Succesvol met Instagram zijn

5 tips om direct succesvol te zijn met Instagram

Instagram tips voor jou!

 

Net als andere social media kanalen werkt Instagram met algoritmes. Algoritmes zijn een eindige reeds van instructies die vanuit een gegeven begin richting een bepaald doel leiden. Zo heeft Google algoritmes dat websites aan bepaalde kenmerken moeten voldoen zodat die hoger (of juist lager) in de zoekmachine komen te staan. Instagram heeft ook bepaalde regels wanneer je welke profielen te zien krijgt, over welk onderwerp je meer of minder te zien krijgt en zelfs in welke volgorde. Deze algoritmes worden continu aangepast en daarom is het belangrijk dat je regelmatig checkt of wat je doet op social media nog wel actueel is en/of het nog steeds effect heeft.

 


 

Hier zijn 5 tips om direct succesvol te zijn op Instagram.

1. Persoonlijk profiel of business profiel

Een van de instellingen als je een nieuw profiel aanmaakt is de keuze voor een persoonlijk of bedrijfsprofiel. De laatste geeft na verloop van tijd mooie statistieken over je volgers máár het is niet verstandig om dit te doen als je net begint. Als bedrijfsprofiel ben minder zichtbaar in de feed van je volgers. Wellicht dat IG dat doet om je te verleiden om betaalde promotie te gebruiken. Voordat je overstapt naar een bedrijfsprofiel let goed op, want eenmaal overgestapt op een bedrijfsprofiel onthoust IG dit en blijft je vervolgens als bedrijf zien. Advies: begin met een persoonlijk profiel totdat je voor je gevoel genoeg volgers hebt en ga dan pas over op een bedrijfsprofiel. In de social media masterclass kom ik daar indien gewenst op terug.

 

2. Val op met je Instagram feed

Een IG profiel met een duidelijk thema en consequente stijl valt veel meer op dan een allegaartje van foto’s. Bepaal voor jezelf welk kleurenpalet je wilt gebruiken, of je quotes gebruikt en of je die op een bepaalde manier terug wil laten komen. Een makkelijke manier om mooie Instagram posts te maken in je eigen huisstijl is Canva (met een gratis versie) en VSCO. In beide applicaties zijn sommige stijlen al helemaal klaar via ‘presets’ en hoef je alleen voor een foto’s en tekst te zorgen. Lettertypes en kleuren zijn zo in te stellen dat je altijd dezelfde stijl bij de hand hebt. Zorg ook voor een voorraad Instagram posts, zodat je regelmatig iets kan posten ook al heb je even geen inspiratie.

3. Gebruik Instagram story’s

IG-story’s zijn ontzettend populair, het zijn korte filmpjes van maximaal 15 seconden.  Ze worden als eerste getoond op de home screen bovenin en in je profiel. Ze zijn zo populair omdat ze tijdelijk te zien zijn (24 uur) en daarna verdwijnen. Volgers kunnen dus elke dag opnieuw kijken en dan weer iets nieuws te zien krijgen. Story’s heeft veel marketingvoordelen omdat je interactie kan creëren met je volgers. Zo kan je vragen stellen in een post, vragen of volgers reageren via de emojis “stel een vraag”, een poll maken en tags en hashtags gebruiken. Bij de gewone posts zijn deze mogelijkheden namelijk beperkt, een link in een caption of comment werkt niet (en vindt IG niet leuk als je dat doet) maar in een IG-story lukt dat wel.

4. Zorg voor Engagement

Een belangrijke verandering van IG is dat je niet meer de allernieuwste posts te zien krijgt (en je volgers dus ook niet) maar de meest relevante en populaire posts gebaseerd op je eigen gedrag en die van je volgers. Je wordt vaker getoond in de verkenner (met het loepje) als je post geliket wordt maar ook als er comments worden geplaatst. Zorg dus ook altijd als er gereageerd wordt dat je zelf ook even een bedankje stuurt want dat telt ook mee. Daarnaast zorgt het ervoor dat trouwe volgers de volgende keer weer iets plaatsen. Zet een teaser in je story’s en verwijs met tekst naar je post! Gebruik relevante hashtags (max. 30 maar 10 tot 20 is het meest effectief) en tag je eigen profiel in de caption zodat als iemand je post leuk vindt en je wil volgen alleen op de tag hoeft te klikken!

Tip: je engagement wordt gemeten vanaf het moment dat je de foto plaatst, als je naderhand iets aanpast in de caption wordt het engagement weer helemaal opnieuw gemeten door IG. Wees dus voorzichtig met aanpassingen achteraf!

 

5. Zo krijg je volgers!

Als eerste, wees sociaal. Om volgers te krijgen moet je zelf veel tijd stoppen in reacties bij profielen met likes, leuke comments en bekijken van story’s. Er zijn ook apps die je zo in kan stellen dat als er een bepaalde hashtag wordt gebruikt er automatisch met je account een bepaalde reactie wordt geplaatst. Maar wees hier voorzichtig mee, het is vaak snel duidelijk bij volgers of een reactie authentiek is of via zo een app wordt geplaatst. En dat kan dan tegen je gaan werken. Verder vindt IG het niet zo leuk dat ‘robotjes’ antwoord gaan geven.

Doelgroep

Verdiep je in je doelgroep. Kijk bij de concurrentie wat zij doen. Op welk type posts wordt bij hen veel op gereageerd? Zijn het video’s of foto’s? En indien foto’s, wat voor soort foto’s? Bijvoorbeeld ‘voor en na foto’s’ doen het altijd goed bij IG-profielen die met fitness en gezondheid te maken hebben. Of bijvoorbeeld het gebruik van een rood kruis en een groene vink om aan te geven wat goed en slecht is.

Gebruik deze info voor je eigen posts, maak ze na of repost! Om te reposten kan je handige apps gebruiken. Plaats de hashtag #repost in je caption met andere relevante hashtags en tag altijd degene van wie de foto is voor de juiste credits. De app Repost doet dit automatisch en zelfs ook in de foto. Maar zorg ervoor dat je authentiek blijft. Het succesvol worden en blijven op Instagram kost nu eenmaal tijd.

 

Bonus!

Met de app “Hashtagger” kan je heel makkelijk relevante hashtags vinden. Typ het onderwerp in en je krijgt suggesties op basis van meest gebruikte hashtags. Klik op Copy en plak ze bij je foto’s.

 

Neem contact op met Erik Jan

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

  Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

   Name

   E-mail (*)

   Messaga

   Laatste berichten

   No Comments

   Sorry, the comment form is closed at this time.