De digitale detox van 2019 is begonnen

DIGITALE DETOX 2019 – voor de 15e keer

‘Probeer eens een kruiswoordpuzzel te maken terwijl je een boek leest, dat is wat internet met ons doet,’ schrijft Nicholas Carr in zijn boek The Swallows. Net als vele anderen, was ik voorheen altijd connected. Ik reisde toen ik voor SurfControl en Nokia werkt van land naar land, terwijl ik ondertussen telkens aan het heen-en-weermailen was. Ik wilde de (interne) klant immers inspireren en activeren. Nu ik erop terugkijk, had ik geen tijd voor mezelf en mijn dierbaren. Geen minuut.

De eerste keer

2004 was het jaar dat ik vier weken vrij nam én voor het eerst volledig offline ging. Dit was mijn eerste digitaledetoxexperiment. Offline gaan betekende dat mijn telefoon uitging. Ik zou geen telefoontjes plegen of aannemen en geen sms’jes en e-mail lezen of versturen. Ook dit had ik keurig aangekondigd in de organisatie. Ik gaf alleen mijn direct leidinggevende een noodnummer. Helaas werd ik die vakantie nog best vaak door mijn leidinggevende gestoord. Ik kwam erachter dat dit in veel gevallen aan mijzelf te wijten was. Ik had kwalitatief niet goed overgedragen, was niet 100% duidelijk in mijn out of office reply en de stap was te groot voor de organisatie.

Experiment

Terug van vakantie trof ik bijna tienduizend mailtjes in mijn inbox aan. Daarom besloot ik mijn tweede experiment uit te voeren. Ik verplaatste álle e-mail in een apart mapje en keek er niet meer naar om. Zo begon ik met een lege inbox in plaats van duizenden e-mails te moeten verwerken na mijn welverdiende vakantie. Nadien heb ik ongeveer twintig telefoontjes ontvangen, waarvan een handvol daadwerkelijk belangrijke zaken betroffen. Hier heb ik mijn excuses voor aangeboden. Ik heb uitgelegd waar ik mee bezig was en … tot mijn verbazing reageerde niemand negatief. Sterker nog: sommigen volgden mijn voorbeeld. Op een andere manier omgaan met mijn mail leidde er namelijk toe dat ik meer aandacht kon besteden aan andere zaken. Dankzij die digitale detox draaien mijn vakanties nu echt om rust, ontspanning en aandacht voor mijn gezin. Dit geeft energie!

INSPIRERENDE LEZING

 

Een digitale detox werkt niet, of wel?

Dat lees je in veel artikelen online. In mijn geval: onzin! Het werkt voor mij wel. Bijna het gehele jaar sta ik ‘100% aan’ en minimaal vier aaneengesloten weken per jaar heb ik rust nodig. Als ik terugkijk op de eerste keer in 2004 was dat heel onwennig. Het laatste dat ik nu voorlopig online doe is dit artikel publiceren. Dit schrijf ik voor jou. Om jou te inspireren het eens te proberen. Immers: morgen kan alles anders zijn. Geniet met volle teugen, focus op dat wat je hebt en neem tijd voor een Reset! Misschien wel het moment om mijn boek Reset! op vakantie mee te nemen, uit te lezen en na de vakantie een paar dingen totaal anders te doen.

Ga je dan echt niet….

Nee, ik ga echt niet online. Vanaf 10 juli 22.22 uur tot 10 augustus 2019 ben ik offline! Onder ‘online zijn’ versta ik uiteraard ook appen. Net als vroeger heeft de naaste familie het nummer van de locaties waar we verblijven. Dus geen WhatsApp, Signal, Messenger, Facebook, LinkedIn en noem maar op. De komende 30 dagen staat dat uit. Heerlijk toch! Wel heb ik een oude Nokia bij me om in noodgevallen wel te kunnen bellen. Maar ik ga ook die Nokia met rust laten. Deze vakantie gaat de 6820 mee, ken je die nog?

Heb je dan helemaal geen digitale apparatuur mee?

Jazeker wel! Ik neem mijn Ipad mee. Want ook tijdens de vakantie komt er af een toe een idee dat ik op die manier vastleg om later te gebruiken. Echter de momenten dat ik mijn Ipad gebruik zijn schaars. Ik ben zo iemand die weer gezellig ouderwets een krant koopt in de campingwinkel (naast de croissants) om te gaan lezen. Herkenbaar?

Het eerste halfjaar overzien

Voor mij is het moment van afsluiten van het eerste half jaar ook een periode van terugkijken. Terugkijken op een dankbare periode in Nederland en op Aruba en Bonaire. Mooie projecten waarin ik heb samenwerkt met lieve mensen en lezingen voor geweldig publiek. Aandacht binnen projecten voor internet veiligheid, communicatie, samenwerken.

Maar ook opeens bij Bloomberg TV live op zender. Te gek! Deze periode is voorbij gevolgen. Teveel om op te noemen, vandaar een korte impressie in dit filmpje met enkele momenten uit het eerste halfjaar van 2019.

