Stay positive and read RESET!

Drie tips om te resetten hoe je veilig en gezond blijft samenwerken

 

Ik ben twee keer per jaar een maand op Aruba waar ik voor heel wat lieve Nederlandse en Arubaanse klanten vanaf dit prachtige eiland werk. Trots ook dat mijn boek RESET! hier veel wordt gelezen en er nog steeds veel vraag naar is. Het boek is vandaag de dag denk ik relevanter dan ooit. Ben jij een organisatie en heb je interesse in een InCompany training op het gebied van Cybercrime Awareness, veilig samenwerken tijdens en na Corona of de bekende RESET! masterclass laat het weten en laat jouw gegevens nu achter

Kind aan huis

Ik kom al enkele jaren op de eilanden Aruba, Bonaire, en Curaçao. Voordat Corona zijn intrede deed, was ik hier zelfs twee keer per jaar een kleine maand voor de masterclasses. Hierbij gaf ik trainingen over social media, samenwerken, en het veilig omgaan met het internet of bijvoorbeeld een lezing. Dit combineer ik altijd met het promoten van mijn boek, iets dat ik nu ook weer doe. Het boek is vandaag de dag denk ik relevanter dan ooit. Steeds meer mensen lezen het en afgelopen reis mocht ik minister president Evelyn Wever-Croes en de best graduates van Aruba in ieder geval toevoegen aan de lange lijst met lezers.

Kennis delen met de jeugd

De vorige reis deelde ik mijn kennis met de jeugd door het geven van een aantal lessen op een MAVO hier op Aruba. (lees onder de video verder!)

Cybercrime awareness op Aruba

Op Aruba zet ik mijn expertise ook in voor organisaties door het organiseren van InCompany masterclasses. Interesse, HIER of er nog ruimte is in mijn agenda.

Ben jij een organisatie of een onderwijsinstelling en wil je dat ik mijn volgende reis ook een college of training bij jou geef neem dan contact op!

Samenwerken

Dat de manier waarop we werken en samenwerken is veranderd behoeft geen toelichting. Door Corona dienen we anders samen te werken en hackers leggen de wereld beetje bij beetje plat. Maar hoe ga je daar nu mee om tijdens de pandemie en straks na de pandemie? In dit artikel drie tips hoe je veilig met elkaar samenwerkt. Veilig voor jezelf en je eigen gezondheid, veilig voor anderen en veilig online.

TIP 1 – Zet je angst opzij en check je bronnen

Het zijn moeilijke tijden. Op Aruba en Curaçao gebruikt men Facebook heel veel en intensief. Door de pandemie is het fakenews (nepnieuws) dat verschijnt in Facebook exponentieel gegroeid. Wat is waar en wat is niet waar? (lees verder onder het plaatje).

Het is daarom essentieel zelf bronnen goed te checken voordat je al het nieuws (bijvoorbeeld op Facebook) deelt met je familie en vrienden. Voordat je het weet voert angst namelijk de boventoon en mis je waardevolle dingen die het leven je te bieden heeft. Laat dus nooit iemand op jouw pad komen die jouw verlangen naar succes blokkeert, ook nu niet in deze moeilijke tijd.

 

TIP 2 – Blijf gezond en let op jezelf en je dierbaren!

Ik zal je niet vertellen dat je moet gaan sporten of hoe je moet eten. Met deze tip wil ik jou inspireren om iets bewuster te worden van de manier waarop je jezelf motiveert om aandacht te hebben voor je eigen lichaam! Geef dit ook door aan je dierbaren en hou ze in de gaten…

  1. Kijk een uur voor het slapen geen tv of meer en zet je mobiel uit, zodat je ook je social media en mobiele nieuws stopzet. Het licht van het beeldscherm heeft namelijk effect op melatonine: een hormoon dat je dag-en-nachtritme reguleert.
  2. Ervaar je stress? Haal even rustig adem en neem een pauze.
  3. Houd bij hoeveel keer per dag jij gaat staan. Kom per dag minimaal vijftien keer overeind om minimaal een minuut te staan of te bewegen!
  4. Maak je niet meer druk om dat waar je geen invloed op hebt!
  5. Eet gezond en drink voldoende water.
  6. Herken je interne en externe stressoren en maak een plan. In hoofdstuk 7 van RESET! lees je hier ook meer over.

 

(lees onder verder!)

