Het abrupte einde van mijn digitale detox

 

Zoals je wellicht in mijn boek RESET! hebt gelezen woonde ik in Kudelstaart, een dorp in de buurt van Amsterdam,  toen ik 12 jaar oud was. Dit was de periode dat ik mijn eerste baantje had. Waar velen een krantenwijk hadden, had ik een bloemenwijk. De bloemen kocht ik in bij mijn vader. Hij was internationaal verkoper bij een bedrijf gevestigd bij de bloemenveiling in Aalsmeer. In plaats van er op goed geluk mee langs de deuren te gaan, nam ik volgens een bepaalde methode telefonisch contact op met mensen. Op die wijze kon ik bijna altijd op maat inkopen, hield ik zelden bloemen over en was mijn communicatie destijds ook al hyperpersoonlijk.

 

TIP: Klik hier en speel de gehele maand december de adventskalender quiz!

 

ABRUPT EINDE VAN MIJN 16e DIGITALE DETOX

Ieder jaar schrijf ik na mijn digitale detox een blog, maar dit jaar heb ik er niet eerder dan nu energie voor kunnen vinden. De herinneringen die ik hierboven beschrijf zijn herinneringen aan de liefste man die er op aarde was. Inderdaad was, want mijn beide ouders zijn een aantal maanden geleden kort na elkaar overleden (24 juli en 28 augustus 2020). Op 24 juli kwam er zo een abrupt einde aan mijn 16e digitale detox. Ieder jaar ga ik namelijk zo’n 6 tot 8 weken offline. Terug naar de kern, terug naar de wereld die ik me herinner van toen ik 12 jaar oud was.
 

ALLES ONLINE

Met het plotseling overlijden van mijn moeder in juli kwam ik erachter dat je écht niet meer zonder online kan. Overlijdensakte, contact met bank, notaris, uitvaartbegeleiding, noem maar op. Ik kon dus niet anders dan de digitale detox afbreken en aan de slag. Er brak een periode aan van herinneringen ophalen met mijn broer, alles regelen voor de crematie, heel veel werk bij het leeghalen van het huis en mijn vader, die al een tijdje in een verzorgingshuis woonde, ondersteunen.

VIJF MOOIE WEKEN

Na het overlijden van mijn moeder heb ik mijn werk zo goed als stilgelegd. Ik heb de tijd genomen mijn vader maximaal te ondersteunen. Ik woonde zo ongeveer in het Radisson Hotel, waar het personeel zo lief was! Samen met mijn broer ging ik met pa samen verhalen van vroeger ophalen, toen we vroeger samen naar vliegshows gingen, ja ook die ene keer in Ramstein. Samen vliegtuigen spotten, modelvliegtuigen bouwen en ermee vliegen, en over zijn passie voor de Super Connie. We maakten ook voorzichtig plannen om te kijken of hij zou kunnen verhuizen van het verzorgingshuis in Aalsmeer (waar mijn moeder hem iedere dag opzocht)  naar Zeeland.

DAG PAPA

Toen ik samen met Annemieke van Herk in Rotterdam aan een nieuw initiatief aan het werken was kreeg ik plots een telefoontje uit het verzorgingshuis: “meneer uw vader is zojuist plotseling overleden.” WAT?! Ook mijn vader? Exact vijf weken na het plotseling overlijden van mijn moeder? Ik belde direct mijn broer, die net terug was naar het buitenland nadat we alles hadden geregeld rondom het overlijden van mijn moeder. Hij zat in de laatste dag van zijn quarantaine. Een dag later was hij hier en zijn we gestart om alles te regelen rondom het overlijden van mijn vader. Een prachtig afscheid met uiteraard centraal zijn passie voor de Super Connie.

LIEVE MENSEN, EEN LIEF NETWERK

Ik merkte dat ik in eenzelfde ‘flow’ terecht kwam na het overlijden van mijn beide ouders, als toen ik de LEAP bij de Baak had afgerond en mijn boek RESET! ben gaan schrijven. In die flow ziet je wie de lieve mensen en organisaties om je heen zijn.

“Trust your instincts. Intuition doesn’t lie.”

— Oprah Winfrey

 

NIEUWE AVONTUREN

Na de afgelopen jaren honderden opdrachten (lezingen, adviesopdrachten, workshops) te hebben gedaan, was het begin 2020 weer tijd om te kijken naar waar ik energie van krijg en waar ik van betekenis kan zijn. Ik ben daarom eerst gestart met mensen inspireren. Meer dan duizend mensen woonden de gratis webinars van mijn initiatief Reset the Workplace bij.

Ook dacht ik terug aan de laatste twee bedrijven waar ik als werknemer in dienst was. Dat waren SurfControl en Nokia. Bij beide bedrijven kreeg ik de kans om vanuit de klant te denken en handelen.

Moest ik hiervoor iets buiten de gebaande paden gaan, dan mocht en deed ik dat. Ik kon mijn ondernemerschap kwijt! Met mijn teams bereikte ik daardoor mooie resultaten. Het meest trots ben ik op het feit dat we er bij SurfControl in zijn geslaagd om veel basisscholen in Nederland een pornovrij internet te geven en dat we medewerkers bij bedrijven juist stimuleerden tot het gebruik van het internet in plaats van het te verbieden.

Als ik terugkijk op mijn tijd bij Nokia denk ik met veel warmte aan het stimuleren tot samenwerken van medewerkers met alle partners, door met een gemeenschappelijk doel aandacht te hebben voor de klant. In 2003 lanceerden we in EMEA (Europe, Middle East and Africa) al een loyaliteitsapp en in 2005 lanceerden we diverse succesvolle innovatieve campagnes, waar Second Life en social media een rol in speelden. We waren de tijd ver vooruit en hebben de basis gelegd voor de smartphone van vandaag (helaas).

SAMEN VEILIGER SAMENWERKEN

Kernwoorden in de periode van 1999 tot 2008 die ik boven beschreef waren digitale weerbaarheid en samenwerken. De twee zaken die écht snel nieuwe inzichten kunnen gebruiken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan wat corona in gang heeft gezet, veel wat je nu ziet zal blijvend zijn. Daarom is een grote RESET nodig op het gebied van samenwerken, communicatie en digitale weerbaarheid. Ik heb dan ook besloten dat ik me daar in 2021 volledig op ga richten. Daarover volgende week meer.

HOE JE HACKERS BUITEN DE DEUR KAN HOUDEN

Door te investeren in de weerbaarheid van medewerkers. Zij zijn je sterkste schakel. Zoek je als organisatie een leuke, vlotte en inspirerende webinar van 60 tot 90 minuten? Ik neem je collega’s/medewerkers mee in waarom hackers hacken en hoe je je daar als familie, persoon en medewerker tegen kunt wapenen. Het is interactief en alles behalve saai. De publieke en private organisaties die al hebben deelgenomen aan deze webinar zijn razend enthousiast.

CONTACT?

Heb je interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting, afdelingsoverleg of via een webinar? Stuur mij een WhatsApp of klik hier om je gegevens in te vullen.

Contact met Erik Jan Koedijk

Neem contact op met Erik Jan voor bijvoorbeeld een webinar exclusief voor jouw organisatie!

  Firstname*

  Lastname*

  Organisation

  E-mail*

  Mobile phone number

  Your location*

  Which month do you prefer for your InCompany masterclass?

  Comments

   

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.