
Adventskalender dag 1 – ARPANET
De cybersecurity adventskalender
Internet is overal
Om maar met de deur in huis te vallen: ik maak me zorgen over de veiligheid van Nederland. Het is zorgwekkend hoe kinderlijk eenvoudig hackers mensen in de maling kunnen nemen en zo een organisatie binnenkomen met alle gevolgen van dien.
UPDATE: KLIK HIER voor de adventskalender quiz van december 2020!
Internet is overal en daarmee is de vraag inmiddels niet meer of, maar wanneer jouw organisatie zal worden gehackt. Of misschien jouw identiteit wordt gestolen. En daarmee komen vragen naar voren zoals: heb je een plan klaarliggen? Binnen organisaties is de vraag: wat is de rolverdeling intern als het zover is? Hoe vaak stel je je bestanden veilig en worden die wel op een juiste wijze veilig gesteld? Maar heel belangrijk: hoe voorkom je dat dit gebeurt?
Daarom heb ik deze cybersecurity adventskalender ontwikkeld. Ik neem jullie een maand lang mee in de wereld van Cybersecurity en Cybercrime bewustwording. Zeg het voort!
1 december: ARPANET – de voorloper van Internet
Op 29 oktober 1969 werd de eerste boodschap verstuurd met het ARPAnet. Dit was de voorloper van Internet. De reden voor de oprichting van het ARPANET was een economische. Computers waren duur, dus was het voordelig als onderzoeksinstituten elkaars apparatuur konden delen. Zij werkten aan projecten met een militair doel, Er wordt wel beweerd dat het ARPANET bedoeld was als communicatienetwerk in tijden van kernoorlog, maar dit is een populair geworden misvatting.
Een groot probleem bij de bouw van ARPANET was dat de computers die verbonden moesten worden zeer verschillend van aard waren. De ontwerpers van ARPANET losten dit op door op iedere netwerklocatie een minicomputer in te zetten als interface message processor (IMP). De IMP kan beschouwd worden als de voorlopers van de huidige routers. Deze haddeb echter de grootte van een koelkast hetgeen klein was vergeleken met de computers van die tijd.
Backbone
ARPANET werd gaandeweg verbonden aan andere netwerken. Het ARPANET werd zo de backbone (“ruggengraat”) van het ARPA Internet. In de jaren tachtig verloor het netwerk zijn militaire functie; voortaan had defensie voor praktische doeleinden een eigen netwerk, MILNET, dat niet rechtstreeks met het internet verbonden was.
Het ARPANET werd in 1988 definitief buiten gebruik gesteld. ARPANET was oorspronkelijk ontwikkeld voor het aanmelden op een andere computer en het verzenden en ontvangen van bestanden tussen computers. Na ingebruikname ontwikkelde een derde toepassing zich heel snel, e-mail. Aanvankelijk vond dit plaats door tekstbestanden op iemands computer te uploaden, maar al snel werden volledige e-mailprogramma’s ontwikkeld.
(bron: Wikipedia).
2 december
Op 2 december verschijnt het volgende artikel in de cybersecurityadventskalender reeks.
Inspiratie en vragen jouw organisatie beschermen tegen hackers?
Een concrete actie kan zijn om mij binnen jouw organisatie een masterclass of inspiratiesessie te laten organiseren. Ik ben sinds 1992 online en met internet(beveiliging) bezig en communiceer op een toegankelijke manier.
Zo geef ik sinds 2005 openbare lezingen over dit onderwerp en over hoe organisaties nu effectiever medewerkers kunnen laten samenwerken. Cybercrime en cybersecurity awareness is daar een onderdeel van. Ik publiceerde in 2017 mijn boek Reset! Het boek wordt vaak als cadeau gegeven aan de medewerkers tijdens een masterclass of inspiratiesessie.
Heb je interesse in inspiratie tijdens je managementmeeting of afdelingsoverleg? Stuur mij een WhatsApp of klik hier om je gegevens in te vullen.
Laatste berichten
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
Sorry, the comment form is closed at this time.