct een goede backup van je iPhone en iCloud
In mijn boek Reset! is hoofdstuk 2 gewijd aan ICT en interview ik Kevin Mitnick waar ik in het verleden mee heb samengewerkt. Beiden zijn wij bezig met voorlichting op het gebied van security. Ik met name binnen het vak van communicatie en het bewust maken van organisaties en mensen hoe je jezelf kunt beschermen. Gisteren viel mijn oog al op een opmerkelijk bericht. Het is absoluut niet bedoeld om jullie bang te maken, maar juist om bewust te maken goede back-ups te maken van in dit geval je smartphone.
Via verschillende buitenlandse kanalen komt naar buiten dat, naar het schijnt, een criminele familie de toegang heeft verschaft tot het kunnen wissen van iPhones en daarmee ook wellicht agendafunctionaliteiten die jij gebruikt. Kan dit dus de RESET! worden van jouw iPhone?
Je vindt die berichten onder andere hier.
Mijn advies: maak een goede backup en neem geen risico dat dit een grapje is! Trouwens: wanneer heb jij voor het laatst een backup gemaakt van je smartphone?
Details
Of het onzin is weet niemand, maar neem geen risico! Het Amerikaanse Motherboard liet 2 dagen geleden weten screenshots gezien te hebben van een correspondentie tussen een groep hackers en het security team van Apple. Ze chanteren Apple. Er wordt beweerd dat er toegang is verschaft tot honderden miljoenen accounts. Via Twitter heeft de bewuste hackersgroep laten weten om op 7 april 2017 een eerste actie uit te voeren, die zeker ook niet de laatste actie zal zijn.
Maak alvast een goede back-up!
UPDATE: Apple heeft inmiddels gereageerd Samengevat: ‘There have not been any breaches in any of Apple’s systems including iCloud and Apple ID,” the spokesperson said. “The alleged list of email addresses and passwords appears to have been obtained from previously compromised third-party services.’
Ben jij een Facebookgebruiker en wil je de meer van mijn berichten volgen, vind dan hieronder mijn pagina leuk!
De verantwoordelijkheid van organisaties en jijzelf
Wees op je hoede en maak altijd back-ups! Ransomware is namelijk in opmars. Dit is zeer kwaadaardige software, die jouw bestanden en apparaten als het ware gijzelt en vervolgens om losgeld vraagt. Meestal start het met een spearphishingaanval waardoor de aanvaller toegang krijgt tot jouw thuisnetwerk of bedrijfsnetwerk. Hij installeert de ransomware, die alle informatie versleutelt waar die gebruiker wijzigingsmogelijkheden toe heeft. Dit hoeft zich dus niet te beperken tot één computer of laptop, maar het kunnen ook netwerkschijven zijn. Omdat dit allemaal in het geheim gebeurt en je het niet merkt, kan het zomaar zijn dat je maandenlang niet weet dat alles is versleuteld, tot het moment waarop je een verschrikkelijke boodschap krijgt als: ‘Uw bestanden zijn niet meer beschikbaar, betaal 500 euro losgeld om de sleutel te ontvangen waarmee u weer toegang krijgt tot uw bestanden.’ De bedragen dienen via bitcoin of vergelijkbare diensten te worden betaald, zodat criminelen niet traceerbaar zijn en toch hun geld kunnen vangen.
Je beschermt jezelf en je bedrijf dus niet alleen meer met dure apparatuur en software maar ook voornamelijk met communicatie. Vandaar ook dat ICT een apart hoofdstuk heeft gekregen in mijn boek. Lees hier meer online hoofdstukinspiratie over het hoofdstuk ICT>
Bestel ook mijn boek Reset!
[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Hoe veilig is jouw organisatie?
Hoe meer we samenwerken, hoe meer data we uitwisselen. Of we dat veilig doen is de vraag stelt Kevin Mitnick in mijn boek Reset! Hij vervolgt: ‘Social engineering is nog steeds de makkelijkste manier om bedrijven binnen te komen. Stel dat ik een lek moet zoeken voor een bedrijf dat via een partnermodel zakendoet. Dan belt iemand van mijn team naar hun publieke servicedesk. Die vertelt dat de producten van dit bedrijf goed bij zijn onderneming passen en dat hij geïnteresseerd is om partner te worden. Allereerst dient hij dan een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen (een non-disclosure agreement of NDA) die per e-mail wordt verstuurd. Vervolgens mailt hij wat heen en weer met het bedrijf over clausules in de NDA waar hij het niet mee eens is. Door deze communicatie bouwt hij een soort vertrouwensband op, zelfs als het gaat om mailen over onjuistheden.’ Het complete verhaal lees je in het boek zelf.
Dus zelfs organisaties die miljoenen aan beveiliging uitgeven, kunnen risico lopen door hun eigen medewerkers, die zich van geen kwaad bewust zijn als ze in trucjes trappen die er normaal uitzien. Hoe zit dit bij jouw organisatie?’
Enkele TIPS die je terug kunt vinden in het boek
- Back-up! Zorg ervoor dat je je gegevens terug kunt halen, zodat ransomware ze niet voor eeuwig kan vernietigen. Je kunt het best twee back-ups maken: een die je opslaat in de cloud en een die je opslaat op een fysiek product, zoals een draagbare harde schrijf.
- Gebruik goede antivirussoftware en houd deze up-to-date.
- Vertrouw niemand. Letterlijk. Elk account kan gehackt worden. Check de links en open nooit een bijlage die ge-e-maild is door iemand die je niet kent.
- Als je een onbekend of kwaadaardig proces op je device ontdekt, disconnect het dan direct van internet of andere netwerkconnecties. Dit voorkomt dat de infectie zich zal verspreiden.
- Stel direct twee factor authenticatie in. Je leest hier in detail hoe je dat kunt instellen.
Andere berichten:
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
Neem contact op
De Podcast die bij deze blog hoort: Reset! de peilingen voor jezelf!
Interesse in de andere Podcasts? Iedere week publiceer ik een nieuwe inspirerende podcast. Klik hier om naar de Podcast pagina te gaan en om je te abonneren via iTunes, Android of Windows.
Sorry, the comment form is closed at this time.