Het internet bestaat 50 jaar – tips om het veilig te houden

50 jaar Internet – hou het veilig

Op 29 oktober 1969 werd de eerste boodschap verstuurd met het ARPAnet, de voorloper van Internet. De reden voor de oprichting van het ARPANET was een economische: computers waren duur, dus was het voordelig als onderzoeksinstituten, die aan projecten werkten met een militair doel, elkaars apparatuur konden delen. Er wordt wel beweerd dat het ARPANET bedoeld was als communicatienetwerk in tijden van kernoorlog, maar dit is een populair geworden misvatting. (bron: Wikipedia).

Internet is overal

Internet is overal en daarmee is de vraag inmiddels niet meer of, maar wanneer jouw organisatie zal worden gehackt of misschien jouw identiteit wordt gestolen. En daarmee komen vragen naar voren zoals: heb je een plan klaarliggen? En binnen organisaties is de vraag: wat is de rolverdeling intern als het zover is? Hoe vaak stel je bestanden veilig en worden die wel op een juiste wijze veilig gesteld? Maar heel belangrijk: hoe voorkom je dat dit gebeurt.

Bewust worden is niet genoeg; tijd voor een RESET!

Ik spreek regelmatig op seminars of bijvoorbeeld tijdens klantendagen over het onderwerp internetveiligheid. Ook wel cybercrime of cybersecurity awareness genoemd. Dan hoor ik helaas ook vaak: ‘de medewerker is de zwakste schakel’. Dit is absolute onzin! De medewerker kan zichzelf en (daarmee) de organisatie juist weerbaar maken tegen gevaren. Dit is geen rol voor alleen een ICT afdeling. Er is dus snelle actie nodig. Bewegen van vage intenties naar concrete acties. En de medewerker laten begrijpen wat exact zijn of haar rol is. Maar hoe doe je dat?

OFFERTE AANVRAGEN

Concrete actie

Een concrete actie kan zijn om mij binnen jouw organisatie een masterclass te laten organiseren. Ik ben sinds 1992 online en met internet(beveiliging) bezig. Ik communiceer op een toegankelijke manier en spreek vanuit meer dan 25 jaar praktijkervaring. Ook op het gebied van lezingen en workshops heb ik ruime ervaring op mogen doen. Zo geef ik bijvoorbeeld sinds 2005 openbare lezingen over dit onderwerp en over hoe organisaties nu effectiever medewerkers kunnen laten samenwerken.

Aan boord

Uiteraard heb je mij niet nodig voor concrete tips. Daarom schrijf ik hieronder alvast een aantal tips waardoor jij direct meer weerbaar wordt! Echter: jij en jouw collega’s dienen wel geënthousiasmeerd te worden om meer rondom dit onderwerp met elkaar te bespreken. Hoe samen te werken om het veilig te houden? Helaas heeft bijvoorbeeld de klassieke ICT/medewerker rolverdeling, bangmakerij rondom hackers, verplichte ‘cybervoorlichtingsessies’ (vreselijk woord dat Cyber!) en desinteresse in ICT er denk ik toe geleid dat de medewerker niet snel aan boord komt. Kijk: hier kan ik in beeld komen…

Jij en je collega’s worden door mij op een inspirerende manier meegenomen hoe het nu heeft kunnen komen dat we zo kwetsbaar zijn en hoe we ons (vaak eenvoudig) meer weerbaar kunnen maken thuis en op het werk. Een toegankelijk verhaal zonder bangmakerij met concrete tips en als afsluiting een interactieve quiz waar men leuke prijzen kan winnen! Door medewerkers wordt deze masterclass hoog beoordeeld. Heb je interesse vul je gegevens in of druk op het knopje beneden om mij nu direct een appje te sturen!

Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland

Dit jaar heb ik nog ruimte voor enkele masterclasses binnen organisaties op Aruba, Bonaire, Curaçao of in Nederland. Van 30 oktober tot en met 27 november ben ik wederom op de ABC-eilanden en geef dit keer enkel bedrijfstrainingen op het gebied van samenwerken (met als basis mijn boek Reset!) en masterclasses op het gebied van internet veiliger gebruiken.

 

3 TIPS!

1. Update je computer altijd!

En nog kom ik veel mensen tegen die updates niet doen of uitstellen. Laatst nog een journalist die zei echt geen updates te gaan draaien als hij vlak voor een deadline ‘zo’n pop-up’ krijgt. Ik snap het wel, het is menselijk maar updates zijn er niet voor niets. Vaak dichten ze een nieuw beveiligingslek dat is geconstateerd waardoor kwaadwilligen van alles met jouw smartphone of computer zouden kunnen doen. Zo’n aanval wordt in vaktermen een Zerodayattack genoemd.

 

2. Gebruik wachtwoordzinnen

Gebruik wachtwoordzinnen voor de wachtwoorden die je gebruikt. En voor al je wachtwoorden voeg je bijvoorbeeld aan zo’n zin een variatie toe die je weet te onthouden. Een lange wachtwoordzin is veel veiliger dan een kort wachtwoord met bijzondere tekens. Een voorbeeld van een wachtwoordzin kan bijvoorbeeld zijn: ZeelandIsEenMooieProvincie! Probleem is wel dat sommige website (bijvoorbeeld Wehkamp) nog steeds geen wachtwoorden accepteren die langer zijn dan 20 karakters. Mocht je daar tegenaan lopen, dien er een klacht over in, zo werken we samen om veiliger om te gaan met het Internet.

 

3. Gebruik 2-factor authenticatie

Een 2-factor autenticatoie (two factor authentication in het Engels of ook wel twee stappen authenticatie genoemd) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. De eerste stap is bijvoorbeeld je gebruikersnaam met een wachtwoord en de tweede stap kan zijn dat er een code wordt gestuurd naar jouw smartphone of een authenticatie app zoals Google Authenticator app (Android of Apple).

Inspiratie en vragen jouw organisatie beschermen tegen hackers?

Interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting of afdelingsoverleg? Stuur mij een WhatsApp en we maken een afspraak. Voor de masterclass Cybersecurity is a joint responsibility klik hier om je gegevens in te vullen.

Contact met Erik Jan Koedijk

Mocht je inhoudelijke technische expertise nodig hebben dan verwijs ik altijd door naar cybersecurity bedrijven die toonaangevend zijn in dit vakgebied.

 

Succes met het toepassen van de tips. Heb ik je geïnspireerd en wil je een InCompany Masterclass voor jouw team over digitale transformatie. Neem contact op en vul hieronder je gegevens in of stuur mij een WhatsApp bericht.

Neem contact op met Erik Jan

  Firstname*

  Lastname*

  Organisation

  E-mail*

  Mobile phone number

  Your location*

  Which month do you prefer for your InCompany masterclass?

  Comments

  [/vc_column][/vc_row]

   

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.