Digitale detox voor de 13e keer

In 2017 een digitale detox voor de 13e keer

 

 

Dit artikel schreef ik op 13 juli 2017 over de digitale detox die ik jaarlijks onderneem. Een digitale detox voor ons gehele gezin is iets waar ik jaarlijks naar uitkijk. Dit is het moment dat ik voor de 13e keer ga beginnen aan mijn digitaledetoxperiode!

2004 was de eerste keer! Ook het jaar dat ik vier weken vrij nam én voor het eerst volledig offline ging. Dit was mijn eerste digitaledetoxexperiment. Offline gaan betekende dat mijn telefoon uitging. Ik zou geen telefoontjes plegen of aannemen en geen sms’jes en e-mail lezen of versturen, andere appjes hadden we nog niet. Ook dit had ik keurig aangekondigd in de organisatie. Ik gaf alleen mijn direct leidinggevende een noodnummer. Helaas werd ik die vakantie nog best vaak door mijn leidinggevende gestoord. Ik kwam erachter dat dit in veel gevallen aan mijzelf te wijten was. Ik had kwalitatief niet goed overgedragen, was niet 100% duidelijk in mijn out of office reply en de stap was te groot voor de organisatie. Je leest dit uitgebreid in mijn boek Reset!

 

Terug van vakantie

Terug van vakantie trof ik bijna tienduizend mailtjes in mijn inbox aan. Daarom besloot ik mijn tweede experiment uit te voeren. Ik verplaatste álle e-mail in een apart mapje en keek er niet meer naar om. Zo begon ik met een lege inbox in plaats van duizenden e-mails te moeten verwerken na mijn welverdiende vakantie. Nadien heb ik ongeveer twintig telefoontjes ontvangen, waarvan een handvol daadwerkelijk belangrijke zaken betroffen. Hier heb ik mijn excuses voor aangeboden. Ik heb uitgelegd waar ik mee bezig was en … tot mijn verbazing reageerde niemand negatief. Sterker nog: sommigen volgden mijn voorbeeld. Op een andere manier omgaan met mijn mail leidde er namelijk toe dat ik meer aandacht kon besteden aan andere zaken. Dankzij die digitale detox draaien mijn vakanties nu echt om rust, ontspanning en mensen ontmoeten. Dit geeft energie!

Reset! boeken ‘cadeau’ voor jouw gehele team?

Omdat het vakantie is heb ik een leuke aanbieding voor je. Je kunt jouw gehele afdeling (tot maximaal 35 collega’s)  verrassen met mijn boek Reset! Of je geeft het ze als cadeau om te lezen op vakantie, of als cadeau wanneer ze van vakantie terug zijn. Je bestelling is binnen 48 uur bezorgd zonder verzendkosten en check hier voor de spelregels!

Rust in mijn hoofd

Vandaag de dag zijn we ‘always connected’. Zoals Nicholas Carr in zijn boek The Swallows als voorbeeld noemde: “Probeer eens een kruiswoordpuzzel te maken terwijl je een boek leest, dat is wat Internet met ons doet.”  Carr zegt ook terecht dat internet gebaseerd is op interruptie en de wijze waarop mensen met informatie omgaan drastisch verandert.

Na ‘The Swallows’ was het voor mij volledig duidelijk waarom ik al in 2004 intuïtief de juiste beslissing nam. Tegen alle groepsdruk in! Iedereen vroeg me om maar alsjeblieft bereikbaar te blijven.

Energie en aandacht voor jezelf

Aandacht voor jezelf is belangrijk. De afgelopen twee jaar heb ik als eigen ondernemer een stuk minder declarabele opdrachten gedaan, om meer aandacht te geven aan mijzelf. In die periode heb ik ook het boek Reset! geschreven dat de nummer 1 positie heeft bereikt bij managementboek en zelfs in de top 15 best verkochte boeken aldaar staat. Daar ben ik trots op. Ik heb de knop echt omgezet en dat gaf twijfels. Twijfels in maart 2017 toen ik weer bijna vanaf nul mijn business moest gaan bouwen. Wat er toen gebeurde was een cadeau. Het boek steeg snel naar nummer 1, veel bedrijven benaderen mij met lezingen en nieuwe samenwerkingen dienden zich aan.

TIP: pas op voor Ransomware besmetting tijdens je vakantie in 2017 en kijk deze video

 

Strategische samenwerking

Als ik terugkijk op mijn tijd bij Nokia denk ik met veel warmte aan het stimuleren tot samenwerken van medewerkers met alle partners, door met een gemeenschappelijk doel aandacht te hebben voor de klant. Ik heb besloten dat ik mijn business wezenlijk anders wil inrichten. Voor mensen en bedrijven die echt willen veranderen en niet meer voor bedrijven die een quick-fix wensen.

