
Adventskalender dag 2 – Juice Jacking
De cybersecurity adventskalender dag 2
2 december: Juice Jacking
Heb jij weleens van Juice Jacking gehoord? Wanneer jouw smartphone onderweg leeg raakt dan houdt de batterij ermee op. Superhandig wanneer je dus op het vliegveld, in de trein of bijvoorbeeld in het warenhuis jouw telefoon kunt opladen. Maar is dat verstandig om gebruik te maken van zo’n USB-oplaadpunt. Het antwoord: nee!
Wat is het?
Juice jacking is niet zo bekend. Onderzoek van Alert Online laat zien dat maar 5% van de Nederlanders er bekend mee is. Bij een USB-oplaadpunt kan men slachtoffer worden van juice jacking doordat de USB-poort gegevens uitleest of malware installeert op de smartphone. Door het direct inpluggen van een USB-kabel in
een openbaar oplaadpunt kan toegang tot een tablet of smartphone ontstaan. Zo kunnen privégegevens worden uitgelezen of kan malware worden geïnstalleerd. Je weet immers niet wat er allemaal ‘achter’ het USB-oplaadpunt zit!
Hoe kan het?
Een USB-poort wordt vaak als oplader gebruikt, maar het is geen stopcontact. In een USB-snoertje van jouw telefoon zitten binnenin vier draadjes. Twee worden er gebruikt voor stroom en twee voor data. Zo kan het technisch ook dat wanneer je jouw smartphone aansluit aan jouw laptop dat je foto’s / bestanden ziet en kunt wijzigen en dat hij ook wordt opgeladen. Wanneer je een vreemde USB-poort gebruikt zoals een USB-oplaadpunt in een warenhuis zou het dus technisch kunnen dat er gegevens uit jouw telefoon worden gehaald of dat kwaadwillenden er malware op installeren.
Hoe groot is de kans?
Er is veel discussie over, bijvoorbeeld hier. Mijn advies aan is om ervan uit te gaan dat dit wel degelijk kan en gebeurt. Nog belangrijker: neem gewoon geen risico, want je kunt je er heel simpel tegen wapenen. Lees maar verder.
Hoe voorkom je dit?
Zorg dat je alleen via jouw eigen apparatuur oplaadt en dat je jouw eigen originele kabel met adapter gebruikt. Daarmee kun je overal veilig opladen, omdat je die direct in het stroomnetwerk prikt. Verder ook nooit vreemde kabels gebruiken en altijd een eigen oplaadaccu gebruiken.
3 december
Op 3 december verschijnt het volgende artikel in de cybersecurityadventskalender reeks. Ik hoop dat je het een leuk initiatief vindt!
Inspiratie en vragen jouw organisatie beschermen tegen hackers?
Een concrete actie kan zijn om mij binnen jouw organisatie een masterclass of inspiratiesessie te laten organiseren. Ik ben sinds 1992 online en met internet(beveiliging) bezig en communiceer op een toegankelijke manier.
Zo geef ik sinds 2005 openbare lezingen over dit onderwerp en over hoe organisaties nu effectiever medewerkers kunnen laten samenwerken. Cybercrime en cybersecurity awareness is daar een onderdeel van. Ik publiceerde in 2017 mijn boek Reset! Het boek wordt vaak als cadeau gegeven aan de medewerkers tijdens een masterclass of inspiratiesessie.
Heb je interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting of afdelingsoverleg? Stuur mij een WhatsApp of klik hier om je gegevens in te vullen.
Laatste berichten
Adventskalender dag 5: Phishing per SMS kost 1 miljoen
5 december 2019Adventskalender dag 2 – Juice Jacking
2 december 2019Adventskalender dag 1 – ARPANET
1 december 2019Het internet bestaat 50 jaar – tips om het veilig te houden
29 oktober 2019EDU-DEX aims for a transparent training & education market
16 september 2019
Sorry, the comment form is closed at this time.