INTERESSE IN EEN INCOMPANY TRAINING CYBERCRIME AWARENESS OF SAMENWERKEN VOOR JOUW TEAM MET HET BOEK RESET ALS CADEAU? NEEM CONTACT OP EN WE PLANNEN HET IN!

 

TIP 3 – Werk veilig samen

Steeds meer organisaties en mensen thuis worden de dupe van hackers. In de InCompany masterclasses de ik voor organisaties geef laat ik zien hoe de medewerkers de sterkste schakel zijn om de organisatie te beschermen. Doe je niet dan is niet de vraag of de organisatie waarvoor jij werkt wordt gehackt maar wanneer.

Criminelen zitten vaak al maanden binnen

Criminelen zitten soms al maanden in een organisatie binnen. Ze zijn op zoek naar de kroonjuwelen van de organisatie en proberen bestaande back-ups te besmetten. En dan opeens… alles ligt plat of werkt niet meer.

Bescherm jouw identiteit!

Hetzelfde geldt voor de thuisomgeving. Thuis zitten criminelen soms al tijden in je smartphone of computer om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Criminelen worden steeds slimmer en doen er alles aan jouw gegevens te stelen (en wellicht ook jouw identiteit) of jouw bestanden te gijzelen – bijvoorbeeld die mooie foto’s van jouw kinderen en familie – en daar veel geld voor de vragen wanneer je ze terug wilt.

Hieronder enkele tips hoe je ervoor zorgt dat je hackers een stap voor bent!

  1. Activeer tweestapsverificatie. Kortgezegd houdt dit in dat wanneer iemand jouw wachtwoord heeft er nog een extra code nodig is om toegang te krijgen. Omdat dit voor elk kanaal anders werkt heb ik daar speciaal dit bericht voor geschreven.
  2. Gebruik altijd een VPN wanneer je gebruik maakt van WIFI. Helemaal op de ABC-eilanden gebruikt men erg veel de WIFI punten van publieke gelegenheden zoals restaurants, in de buurt van hotels. Maar ook hackers kunnen zo meekijken. Laat je goed voorlichten en gebruik nooit een gratis VPN software uit de bekende dubieuze landen.
  3. Gebruik wachtwoordzinnen voor de wachtwoorden die je gebruikt. En voor al je wachtwoorden voeg je bijvoorbeeld aan zo’n zin een variatie toe die je weet te onthouden. Een lange wachtwoordzin is veel veiliger dan een kort wachtwoord met bijzondere tekens. Een voorbeeld van een wachtwoordzin kan bijvoorbeeld zijn: ArubaIsEenMooieiland! Wil je weten of jouw wachtwoord al is gestolen, lees dan dit artikel dat ik eerder schreef!
  4. Update je computer en smartphone altijd! En nog kom ik veel mensen tegen die updates niet doen of uitstellen. Laatst nog een journalist die zei echt geen updates te gaan draaien als hij vlak voor een deadline ‘zo’n pop-up’ krijgt. Ik snap het wel, het is menselijk maar updates zijn er niet voor niets. Vaak dichten ze een nieuw beveiligingslek dat is geconstateerd waardoor kwaadwilligen van alles met jouw smartphone of computer zouden kunnen doen. Zo’n aanval wordt in vaktermen een Zerodayattack genoemd.

 

Ik kan de tips nog oneindig aanvullen, maar laat het hier nu even bij. Veel succes!

Neem contact op met Erik Jan

Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity en cybercrime bewustwording, neem dan contact op en laat je gegevens hieronder achter. Ik neem dan binnen drie werkdagen contact met je op.

Belangrijk: ik krijg steeds meer aanvragen van (overheids)organisaties binnen hoe zich beter te beschermen tegen digitale criminelen (hackers) of hoe meer weerbaar te worden. Ook van organisaties die denken dat er op dit moment hackers in hun netwerk zitten. Ik beschik in mijn netwerk over de allerbeste cybersecurity specialisten, dus laat mij dit gerust weten en ik neem contact met je op. Grote kans dat we jouw organisatie kunnen helpen.

    Name

    E-mail (*)

    Messaga

     

     

     

     

    incompany training social media en cybersecurity

    Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

    Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity/cybercrime bewustwording, neem dan contact op en laat je gegevens hieronder achter. Ik neem dan binnen drie werkdagen contact met je op.

      Name

      E-mail (*)

      Messaga

       

      Laatste berichten

      No Comments

      Sorry, the comment form is closed at this time.