Digital Detox 2019 levert nieuwe inzichten op

2004 – 2019 – Het 15e jaar digitale detox

 

Vanaf vandaag ben ik weer aanwezig en bereikbaar op Social Media. De afgelopen jaren heb ik beter naar mezelf leren luisteren door mijn digitale detox tijdens de zomervakantie. In 2004 besloot ik voor de eerste keer dat  ik een langs periode geen verbinding wilde hebben met internet. Op 11 juli 2019 startte mijn 15e digitale detox die weer veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Tijdens de vakantie in het buitenland hou ik het nieuws wel bij op een traditionele manier, het kopen van de krant.

Aandacht voor mijn dierbaren

Het hebben van aandacht voor elkaar is cruciaal. Normaal gesproken ben ik zo’n vier dagen per week in een hotel en ben ik twee maanden per jaar aan het werk op de ABC-eilanden. Dit betekent dat wanneer ik thuis ben ik absoluut bereikbaar wil zijn voor mijn gezin. Bereikbaar zijn betekent voor mij dat ik geen ‘smartphone-daddy’ wil zijn. Je weet wel die vaders die je in de Efteling ‘in hun smartphone’ naast hun gezin ziet lopen. Ik breng liever mijn dochter naar muziek en kijk naar haar concerten. In het weekend sta ik vrijwel altijd langs de lijn bij de voetbalwedstrijden van mijn tweeling en oudste zoon en doe ik leuke dingen met mijn gezin.

Aandacht voor mijzelf

Een leven lang leren! Ieder jaar wil ik als ondernemer de tijd nemen iets bij te leren. 2019 (en vooral ook een deel van mijn zomervakantie) stond voor mij in het teken van het afronden van een opleiding tot MfN/ADR mediator. Door het afronden van de volledige basisopleiding tot mediator, ben ik nu opgeleid tot professioneel mediator. Het was een intensief traject waar ik weer leuke mensen heb ontmoet die me weer veel nieuwe waardevolle inzichten hebben gegeven.

Terug aan het werk

Het afronden van 2019 is begonnen. Dit staat voor mij in het teken van een drukke periode met adviesopdrachten, lezingen, workshops en trainingen op het gebied van communicatie, samenwerken en cybersecurity. Heb je interesse om in contact te komen klik dan hier.

In de weken dat ik intussen weer aan het werk ben zijn er mensen die mij hebben benaderd voor vragen over mijn digitale detox ervaringen en hoe ik aankijk tegen die periodes die in nu tussen 2004 en 2019 heb gedaan. Zelfs of ik er een lezing over wil geven. Nooit over nagedacht😊 Wat zijn de verschillen? Wat heeft het mij gebracht? Ook verschillende mensen die zó zijn geïnspireerd dat ze het zelf direct zijn gaan proberen in de vorm van wekenlang offline gaan of om te herijken of hetgeen dat ze nu doen ook hetgeen is dat waarde toevoegt aan de maatschappij en henzelf. Dat raakt me en stimuleert mij ervaringen als deze te blijven delen!

Waarom ook jij een digitale detox?

De voordelen lees je ook terug in Reset, denk aan:

 1. Beter voor je lichaam!
 2. Rust in je hoofd!
 3. Je slaapt beter!
 4. Meer plezier en genieten van je omgeving (meer aandacht)!
 5. Oprechter voor je collega’s (het van afstand vanaf de bar reageren op e-mails leidt vaak tot verkeerde beslissingen)!
 6. Jezelf de spiegel voorhouden in hoeverre en hoe ernstig je last hebt van FOMO, lees hieronder!

 

Reset van Erik Jan Koedijk eenn van de best verkochte managementboeken

Waarom terug op Sociale Media?

Wat mij opvalt is dat ik steeds minder zin heb om mijn Social Media kanalen bij te werken. Ik word Facebook, Twitter, LinkedIn en ook WhatsApp moe. Waarom gebruik ik het dan? Antwoord: onder andere om kennis en artikelen zoals deze te delen met jou, informatie op te doen en het levert mij ook business op. Ik ga de komende 12 maanden gebruiken om te kijken met welke kanalen ik ga stoppen, want het maakt me regelmatig onrustig. Ik ben al begonnen om alle notificaties uit te schakelen.

Rust

Ik denk dat de rust die je krijgt bij offline zijn echt nodig is. In 2012 verscheen een artikel op Harvard Business Review over een onderzoek waarmee werd aangetoond dat het gevoel dat ontstaat binnen social media (dus ook b.v. WhatsApp), zo belonend kan zijn dat je het besef van tijd kwijtraakt. Er wordt een goed gevoel in de hersenen geactiveerd, er komt dopamine vrij. Het voelt heerlijk om antwoord te ontvangen en te geven in de vorm van een like, retweet, share of bericht. Dit gevoel wordt normaal gesproken in verband gebracht met seks, geld en eten.

Connectiviteitsverslaving van de manager

Steeds meer medewerkers worden ziek, of hebben weinig tot geen plezier meer in het werk. Veelal zit de ‘always on’ in de cultuur van de organisatie. Denk aan frustratie over computersystemen, eindeloze meetings, e-mails en whatsapps. Er is niet doorheen te komen. Ook zijn er managers die maar blijven mailen en app-en. Mocht je een manager hebben met een ‘always on’ mentaliteit dan kan dit de organisatie veel schade brengen. Dit type manager start namelijk op zondagavond een mailstroom richting de organisatie. Zo’n mail die bijvoorbeeld door de medewerker (die op de bank zit met de familie) wordt gelezen start dan al de werkweek met de vaak bijbehorende spannende, frustrerende of schadelijke stress.

Heb jij een connectiviteitsverslaving? 

Meer dan tweehonderd keer per dag op je smartphone kijken, ’s nachts je wekker zetten om te kijken of er een nieuw bericht op social media is binnengekomen … Zijn we bang geworden om buitengesloten te worden? Het lijkt er wel op, want de fear of missing out (FoMO) is inmiddels een wijdverspreid begrip. Het is het beste te omschrijven als een angst om iets leuks of belangrijks te missen. Social media en de mobiele revolutie zijn veroorzaker van de groei van FOMO.

Tips om FoMo te voorkomen en genezen:

 • Bekijk de statusupdates op social media vanuit een breder perspectief. Achter de bewerkte foto’s met een filter zit een heel leven, inclusief slechte dagen en problemen.
 • Besteed minder tijd online. Gebruik apps als Stayfocused en Rescue Time om in te zien hoeveel tijd je op bepaalde websites doorbrengt en stel een maximum in.
 • Neem tijd voor jezelf.

 

Ben je op zoek naar meer tips of benieuwd of je zelf ‘last’ hebt van FoMO? Doe de gratis test die ik heb gemaakt!

Interesse in een inCompany training of lezing? Neem contact op:

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.