Ontmoeten wij elkaar de tweede helft van 2019?

Vanaf eind augustus 2019 start voor mij de tweede helft van 2019. Een periode waar ik verder zal gaan me diverse projecten voor klanten in Nederland, Aruba en Bonaire. Ik ben erg trots in de samenwerking die de afgelopen jaren is ontstaan op de ABC-eilanden en ik voel me daar dan langzamerhand ook echt thuis. Vanaf eind oktober tot en met eind november 2019 zal ik mijn werkzaamheden verrichten op Aruba en Bonaire. Uiteraard ga ik ook door met het geven van lezingen, bij interesse neem gerust contact op. Onderwerpen met 100% inspiratiegarantie: samenwerken, communicatie, cybersecurity thuis en op het werk en Reset! Connecting People.

RESET! Energize Yourself 2020

Samen met mijn collega Annemieke Deiman (psycholoog en gespecialiseerd in orthomoleculaire voedingsleer en behavioural sleep medicine) organiseer ik masterclasses waarin samenwerken, internetveiligheid en wellbeing voor medewerkers centraal staan. In onderstaand filmpje zie je de ervaringen van de deelnemers en vertellen we meer over de inhoud van de training. Interesse? Klik hier en neem contact op.  (tekst gaat onder verder, ook tips die ik voor je heb)

Organisaties nemen deze trainingen bij ons af om personeel een cadeau te geven en de samenwerking tussen afdelingen en medewerkers te bevorderen. Na de training zal er significant minder e-mail worden gestuurd en zullen meetings efficiënter plaats vinden. Ook hebben we cyberweerbaarheid onderdeel van deze training gemaakt. Dus hoe je thuis en op je werk te beschermen tegen hackers. We nodigen medewerkers ook uit belemmeringen voor optimaal functioneren bespreekbaar te maken, met als resultaat een flinke dosis extra motivatie en energie om met persoonlijke en zakelijke doelen aan de slag te gaan. Interesse? Bekijk bovenstaande ervaringen van deelnemers aan deze nieuwe trainingen en neem contact met mij op.

Algemene tips

 1. Begin de dag met rek- en strekoefeningen.
 2. Zonder je per dag minimaal 5 minuten af (ga bijvoorbeeld op je werk eens heerlijk uit het raam kijken zonder er iets bij te bedenken). Hierdoor word ik creatiever, denk ik minder oppervlakkig, blijf ik relaxed en krijgt stress geen toegang tot me.
 3. Laat je niet langer afleiden door appjes en e-mails. FOCUS!
 4. Maak meer gebruik van Skype / Facetime / ooVoo en stap minder in de auto.
 5. Zet je notificaties van met name app-groepen uit en bepaal zelf wanneer je nieuwe berichten in bepaalde groepen bekijkt.
 6. Verwerk jouw e-mails op drie vaste momenten per dag.
 7. Laat je smartphone tijdens een restaurantbezoek in je tas zitten en leg deze niet op tafel.
 8. Bedenk je iedere keer dat je je kind, kleinkind, geliefde, dierbare op de foto zet voor Social Media wie dit nu graag wil. Jij of degene die op de foto staat? Heb jij wellicht een beetje FOMO? Test het met mijn FOMO-quiz.

 

Digitale Detox tips

Uiteraard is het heel persoonlijk of jou het idee van een digitale detox aanspreekt. Probeer het eens…

 1. Disconnect to reconnect, oftewel: ga af en toe bewust offline. Neem afstand en bedenk waarom je eigenlijk zo vaak je smartphone checkt.
 2. Wees dankbaar voor ‘het gewone’. Vaak zijn dit de kleine dingen waar je niet meer bij stilstaat. Je familie, je vrienden, voetballen met je kinderen op het strand. Stel je voor dat je die dingen morgen verliest. Je zult ze nu extra gaan waarderen en aandacht willen geven.
 3. Draag een ‘gewoon’ horloge.
 4. Communiceer naar je omgeving (vrienden, klanten etc.) wat jouw digitale detox inhoudt. Krijg je reacties, luister dan zonder direct te oordelen.
 5. Ben je voor mensen altijd bereikbaar per e-mail, maak dan een bijzondere out of office. Wil je die van mij weten, stuur een mailtje aan erikjan @ koedijk.com en laat weten wat je ervan vindt.
 6. Neem gezelschapsspelen mee op vakantie en geniet van de mooie momenten met elkaar.
 7. Bespreek met je reisgenoten hoe zij de smartphone gebruiken, of juist niet.
 8. Kun je echt niet zonder je smartphone: zet al je notificaties uit en bepaal zelf wanneer je kijkt.

 

Rest mij jou een geweldige vakantie toe te wensen, ik ben weer online vanaf 10 augustus 2019.

 

Neem contact op met Erik Jan

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

  Laatste berichten

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.