Hard optreden en hoge boetes bij online pesten en trollen

 

Ongewenst gedrag vindt overal plaats, het is niet sectorgebonden. In Nederland krijgt 1 op de 6 werknemers te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit zijn maar liefst 1,2 miljoen mensen. Van alle werknemers heeft 11,1% te maken met intimidatie, 8% met pesten, 4,7% met discriminatie, 1,8% met seksuele intimidatie en 0,4% met lichamelijk geweld. Sommige medewerkers melden zelfs last te hebben van meerdere vormen van dit ongewenste gedrag tegelijkertijd. Van geluk op de werkvloer kan dan geen sprake meer zijn. Ongewenst gedrag heeft immers een directe impact op de sfeer, de betrokkenheid en de productiviteit.

 

TIP: Klik hier en speel de gehele maand december de adventskalender quiz!

 

IMPACT

In mijn boek RESET! lees je dat naast de impact op het slachtoffer pesten ook financiële gevolgen heeft. Een slachtoffer van ongewenst gedrag neemt gemiddeld 7 extra verzuimdagen op per jaar, met als totale kostenpost 1,7 miljard euro op landelijk niveau. Bovendien zal het de beeldvorming over de werkgever op zijn zachtst gezegd geen goed doen. Lees verder wat er in Australië onlangs bekend is gemaakt!

BETERE BESCHERMING, EEN WERELDPRIMEUR

Australische volwassenen zullen betere bescherming gaan krijgen tegen online pesten en aanvallen door internettrollen. Dit via een nieuwe voorgestelde overheidswet. Het ontwerp van het wetsvoorstel ‘online veiligheid’ dat woensdag is vrijgegeven, is de eerste wetgeving die het cybermisbruik van volwassenen in de wereld aanpakt, zegt de regering.

DIRECT BEVEL TOT VERWIJDEREN

Wanneer de wet is van kracht gaat kan de Australische eSafety-commissaris bevelen dat beledigend materiaal wordt verwijderd, vooral als online platforms niet tijdig reageren op een legitieme klacht.

“Het internet heeft grote sociale, educatieve en economische voordelen opgeleverd”  – minister van communicatie Paul Fletcher

 

De voorgestelde wetten inzake ‘cybermisbruik volwassenen’ zouden van toepassing zijn op ernstig schadelijke inhoud en “passend” het belang van vrijheid van meningsuiting in balans houden, zei minister Fletcher hetgeen te lezen is in The Canberra Times.

“Net zoals een klein deel van de menselijke interacties offline misgaat, zijn er ook online risico’s.” – minister van van communicatie Paul Fletcher

 

WET VERPLICHT PLATFORM TOT VERWIJDEREN

Volgens de wetgeving wordt van onlineplatforms zoals Twitter en Facebook verwacht dat ze beledigend materiaal verwijderen binnen 24 uur na ontvangst van een kennisgeving van de eSafety-commissaris.

De commissaris zou de macht hebben om personen te ontmaskeren achter anonieme of nepaccounts, die worden gebruikt om anderen te misbruiken of illegale inhoud uit te wisselen en de macht hebben om websites te blokkeren als reacties op een online crises, zoals terroristische aanslagen.

De regering vraagt voor 14 februari volgend jaar om feedback van de gemeenschap over het wetsvoorstel.

BEN JIJ ER EENTJE?

In Reset! heb ik een aantal zaken op een rij gezet om te kijken of jij in de werkomgeving te maken krijgt met pestgedrag of het wellicht zonder dat je het doorhebt aan het uitvoeren bent. Volwassen mensen zijn soms gemeen door te roddelen, mensen buiten te sluiten of ‘grappige opmerkingen’ te maken.

Dit gebeurt ook dikwijls buiten het bedrijf, bijvoorbeeld dat mensen roddelen over mensen van andere bedrijven. Uiteindelijk komt dat altijd uit en kan het buiten persoonlijke schade serieuze schade aan de reputatie van het bedrijf waar de ‘pester / roddelaar’ werkt betrokkenen. Je leest dit in hoofdstuk 7 bij ; ongewenst gedrag op de werkvloer’.

CONTACT?

Heb je interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting, afdelingsoverleg of via een webinar? Stuur mij een WhatsApp of klik hier om je gegevens in te vullen.

Contact met Erik Jan Koedijk

Neem contact op met Erik Jan voor bijvoorbeeld een webinar exclusief voor jouw organisatie!

  Firstname*

  Lastname*

  Organisation

  E-mail*

  Mobile phone number

  Your location*

  Which month do you prefer for your InCompany masterclass?

  Comments

   

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.