verkiezingen 2017 © Can Stock Photo / michaklootwijk

Podcast 7 3 tips om de peilingen voor jezelf te resetten

RESET! de peilingen voor jezelf en kies!

Als communicatieprofessional heb ik de afgelopen jaren honderden organisaties geholpen met onder andere gedragsbeïnvloeding via creatieve communicatie. En concurrenten slimmer af zijn door op een authentieke ‘open manier’ te communiceren over producten en diensten. Dit zet werknemers in hun kracht. Ze zijn trots op de organisatie en tegen die bevlogenheid kan geen concurrent op! Binnen de wereld van het nieuwe (intern en extern) communiceren spelen techniek en het kunnen interpreteren van data een steeds belangrijkere rol. Ook de inzet van Social Media kanalen binnen de communicatie. Ook de diepgaande analyses die kunnen worden gemaakt dankzij de gigantische hoeveelheid data die zich binnen die kanalen bevindt. Wil je direct naar het geluidsfragment scrollen klik dan hier.

De race om aandacht verlegt grenzen

Je ziet dat Internet (online) momenteel is samengesmolten met de gewone wereld en er geen ‘offline of online’ meer bestaat. Voor velen is die ‘Internet wereld’ ongrijpbaar. Onderwerpen als hacking, privacy issues en ‘overautomatisering’ van processen brengen Internet regelmatig in een slecht daglicht. Ook de smartphone speelt een grote rol in snelle gedragsbeïnvloeding. We bladeren snel door informatie heen, lezen minder aandachtig artikelen door en hebben snel een oordeel klaar. Toch biedt Internet meer kansen dan bedreigingen wanneer we er allen meer grip op krijgen en er netjes mee om gaan.

Voor organisaties, en dus ook politici, is het nu de race om aandacht van het individu. Maar heren en dames politici, tot hoever gaan jullie voor de stem van de kiezer? Wat nu wanneer je Internet data gaat inzetten om de verkiezingen te winnen. Wat nu als je mensen zo beïnvloedt dat men straks iets kiest uit het geprogrammeerde brein…en dat is geen gein! Lees daarom onder mijn tips eens en Reset jezelf!

De afgelopen weken neem ik vreemde zaken waar op Social Media.

[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het kopen van invloed

Ik meen te zien dat een of meer politieke partijen volgers, retweets en likes kopen. Kan dat? Ja! Wat kost dat? Vanaf 50 euro! Werkt dat? Ja! Huh… echt waar? Ja, veel mensen focussen op ‘nummertjes’. Ik schreef er al eens een blog over. Bijvoorbeeld: hoeveel vrienden heb je op Facebook, hoe snel gaat je auto naar de 100, hoe groot is je….? Heb je bijvoorbeeld 3000 retweets (herhalingen van een bericht op Twitter) in vergelijk met een andere politicus die 50 retweets heeft dan doet dat onbewust iets met je brein.

Ben jij een Facebookgebruiker en wil je de meer van mijn berichten volgen, vind dan hieronder mijn pagina leuk!

Authenticiteit

Met grote verbazing zie ik dat er een (denk ik) zeer betrouwbare politicus in het jeugdjournaal aangeeft dat hij vroeger als klein jongetje graag architect wilde worden maar in zijn landelijke mediacampagne zegt hij dat hij als klein jongetje premier wilde worden. Hoe kan dit? Waar is het misgegaan? Generatie Z bij mij thuis op de bank (12, 12 en 14 jaar oud) betrekken wij zoveel mogelijk bij de verkiezingen en die bestempelden dit als een ‘leugen’. Oef!! We nemen de beïnvloeding van generatie Z op ouders toch niet mee in de huidige peilingen? Wees voorbereid! Veel campings hebben jaren geleden ook klanten verloren, omdat ze geen WIFI voor generatie Z op de camping hadden.

Leiderschap en managers, kies jouw leider!

Op wie ga jij je stem uitbrengen? Stap niet in de valkuil dat je alleen op een persoon kiest. Verdiep je ZELF goed in de inhoud. Wat is voor jou belangrijk? Wat is voor jouw nageslacht belangrijk? Start bijvoorbeeld niet met het zoeken in Google naar de stemwijzer, want dan heeft vast een politieke partij zoekwoorden ingekocht om jou te gaan manipuleren. En jouw brein is niet opgewassen tegen die slimme teksten en beelden die je te zien krijgt na de klik!! Maak het gerust bespreekbaar binnen je familie en vriendenkring. In sommige landen praat men open over salaris, daar wordt ook zo geheim over gedaan in Nederland. Schaam je niet om met je vrienden en familie het gesprek aan te gaan. Doe het! Stem vervolgens bewust!

