Koedijk

Waar komt de naam Koedijk vandaan? Het is een dorp in de gemeenten Langedijk en Alkmaar. Deze dorpen bevinden zich in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De oorspronkelijke kern bestaat uit een circa vier kilometer lange lintbebouwing langs het Noordhollands kanaal. Op Wikipedia valt onder andere het onderstaande te lezen over Koedijk.

Voor 1324 komt de naam Koedijk nergens voor. Het gebied van de latere gemeenten Koedijk en Sint Pancras was het rechtsgebied van het dorp Vronen. De grenzen waren identiek aan die op de kaart uit de Historische Gemeente Atlas van Nederland, J. Kuyper 1865-1870 (zie afbeelding). Het noordelijkste deel van Koedijk behoorde op die kaart toe aan de gemeente Oudkarspel. Dat moet rond 1300 ook zo zijn geweest.

Uit twee oorkonden uit 1324 blijkt dat de oorspronkelijke bevolking van Vronen, in opdracht van graaf Willem III, zich aan de Coedijc had gevestigd. Op kosten van de graaf werd daar een kerk voor hen gebouwd.

 

Coedijc

De Coedijc was de dijk die Vrone aan de westzijde beschermde tegen het water van de Rekere, een getijdenstroom die ongeveer liep waar nu het Noordhollandsch Kanaal ligt.

Het oude dorp Vronen was helemaal verlaten: de bewoning was noodgedwongen, door verwoesting bij de veldslag tussen West-Friesland en Holland, verplaatst naar de Coedijc. Het oude gebied van Vrone behoorde vanaf dat moment toe aan de nieuwe parochie Koedijk.

Ooit bezat het dorp een korenmolen, genaamd De Koe. In 2009 is een nieuwe korenmolen aan de Kanaaldijk voltooid. Deze korenmolen draagt de naam De Gouden Engel. Aan de Helderseweg, net even voorbij de Koedijkervlotbrug staat nog een molen. Dit is een poldermolen die de naam Sluismolen draagt en staat langs het Noordhollandsch Kanaal. De molen staat in het deel van het dorp dat tegenwoordig formeel tot de stad Alkmaar wordt gerekend, tot 1972 viel dat deel dan weer onder het grondgebied van de gemeente Bergen. (bron: Wikipedia).

 

Het jaar 1972

Ik vind het leuk om te noemen dat het dorp tot mijn geboortejaar (1972) een zelfstandige gemeente was. Op 1 oktober 1972 is de gemeente Koedijk opgegaan in de gemeenten Alkmaar en Sint Pancras. Koedijk ligt vandaag de dag voor een groot deel aan Alkmaar vast.

 

Sportverenigingen

Er zijn veel sportverenigingen in het dorp. De Koedijker tennisvereniging en de omnisportvereniging SV Koedijk bijvoorbeeld. Laatstgenoemde is uitgegroeid tot één van de grootste verenigingen in de provincie Noord-Holland. Op de website van SVkoedijk valt te lezen dat de vereniging in het jaar 2000 70 jaar bestond. Daarvan zijn een aantal filmpjes gemaakt waaronder de onderstaande. Dat filmpje werd speciaal gemaakt ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan.

Wie zijn er geboren?

In de plaats koedijk zijn diverse bekende Nederlanders geboren.

  • Jan Buiskool. Hij was jurist en politicus (15 september 1899 – 1960)
  • Michael Kaatee. Een Nederlands langebaanschaatser (12 januari 1986)
  • Koen Verweij. Een Nederlands langebaanschaatser en skileraar (26 augustus 1990)

 

Boek

Het jaar 2017  is een bijzonder jaar voor mij, omdat mijn boek Reset! de 9 stappen om in beweging te komen is verschenen. Je kunt Een boek over samenwerken, organisaties en het welbevinden van mensen. Waarom kunnen sommige organisaties moeiteloos anticiperen op veranderingen, terwijl in andere organisaties de managers nauwelijks kunnen uitleggen waar hun bedrijf voor staat? En waarom regeert angst zo vaak binnen organisaties? Raken we de weg kwijt door alle wijzigingen en processen? Het is tijd voor een RESET!

[bol_product_links block_id=”bol_58d38aa09c39d_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Mocht je meer informatie hebben voor deze pagina dan zou ik het leuk vinden wanneer je contact met mij opneemt. Vul het contactformulier in en laat weten wat jij vindt dat ik kan toevoegen aan deze pagina.

Bestel nu het boek:

RESET! De 9 stappen om in beweging te komen

Send this to a friend