Pesten op de werkplek

Ik wordt dagelijks gepest bij mijn huidige werkgever

Ongewenst gedrag op de werkplek

 

Ongewenst gedrag vindt overal plaats, het is niet sectorgebonden. In Nederland wordt op de werkvloer 1 op de 6 werknemers gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd. Dit zijn maar liefst 1,2 miljoen mensen. En ja, ik weet het, ‘het is ik word’:-) Ook mensen minder bekwaam zijn in het schrijven van een taal, daar hebben velen direct een oordeel over klaar…

Intimidatie, discriminatie en pesten

Van alle werknemers heeft 11,1% te maken met intimidatie, 8% met pesten, 4,7% met discriminatie, 1,8% met seksuele intimidatie en 0,4% met lichamelijk geweld. Sommige medewerkers melden zelfs last te hebben van meerdere vormen van dit ongewenste gedrag tegelijkertijd. Van geluk op de werkvloer kan dan geen sprake meer zijn. Ongewenst gedrag heeft immers een directe impact op de sfeer, de betrokkenheid en de productiviteit.

Tijd voor een Reset!

In 2017 publiceerde ik mijn eerste boek Reset! Trots ben ik dat zoveel mensen dit lezen in Nederland en op de ABC-Eilanden. Over samenwerken, interne- en externe communicatie, Cybersecurity, vriendelijk zijn voor elkaar, zelfsturing en wellbeing. Maar ook aandacht voor zaken als het belang van het hebben van een veilig basis in de organisatie waar een eind moet komen aan ongewenst gedrag en leidinggevenden die een dubieuze rol spelen in het uitvoeren van hun job.

Je kunt het aanschaffen door hieronder op bestellen te drukken. Het wordt dan gratis verzonden! En koop je er 30 om met je collega’s te delen dan geeft Managementboek je maar liefst 10% korting! Tekst gaat onder nog verder.

Reset wederom op nummer 1

Financiële gevolgen en reputatie

Naast de impact op het slachtoffer heeft ongewenst gedrag, zoals pesten, ook financiële gevolgen. Een slachtoffer van ongewenst gedrag neemt gemiddeld 7 extra verzuimdagen op per jaar, met als totale kostenpost 1,7 miljard euro op landelijk niveau. Bovendien zal het de beeldvorming over de werkgever op zijn zachtst gezegd geen goed doen.

Wat is pesten?

Wees alert op ongewenst gedrag. Soms lijkt een opmerking of handeling zó onschuldig, maar kan deze voor een persoon de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een bepaalde collega nooit meevragen naar een borrel;
 • het sturen van rare foto’s naar je collega’s;
 • grappige opmerkingen’ maken in appgroepjes;

 

 • iemand uit een appgroepje gooien;
 • collega’s negeren tijdens de pauze in de kantine;
 • suggereren naar een medewerker dat hij een verhouding heeft met de baas;
 • dezelfde medewerker regelmatig afkappen bij vergaderingen (bijvoorbeeld een junior medewerker, die eerst zijn plaats moet leren kennen);
 • in het openbaar lullige opmerking maken tegen een medewerker die per ongeluk iets fout heeft gedaan.

Reset the Workplace Masterclass!

Samen met collega Annemieke heb ik een masterclass ontwikkeld die aansluit bij het boek. We moeten een andere richting inslaan, terug naar de basis. Veel kan veel efficiënter en minder stressvol! Tijdens de 5-uur durende Energize Yourself! Training geef ik samen met Annemieke de medewerkers een dosis inspiratie en activatie tot de benodigde RESET! Neem contact op bij interesse.

Wat zijn de kernwaarden, missie en visie van de organisatie? Hoe kunnen we efficiënt communiceren en samenwerken? Wat is het belang van persoonlijke vitaliteit en een goede nachtrust? Met concrete tips leren medewerkers meer energie over te houden, betere prestaties te leveren en vitaler in het leven te staan. Ook is er aandacht voor Cyber Security op de werkplek, want digitaal vitaal blijven is ook van levensbelang.

We geven deze masterclass InCompany (taal: Engels of Nederlands). We richten ons met name op organisaties tot 350 medewerkers, omdat we die binnen twee weken geheel hebben getraind. Door in groepen van maximaal 30 medewerkers te trainen bereiken we een resultaat dat u nog niet eerder heeft gezien.

Medewerkers maken een persoonlijk actieplan voor het vervolg na de Energize Yourself! Training om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen en te borgen en ontvangen het boek RESET! zodat men ook daadwerkelijk een dag na de masterclass iets concreet oppakt.

KOOP HET BOEK RESET!

Inspiratie nodig?

Interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting, afdelingsoverleg of in je bedrijf? Stuur mij een WhatsApp bij interesse en ik neem binnen twee dagen persoonlijk contact met je op. Ben je werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao. Ik ben er weer vanaf 26 februari 2019 tot en met 26 maart 2019 voor (Incompany) trainingen, workshops en advieswerkzaamheden.

Contact met Erik Jan Koedijk

Neem contact op met Erik Jan

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

  Tenslotte

  Grappen maken over taalfouten die een collega maakt in plaats van hem of haar te helpen is ook niet tof. Wat dacht jij toen je ‘Ik wordt..’ in de titel van dit blog las?

   

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.