3 tips om de peilingen voor jezelf te resetten. #TK2017 #TK17 #1Vdebat Een artikel door @erikjan Click to Tweet

De Reset! van Nederland

Op 14 februari 2017 heb ik mijn boek Reset! uitgebracht. Ik nam de afgelopen 20 jaar onafgebroken waar dat de wijze waarop wij als mensen met elkaar communiceren en samenwerken vaak voor verbetering vatbaar blijft. Wanneer je momenteel kijkt binnen organisaties liggen die weleens in een spagaat door een gebrek aan inspirerende managers en een gebrek aan leiderschap. Angst viert ook in sommige organisatie hoogtij. Hadden alle politici het maar gelezen…

Ik laat mij verder niet uit over mijn politieke voorkeur, dat is mijn doel niet met dit artikel en irrelevant. Maar met veel marketinginteresse kijk ik naar Jesse Klaver en Geert Wilders. Daar kunnen veel marketeers en leiders iets van leren. Wanneer die twee heren samen zouden werken, zouden ze de verkiezing met heel veel zetels samen kunnen winnen. Eentje snapt echt hoe je online iets in beweging zet en de andere heel goed offline, maar ja, die werelden zijn niet langer gescheiden en hun werelden wel. En wat Rutte en Aboutaleb in Rotterdam hebben laten zien is leiderschap vind ik. Het betekent echter niet dat je zomaar blind op een van deze vier hierboven genoemde politici moet gaan stemmen zonder je verder te hebben verdiept in de inhoud!

Drie tips om rust in jezelf te houden en bewust te kiezen. Succes!

TIP 1: Disconnect to reconnect!

Ga van alle grote Social Media kanalen af en laat je nu niet langer meer beïnvloeden totdat je hebt gekozen. Uiteraard wel blijven communiceren via de berichten apps zoals WhatsApp, Messenger, Telegram et cetera. Probeer tot jezelf te komen en bedenk je dat je voor de lange termijn kiest!

TIP 2: Zoek elkaar op!

Verdiep je in de inhoud. Wat is voor jou belangrijk? Pas op dat momenteel zelfs in Google politieke partijen veel geld besteden om jouw kiesgedrag te manipuleren. Praat met je kinderen, vrienden, familie. Deel kennis Maak het gerust bespreekbaar binnen je familie en vriendenkring. In sommige landen praat men open over salaris, daar wordt ook zo geheim over gedaan in Nederland. Schaam je niet om met je vrienden en familie het gesprek aan te gaan. Doe het! Stem vervolgens bewust!

TIP 3: Ga anders luisteren naar elkaar

Wanneer je kijkt naar de debatten zijn de politici niet naar elkaar aan het luisteren om elkaar te begrijpen, maar ze luisteren om op elkaar te reageren. Dan mis je denk ik vaak de essentie van wat de ander je probeert te vertellen of toe te lichten. Op welke manier luister jij naar de ander?

Het is niet alleen dat politici op de eerste manier luisteren. De meeste mensen luisteren namelijk niet om elkaar te begrijpen, maar om op elkaar te reageren. Dit wordt ook wel ‘downloaden’ genoemd, Alleen wanneer mensen samen kunnen luisteren op onderstaande vier niveaus, zijn ze in staat gezamenlijk te veranderen. En je zult merken dat het je veel meer rust geeft.

 1. Luisteren vanuit gewoontes. Dit wordt ook wel downloaden genoemd en gebeurt op de automatische piloot. Je luistert op basis van patronen van het verleden en bent geneigd snel te oordelen. Op dit niveau ben je eigenlijk bezig een bevestiging te krijgen van wat je al wist. Als de ander aan het spreken is, wacht je tot een punt van herkenning en je ‘springt erop’ en valt de ander in de rede. Vaak kun je uit de reactie van de ander opmaken dat hij toch net iets anders bedoelde, of krijg je het gevoel dat je iets te snel was met je reactie. In de praktijk zal degene met wie je spreekt wellicht niet meer zeggen wat hij had gezegd als je iets langer je mond had gehouden. Deze vorm van luisteren past momenteel iedere politicus zichtbaar toe en dat is jammer.
 2. Luisteren met een open mind. Dit wordt ook wel ‘feitelijk luisteren’ genoemd. Je herkent je vaste patronen, oordelen en eigen gedachten, en zet ze even opzij. Je focust op wat verschilt van wat je al weet.
 3. Luisteren met een open heart. Dit is een empathische manier van luisteren. Je laat wat je hoort echt binnenkomen en probeert te voelen wat de ander voelt. Zo ontstaat verbinding tussen mensen. Je gaat echt in dialoog.
 4. Luisteren met een open will. Dit wordt ook wel ‘generatief luisteren’ genoemd. Jullie zijn beiden verbonden met een groter geheel dat boven jullie uitstijgt. Je luistert naar je ziel of je innerlijke bron. Dit kan wat wollig overkomen. Meer hierover lees je in hoofdstuk 9 ’Reconnect met jezelf’ van mijn boek Reset!

Tenslotte FOMO

Ons brein heeft het erg moeilijk om met de hoeveelheid impulsen om te gaan vandaag de dag. Zeker wanneer er veel signalen tegelijk langdurig worden afgevuurd door bijvoorbeeld smartphones. Veel gaat te snel en we nemen onze keuzes niet meer zo bewust als voorheen lijkt het. Sinds Social Media hebben meer mensen FOMO (doe de test maar eens…) en zou ik je zeker willen adviseren vaker een digitale detox te nemen.
 

Bestel ook mijn boek Reset!

 

Het managementboek waarna je ziet dat je geen angst hoeft te hebben voor disruptie

 
[bol_product_links block_id=”bol_58ba582b215d8_selected-products” products=”9200000065728331″ name=”Reset” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Andere berichten:

 

Neem contact op

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

  De Podcast die bij deze blog hoort: Reset! de peilingen voor jezelf!

  Interesse in de andere Podcasts? Iedere week publiceer ik een nieuwe inspirerende podcast. Klik hier om naar de Podcast pagina te gaan en om je te abonneren via iTunes, Android of Windows.

   

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.