Aan de Raad van Commissarissen van Blokker

6 tips voor de Raad van Commissarissen van Blokker Holding

 

Ik ben onderweg van Den Haag naar Zeeland en zie net het item in Eenvandaag . Vandaar vanuit de trein een kort berichtje. Misschien is het bekend dat ik merkfan ben en dit doet best zeer. Mag ik 6 tips aan jullie kwijt, Raad van Commissarissen van Blokker Holding?

Er is een Reset! van Blokker aan de gang, maar door wie, dat is de vraag. Beste Blokker: Reset! en breng hospitality terug in je beleving!

Er komt in de pers steeds meer naar buiten over het mooie merk Blokker. Negatief helaas. Blokker die een vernieuwing was ingeslagen en van wie begin dit jaar, op de dag van mijn boekpresentatie, naar buiten kwam dat de man verantwoordelijk voor vernieuwing ziek thuis zit, wanneer ik de media mag geloven. Vandaag een bericht van Eenvandaag met nogal opmerkelijke uitspraken van de directie. Uitspraken die ik niet ga herhalen, want dat brengt nog meer negativiteit.

Heeft Blokker geluisterd naar de werknemers en de klant?

Ik vraag me af of Blokker wel genoeg heeft geluisterd naar de werkvloer en de klant? Zijn mensen op de juiste wijze bevraagd die er al tientallen jaren werken? De mensen zonder dure marketing, sales en retail-woorden, maar met ervaring en hart voor het bedrijf. Mist Blokker niet sinds 2011 met name hospitality en de taal van ‘de gewone mens’ in het DNA? Is er niet teveel een theoretische exercitie met dure marketing, retail en sales woorden uitgevoerd? Waar deze zelfde Raad van Commissarissen gewoon van op de hoogte was en denk ik ook mee akkoord is gegaan.

Hospitality terug in het DNA

Antwoorden weet ik niet, maar ik ben er wel van overtuigd dat dit bedrijf met geen enkele financiële injectie te redden is zonder hospitality terug te brengen in het DNA van de organisatie. Ik mis hospitality online én offline. Hospitality is vooral bekend in de horeca, maar je kunt het toepassen in elke branche, bijvoorbeeld bij Blokker. Maar dan wel in gewone woorden, geloven in je afkomst en ademen door de bloedbanen van je eigen personeel. De aandacht en vriendelijkheid voor de klant zie je tegenwoordig ook digitaal terug. Plaats dan ook meer tweets wanneer je op twitter zit en plaats dan zeker na een dag van vandaag ook een filmpje van de directie op je website. Toon dat je aandacht hebt voor je personeel en de klant. Kom te voorschijn, anders is het net alsof je je verstopt.

Een veilige basis

Een veilige omgeving om te werken en doelen te bereiken binnen de organisatie kan medewerkers de zekerheid geven die ze nodig hebben om met onverwachte veranderingen om te gaan. Juist nu de klant steeds mondiger wordt en een korter lontje krijgt, is het belangrijk dat medewerkers vertrouwen binnen hun team en de organisatie ervaren. Het lijkt vanaf de buitenkant gezien alsof er intern op topniveau zaken spelen die al jaren etteren. Onuitgesproken zaken die nu bijna via de media uitgevochten gaan worden door ‘rapporten die worden gelekt’. Ga alsjeblieft met elkaar in gesprek. Ga niet vechten of vluchten. Op topniveau gebeurt dit helaas te vaak. ‘Wie heeft de langste’ en het personeel en de klant zijn de dupe.  Zie hoofdstuk 4 van mijn boek en deze inspiratie online.

Tekst gaat onder verder!

Bestel nu mijn onlangs gepubliceerde boek Reset!

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 

6 TIPS voor de Raad van Commissarissen

  1. Vorm een band met mensen die er al meer dan 10 jaar werken + roep de hulp in van het publiek en vorm een (nieuwe) Raad van Advies. Dit om mogelijke tunnelvisie te voorkomen. Vraag hen allereerst: waarom zou iemand naar Blokker gaan in 2017 en wat brengt Blokker?
  2. Ga de dialoog aan met het personeel en zet een videoboodschap op de website voor personeel en klanten. Activeer je Social Media kanalen en daar waar je niets doet (zoals twitter) gewoon het account verwijderen. Toon betrokkenheid en geef aandacht.
  3. Put the fish on the table. Je lost problemen niet op door de rotte vis onder tafel te verbergen. Je bent er misschien tijdelijk vanaf, maar uiteindelijk begint hij toch te stinken en dat wordt alleen maar erger… ‘Put the fish on the table!’ zegt Kohlrieser (zie nadere toelichting in mijn boek Reset!) daarom. Bespreek het moeilijke onderwerp wél met elkaar. Maak van je hart geen moordkuil. Timing hierin is cruciaal. Nu zie je dat de media de rotte vis zonder context op straat legt en je kunt jezelf moeilijk verdedigen.
  4. Begrijp wat de oorzaak van het conflict is. Laat de heer van Bohemen in gesprek gaan met de, volgens Eenvandaag, ingehuurde expertise onderneming samen met de nieuw gevormde Raad van Advies. Ik heb wel ideeën concreet hoe je dit het beste aanpakt, maar dit kan pas na advies nummer 3.
  5. Gebruik wederkerigheid. De wet van wederkerigheid is de fundering onder ondernemen en samenwerken. Wat jij iemand anders geeft, krijg je ook weer terug. Geef eens toe en lever in als dat nodig is. Geef bijvoorbeeld toe dat je fout zat en waarom. Daarmee vergroot je de kans dat de ander de volgende keer ook zijn fouten durft toe te geven.
  6. Luister naar mijn nieuwste podcast. Welke lessen kunnen jullie leren van oud mariniers. Deze is denk ik erg toepasselijk. Wellicht met spoed deze training doen? Ik ga met jullie mee:-) Veel luisterplezier!

Tenslotte

Alsjeblieft Raad van Commissarissen van Blokker Holding. De mensen om je heen, dus ook met wie je werkt, zijn bepalend. Wat jullie uitstralen en het management uitstraalt uit al jullie poriën is besmettelijk voor personeel en klant, net als geluk en ongeluk. Doe wat en spreek Nederland toe. Wat gaat er nu met Blokker gebeuren, betrek ons erbij als Nederlanders en we denken graag mee.

Ik beloof jullie. Ik blijf jullie klant! Succes met het redden van arbeidsplaatsen en dit mooie Nederlandse merk!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspiratiemail.

Reset is te koop via BOL.com door hier te klikken of via managementboek door hier te klikken. Lees snel verder en kijk voor meer inspiratie over samenwerken op koedijk.com/samenwerken


[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Andere berichten:

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.