Drankgebruik op het werk in de bouw: aannemer doet oproep aan klant burger
Alcohol op de werkvloer
Zojuist ben ik opgestaan om 06.30, ik verblijf in Noordwijk waar ik werk aan mijn boek. Mijn oog valt op een artikel van nieuwsblad België: ‘Aannemer doet omstreden oproep in brief aan buurtbewoners: ‘Geef mijn werklui geen alcohol’. Het speelt zich allemaal af in het plaatsje Harelbeke in België.
Mijn interesse is gelijk gewekt. Ik wijd immers niet voor niets een heel hoofdstuk aan vitaliteit, voeding en geluk in mijn nieuwe boek RESET! dat uitkomt in december 2016. In dat hoofdstuk komt ook het alcoholgebruik en ongewenst gedrag op de werkvloer als onderwerp aan bod.
De aannemer uit België maakt zich schijnbaar zorgen over het voedingspatroon van zijn medewerkers. Hij schrijft aan buurtbewoners per brief waarin werk aan de weg wordt aangekondigd: ‘Wij vragen u met aandrang om de werknemers geen alcoholische dranken aan te bieden.’
Reacties van instanties
Het interessante vind ik is dat Marc Dillen van de beroepsfederatie laat weten dat het respectloos kan overkomen en aangeeft dat het uiteraard geen kwaad kan op buurtbewoners te vragen om geen alcohol aan werklui te geven. Tegelijkertijd zegt hij ook dat ‘het alcoholprobleem’ allang uit de bouwwereld is verdwenen. Erg benieuwd wat hij dan exact bedoelt met ‘het alcoholprobleem’. Het blijkt namelijk uit onderzoek volgens Securex naar voren te komen, dat er in Belgie 15% van de werknemers teveel alocohol drinkt op het werk. Dat zou dus ook nog steeds in de bouw kunnen zijn.
Drankgebruik op het werk in de bouw. Aannemer doet oproep aan klant burger
Bestel ook mijn boek Reset!
Een stap om in beweging te komen
RESET! gaat over mensen en organisaties in beweging brengen. Ik denk dat deze brief die is verspreid een signaal is van de aannemer, maar ook tegelijkertijd aangeeft wat de problemen zijn die kunnen ontstaan op de werkvloer. De vorm en de formulering is misschien wat knullig, maar het zet wel iets in beweging. Opmerkelijk zijn dan reacties die volgen waarin direct wordt gesteld dat de aannemer dit doet om zich in te dekken. Stefaan Vanthourenhout, nationaal voorzitter ACV Bouw geeft aan ‘Die aannemer schrijft dat uiteraard om zich in te dekken. Er waren inderdaad tijden dat bouwvakkers en wegenwerkers werden volgegoten door de mensen in de straat. Maar dat is gelukkig al een hele tijd geleden, de beroepsernst is veel groter geworden’.
De reactie van de aannemer
Het is dan ook geweldig om de reactie van de aannemer te horen. Die geeft aan de commotie niet zo goed te begrijpen. Hij benadrukt dat er geen enkel probleem is met alcohol bij het personeel. Het zinnetje staat al minstens twintig jaar in zijn brieven die hij gebruikt om werken aan de weg aan te kondigen.
Herkenbaar
Ik vind het onderwerp ‘Alcohol op de werkvloer’ een herkenbaar onderwerp. Toen mijn huis een aantal jaren geleden werd gebouwd, door een groot bekend Nederlands bouwbedrijf, was ik tijdens de bouwwerkzaamheden regelmatig aanwezig. Ook ik besef me dat ik de heren weleens wat te drinken heb aangeboden. Maar de open vraag was altijd ‘heren wilt u iets te drinken’. En dat het antwoord vervolgens vanaf 14.00 uur in de middag door veel bouwmedewerkers het verzoek naar bier was in plaats van gemeentepils kan ik niet ontkennen. Ook in de tijd dat ik bij Nokia werkte en veel reisde werd er best veel alcohol gedronken.
Ik introduceerde in die tijd ook alcoholvrije weken. Puur om in de teams het besef te krijgen dat we samen die pas op de plaats moeten maken. Die pas op de plaats helpt deze aannemer denk ik met dat ene zinnetje. Goed dat dit onderwerp weer bespreekbaar wordt gemaakt.
BRON: Nieuwsblad.be Lees hier het artikel en de bewuste brief
Ben je momenteel je seminar, klantendag, teambuilding, strategiesessie of kick-off. aan het plannen? Ik kom graag langs!
MAAK JE KEUZE:
IK HEB INTERESSE IN EEN LEZINGIK RESERVEER HET BOEK NU
Laatste berichten:
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
Mijn 17e digitale detox in 2021 – Doe je mee?
31 juli 2021
Sorry, the comment form is closed at this time.