In 2007 besloot ik voor minimaal tien jaar zelfstandig ondernemer te worden, tot de kinderen klaar waren met de basisschool. Het reizen brak me op en ik wilde meer tijd vrij maken voor mijn vrouw en drie kleine kinderen. Mijn eerste klanten waren Ziggo en Vodafone. Ziggo was destijds aan het fuseren en ik heb toen gewerkt voor de directeur Business-to-Business om Ziggo Zakelijk op de rit te krijgen. Je raadt het al, dit jaar is het 10 jaar later, we zijn beland in 2017. Maar wat nu?

Het is tijd voor een Reset!

Als een computer of telefoon het niet goed doet, zet je hem uit en opnieuw aan. Het boek Reset dat ik dit jaar heb gepubliceerd helpt organisaties, teams en mensen om de knop om te zetten. De afgelopen twintig jaar van mijn carrière viel me namelijk één aspect telkens op: hoe we met elkaar samenwerken en communiceren is voor verbetering vatbaar. Tijd voor een reset, zodat we opnieuw verbinding met elkaar kunnen maken. Het is tijd voor menselijk leiderschap!

Ik heb Reset! voor jou geschreven. Om je te inspireren. Om je te activeren. De negen hoofdstukken zorgen samen voor een gegarandeerde wake-upcall. Sommige voorbeelden of theorieën zijn misschien niet heel recent, maar het gaat erom dat ze relevant voor je zijn. Geldt het voorbeeld nog steeds voor jou of in jouw organisatie? Kom in beweging! (En wil je er meer over lezen? Kijk dan achterin bij de bronnen.) Je kunt elk hoofdstuk zien als een snoepwinkel, waaruit jij kunt meepikken wat jij het lekkerst vindt. Kies de negen stappen die bij jou passen en reset!

Nieuwe diensten en nieuwe samenwerking

Zoals je wellicht weet ondersteun ik vele organisaties bij digitale transformatie en interne en externe communicatie door het geven van inspirerende lezingen, workshops en advies. Daarbij zet ik de medewerkers in hun kracht en geef ik heldere (en soms pijnlijke) verbeteringsadviezen naar het directeteam of de Raad van Advies. Vaak moet het roer nu echt eens om. Bij het opnieuw starten van mijn business heb ik de wens om nieuwe opdrachten binnen te halen en organisaties en instellingen in contact te komen:

  1. Lezingen, inspiratiesessies en workshops die je hier kunt vinden.
  2. Door middel van het samen met anderen organiseren van evenementen, kijk bijvoorbeeld naar dit voorbeeld in Curacao.
  3. Het aanbieden van (internationale) masterclasses, die je hier kunt vinden.
  4. Het aangaan van strategische partnerships met enkele ondernemingen.
  5. Koop mijn boek Reset! voor je team (max. 35 stuks) en neem het mee op vakantie. Boek je een lezing en overleg je de factuur van managementboek dan krijg je dat aan korting op mijn lezingtarief. Zo zou je kunnen zeggen dat je maximaal 35 boeken kosteloos ontvangt! Geldig voor aankopen en geboekte lezingen tot en met 31 augustus 2018.

 

BOEK NU EEN LEZING

 

 

Digitale detox voor de 13e keer is weer spannend! Doe je mee? #resetthebook Click to Tweet

 

Doe je mee? Vertel het wel aan anderen…

Sommige mensen zullen denken: “Wat is er met hem of haar aan de hand?” Voordat je jouw digitale detox periode start adviseer ik je wel om duidelijk naar je omgeving te zijn. Zeg waarom je het doet, leg uit dat je écht niet bereikbaar bent en geniet met volle teugen. Ik kan me herinneren dat ik in 2004 toch even snel iemand wilde bellen of toch even mijn mail wilde checken, maar ik deed dat niet. Het gevoel verdween pas na een week tot anderhalve week. Nu in 2017, met al die honderden apps, zal het alleen nog maar moeilijker zijn. Toch even snel checken is er niet meer bij, wees sterk!

 

Enkele tips

Buiten de digitale detox periode is het ook belangrijk regelmatig af te kicken van de connecties met het internet.

  • Begin de dag met rek- en strekoefeningen.
  • Zonder je per dag minimaal 5 minuten af (ga bijvoorbeeld op je werk eens heerlijk uit het raam kijken zonder er iets bij te bedenken). Hierdoor word ik creatiever, denk ik minder oppervlakkig, blijf ik relaxed en krijgt stress geen toegang tot me.
  • Laat je niet langer afleiden door appjes en e-mails. FOCUS!
  • Maak meer gebruik van Skype / Facetime / ooVoo en stap minder in de auto.
  • Neem contact me mij op wanneer je na de vakantie minder e-mail en meetings in he bedrijf wenst.

 

Laatste berichten

3d-cover-boek

 

MAAK JE KEUZE:

IK HEB INTERESSE IN EEN LEZING

 

IK KOOP HET BOEK NU
Snel contact opnemen? Vul onderstaand formulier in en druk op verzenden

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.