18 maart is de dag van het volkslied en de vlag van Aruba

18 maart is de dag van het volkslied en de vlag van Aruba

De dag van de vlag en het volkslied Dia di Himno y Bandera

 

De meest populaire nationale feestdag op Aruba is de dag van de vlag en het volkslied Dia di Himno y Bandera. Het leek mij leuk dit met jullie te delen tijdens mijn werkzaamheden op Aruba.

18 maart is de dag die is uitgekozen voor de dag van de viering van het volkslied en de vlag van Aruba omdat tijdens de Ronde Tafel Conferentie in Nederland op die datum in 1948 voor het eerst een motie werd aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Juliana, die pleitte voor de zelfbeschikking voor het Arubaanse volk. De Arubaanse delegatie was onder leiding van Shon A Eman en de petitie was getekend door 2147 Arubanen.

Gilberto François “Betico” Croes

Gilberto François “Betico” Croes heeft zich als politicus vooral ingezet voor het zelfbeschikkingsrecht van het Arubaanse volk. Nadat Nederland in januari 1976 weigerde te onderhandelen over een aparte plaats in van Aruba binnen het Koninkrijk, dreigde Betico Croes de onafhankelijkheid eenzijdig uit te roepen per maart 1981. En om het nationalistische bewustzijn te sterken werden op zijn voorstel de Arubaanse vlag en het Arubaanse volkslied als symbolen van een eigen identiteit van het volk ingehuldigd tijdens een manifestatie in het Wilhelmina Stadion te Dakota op 18 maart 1976.

Het Wilhelmina Stadion

Terwijl de Arubaanse vlag voor het eerst werd gehesen in het Wilhelmina Stadion, werd de compositie, een wals, van Padu Lampe en wijlen Rufo Wever “Aruba Dushi Tera” voor het eerst gezongen door het koor van Maybeline ArendsCroes met de muzikale begeleiding van het filharmonisch orkest van Aruba onder leiding van de bekende musicus Joy Kock als zijnde het Arubaanse Volkslied. Het Arubaanse volk was dan ook massaal aanwezig om de Vlag en het Volkslied zijn eer te geven.

De vlag van Aruba

Sinds Aruba op 1 januari 1986 de “status aparte” verkreeg, dat wil zeggen de positie van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is het de vlag van het Land Aruba. De Arubaanse vlag heeft vier kleuren: geel, blauw, wit en rood.

 • Blauw staat voor de immense zee, waar Aruba door wordt omringd. De kleur van het veld van de vlag is PMS 279 C ofwel larkspur.
 • Geel is de kleur van overvloed en de horizontale lijnen staan voor de soliditeit hiervan. Geel vertegenwoordigt de huidige industrie en toerisme als belangrijkste inkomstenbronnen, alsook de goud -, en aloë-industrie uit het industriële verleden. Deze kleur geel van de lijnen is Bunting Yellow. De kleur geel staat ook voor de bomen en planten van Aruba die geel bloeien zoals de Kibrahacha, Brazil, Bonchi di strena, curahao, tuturutu en wanglo.
 • Wit symboliseert de prachtige sneeuwwitte stranden en de puurheid van het Arubaanse volk.
 • De ster (wit/rode) vertegenwoordigt de vier punten van een kompas en symboliseert de herkomst van de bevolking uit alle windstreken. Voorts vertegenwoordigt het de oude industrie van brazielhout en is tevens een eerbetoon aan het bloed van de Indianen, dat in Rooi Frances (Franse Pas) gevloeid heeft voor de vrijheid van Aruba. Het rood van de ster is Union Jack Red.

Het volkslied

Het volkslied van Aruba is “Aruba Dushi Tera” (Aruba zalig land) en is in de jaren 50 geschreven door Juan Chabaya (Padu) Lampe met een compositie van Rufo Wever. In 1954 werd het lied opgenomen door het koor de Trupialen en werd bij alle officiële evenementen gezongen. Hubert (Lio) Booi heeft een additioneel couplet geschreven in 1976. Het lied werd onder de bevolking zo populair, dat het op 18 maart 1976 officieel geïntroduceerd werd als volkslied van Aruba.

 

Neem contact op met Erik Jan

Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity bewustwording, neem dan contact op en laat je gegevens hieronder achter. Ik neem dan binnen drie werkdagen contact met je op.

  Name

  E-mail (*)

  Messaga

   

   

   

  Bron: overheid.aw

  incompany training social media en cybersecurity

  Contact opnemen? Vul je gegevens hieronder in

  Heb je interesse in masterclasses voor jou en je collega’s op het gebied van samenwerken, interne- en externe communicatie, social media, wellbeing of cybersecurity bewustwording, neem dan contact op en laat je gegevens hieronder achter. Ik neem dan binnen drie werkdagen contact met je op.

   Name

   E-mail (*)

   Messaga

    

   Laatste berichten

   No Comments

   Sorry, the comment form is closed at this time.